הרפורמה בתחבורה הציבורית: "אי אפשר לצפות להצלחה מיד"
בצל המחאות והביקורת, המהפכה בקווי האוטובוס בגוש דן יצאה לדרכה. שר התחבורה ישראל כץ אמר במסיבת עיתונאים: "ברור שלא תהיה הצלחה של 100% מהיום הראשון, ההנחיות הן ללכת לקראת הנוסעים". כץ ציין כי ייווצרו פערים בין התכנון למצב בפועל והדגיש: "לוקח זמן לשנות הרגלים של יותר מחצי מיליון נוסעים"

נוסעים באוטובוס צילום: אמיר מאירי
"באופן טבעי לא ניתן לצפות להצלחה של 100 אחוז מהיום הראשון", אמר השר והתייחס לבלבול ששורר בקרב הנוסעים. "ההנחיות שקיבלו חברות התחבורה השונות הן ללכת לקראת הנוסעים. אם יצטרכו להסיע פה ושם נוסע בחינם כדי להימנע מעיכובים - זה יבוצע".
הרפורמה בתחבורה הציבורית של גוש דן יצאה הבוקר לדרכה. המערך החדש יכלול 59 קווים, במקום 82 עד כה, והוא יידרש לעמוד בעומס של כ-9,600 נסיעות המבוצעות מדי יום באזור גוש דן.
במסגרת הרפורמה תבוצע הפרדה בין קווים ראשיים ובין קווים לשירות מקומי או אזורי. כמו כן, תתוגבר תדירות האוטובוסים, תבוצע האחדה של תעריפי הנסיעה וייכנס לפעולה "הכרטיס החכם", שיאפשר מעבר של הנוסעים בין האוטובוסים השונים למשך 90 דקות (שעה וחצי) בעלות נסיעה בודדת.
הציבור מגיע ברגע האחרון
"מצב התחבורה הציבורית בגוש דן הוא לא מהטובים, בלשון המעטה", אמר כץ, "ביחס לשאר העולם וגם ביחס למקומות אחרים בישראל. המטרה של הרפורמה היא לשפר את כל נושא הזמינות וההגעה המהירה, יחד עם צעדי ייעול משלימים כגון מצב בו לא יהיה צורך לעבור אצל הנהג ותוספת של נתיבים לתחבורה ציבורית".
השר כץ השיב לשאלות בנוגע למערך ההסברה שהפעיל משרד התחבורה. לאחרונה נשמעו טענות לפיהן תהליך ההכנה של הנוסעים לשינוי היה בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי. "השיקול", אמר, "היה להתחיל את מסע ההסברה
קרוב ככל הניתן לתחילת הרפורמה, על מנת שהציבור לא ישכח".
עוד הוסיף השר כי הציבור גם הוא לא התאמץ כדי להפנים את הרפורמה. "גם כשהאזרחים נקראים לאסוף ערכות מגן - רוב האנשים מגיעים ברגע האחרון", אמר.
לסיכום אמר השר כץ כי "יקח זמן לשנות הרגלים של כחצי מיליון נוסעים. תידרש תקופה מסוימת כדי להגיע למצב אופטימלי. באופן טבעי יווצרו פערים בין התכנון ובין המצב בפועל ויידרשו מאיתנו פתרונות בשטח. אך בצירוף עם הנתיב המהיר והרכבת הקלה, אני מאמין שנראה בגוש דן תוצאות".