סערה בחיפה: העירייה החליטה להנציח את ישראל קסטנר

מועצת עיריית חיפה החליטה לקרוא גן בעיר על שמו של ישראל קסטנר, שפעילותו בתקופת השואה מעוררת מחלוקת רבה. עו"ד יוסף תמיר שיגר מכתב נזעם לראש העירייה יהב: "הנצחת קסטנר פוגעת בניצולי שואה רבים". בשנת 1996 נכשל ניסיון דומה של העירייה להנציח את קסטנר

אורנה נירנפלד | 4/6/2011 10:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי כמעט 15 שנים, מאז נכשל ניסיון קודם של עיריית חיפה להנציח את זכרו של ישראל קסטנר, שפעילותו בתקופת השואה מעוררת מחלוקת רבה, מבקשת שוב העירייה, בראשותו של יונה יהב, לקרוא גן על שמו של קסטנר. גם הפעם מעורר העניין סערה גדולה.
קסטנר ישראל
קסטנר ישראל .


כבר בשנת 1996 ביקשה העירייה לקרוא גן על שמו, אך ההצעה ירדה מסדר היום בעקבות בג"ץ שהגיש עו"ד יוסף תמיר, מתל אביב, בשם מספר ניצולי שואה.

השבוע, כמו גם לפני כ-15 שנה, פנה עו"ד תמיר במכתב נרגש ליהב, בו הוא מבקש ממנו לחזור בו מהחלטתו הנוכחית. "ברצוני להביע בפניך זעזוע מהחלטה זו, ולפנות אליך על מנת לעצור אותה מיידית", כתב תמיר ליהב.

"דמותו של קסטנר שרויה במחלוקת עמוקה ביותר בציבור הישראלי. רבים מאיתנו משוכנעים שקסטנר שיתף פעולה עם הנאצים, והקל עליהם את מלאכת ההשמדה של מאות אלפי יהודים בהונגריה בתקופת השואה.

"לא זה המקום לדון בהרחבה בפרשה היסטורית סבוכה זו, נציין אך כי קסטנר העלים ביודעין את ידיעות ההשמדה מהמוני היהודים בהונגריה, תוך הטעייתם והרגעתם, ושיתק את פעולותיהם של המנהיגים המקומיים, אשר יכולים היו לסכל הטעייה זו, ולו באופן חלקי".

"גם רכבת ה"מיוחסים" של קסטנר, לא הייתה מעשה הצלה הרואי לטענת תמיר, אלא רעיון של מנהיגי הנאצים, "שמטרתו הייתה לקבל התחייבות של המנהיגים (דהיינו קסטנר) לשתף פעולה עם הנאצים, ולמנוע כל התנגדות ו/או ניסיונות בריחה של ההמונים. זאת בתמורה לויתור של הנאצים, על קבוצה קטנה יחסית של יהודים. העסקה שעשה קסטנר עם הנאצים, הייתה למעשה בגדר הצלה של קבוצה מוגדרת ומקורבת אליו, על חשבונם של ההמונים".
"אל תקבעו עמדה בסוגייה היסטורית"

עו"ד תמיר מפנה את יהב גם להצעה, שהועלתה בעיריית תל אביב להנציח את זכרו של קסטנר, ואשר ירדה מהפרק בעקבות סערה ציבורית גדולה שעוררה. לדברי תמיר "היוזמה נגנזה על הסף, עקב השערורייה הציבורית המוצדקת שהדבר עורר".

עוד כותב עו"ד תמיר כי "לא יעלה על הדעת, כי עיריית חיפה תקבע עמדה בסוגיה היסטורית מורכבת ששנויה במחלוקת עמוקה כל כך, ותבחר להנציח בתחומיה אדם שכזה. בכל הכבוד, לא לעיריית חיפה להחליט אם קסטנר היה משתף פעולה אם לאו, ובאיזה היקף.

את מכתבו מסיים תמיר בבקשה מראש העירייה: "אין לי ספק כי נתונים אלה לא היו נגד עיניך, שעה שקיבלת את החלטתך".


מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "מועצת עיריית חיפה החליטה בישיבתה מיום 7.4.1998, לקרוא גן על שם ניצולי קסטנר. במורד רחוב הלילך מוקם גן

שעשועים, על פי החלטת מועצת העיר".

עו"ד תמיר לא מרוצה, בלשון המעטה, מתגובתה של העירייה. לדבריו: "בשנת 1996 החליטה מועצת העיר חיפה, לקרוא גן על שם קסטנר. אחיינה של הצנחנית חנה סנש, איתן. לילי מאור, ניצולת שואה מהונגריה, ועוד רבים אחרים ניצולי שואה מהונגריה, הגישו באמצעותי עתירה לבג"ץ אשר ביטל את ההחלטה.

"לימים נודע לי בעקיפין, שהעירייה החליטה לקרוא גן על שם ניצולי קסטנר. אז פנינו שוב לעירייה, וביקשנו לא להתחכם עם החלטת בג"ץ, אך לצערי השבוע נודע לי כי העירייה בהנהגת יונה יהב, החליטה לקרוא גן על שם ניצולי קסטנר. אינני מבין במה הם טובים או שונים מניצולים אחרים. אם רוצים להנציח בחיפה את ניצולי השואה - מוטב יקראו גן על שם ניצולי שואה בכלל, או אולי ניצולי יהדות הונגריה?".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->