פסח

נערכים לקרב: המדריך הירושלמי למציאת חמץ בפסח

השנה יותר מסעדות מאי פעם יגישו חמץ במהלך החג בירושלים. בעדה החרדית הקימו חמ"ל מודיעיני, והחסידים מתכוונים להגיע לכל אחד ואחד מהמקומות. הבעלים של פיצריית "צ'יליז": "ננקוט אמצעי זהירות". זמן ירושלים שרטט מפה של כל מוקדי התועבה

עדי אדמית, עוז רוזנברג | 17/4/2011 16:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מדי שנה חג הפסח מלבה את מלחמת החרדים והחילונים בעיר. שבועיים לאחר תום הפסטיבל הקולינרי, נדמה כי היה מדובר בניסוי כלים בלבד לקראת הדבר האמיתי.

תפאורת הרבעים הנוצרי והמוסלמי בעיר העתיקה יתחלפו בזו של מרכז העיר, הטריפות יגיעו בצורת החמץ, ואילו אל נעליהם של הרבנים המתונים יחסית ייכנסו רבני "העדה החרדית", שיודעים דבר או שניים על קיום הפגנות ופעילות מחתרתית.
עיבוד מחשב: יורי בלכרוב
מפת החמץ של ירושלים עיבוד מחשב: יורי בלכרוב

בשנים האחרונות הקצינו החרדים את פעילותם נגד מכירת החמץ במרכז העיר. סיבה מרכזית לכך נעוצה בפסק דין של בית המשפט לעניינים מקומיים שניתן לפני כשנתיים, במסגרת עתירה של העירייה נגד ארבעה בתי עסק בעיר בגין מכירת חמץ. ראש העירייה לשעבר אורי לופוליאנסקי עמד מאחורי ההחלטה לתבוע את המקומות שמכרו חמץ במהלך החג מאחר שעברו לכאורה על החוק האוסר עליהם לעשות כן.  

פסק הדין התקדימי קבע כי בתי העסק זכאים, בטענה כי האיסור מתייחס רק למקומות הנחשבים לפומביים. על פי בית המשפט מסעדות ומכולות אינן עונות להגדרה

המשפטית של "פומביות", לכן הנתבעים לא עברו על החוק. נוסף לכך נכתב כי האיסור בחוק נועד למנוע את הצגת החמץ בלבד, ולא את מכירתו בפועל.

החרדים איבדו את הנהגת העירייה ובית המשפט אמר את דברו, ורצף האירועים היה כנראה בלתי נסבל עבור גורמים מסוימים במגזר.

אחד מארבעת המקומות שזוכו על ידי בית המשפט היה הפיצרייה "צ'יליז". לפני שנתיים הוצתה הפיצרייה על ידי קנאים חרדים במהלך הפגנה סוערת במקום בעקבות מכירת חמץ. במהלך השנתיים הללו מסעדות וברים רבים נוספים אזרו אומץ והחלו להגיש חמץ במהלך החג.

מחאות קולניות

ברשימת הברים שימכרו בירות ומזון שאינו כשר לפסח ניתן למצוא את "תל אביב", "הקצה", "התקליט", "הבועה", "טוביה", "ז'בוטינסקי", "סטארדסט", "דבלין", "יהושע", "ג'נט", "דולפין ים", "זוליס", "הצעצוע", "קפה יהושע", "אושו", "סירה", "חדר וחצי" ו"מיה בר". בגזרת המסעדות שיגישו חמץ נמצאות "לינק", "פוקצ'טה", "פוקצ'ה בר", "קטי'ס", "אדום", "בארוד", "שאנטי", "קנגורו", "זוני" ו"ספגטים".

ב"עדה החרדית" כאמור לא אוהבים את המגמה הזו. באופן רשמי הם מתכננים לקיים שורת מחאות קולניות אך לא אלימות, לדבריהם, סמוך לכל המסעדות אשר מוכרות חמץ. הפעילים החרדים מתכננים להקים חמ"ל מודיעיני, שישלח את אנשיו למקומות השונים בעיר ויאסוף מידע על מוקדי התועבה.

חרדים במאה שערים
חרדים במאה שערים צילום: פלאש 90

"החלטנו שישתתפו במחאת החמץ בני 40 ומעלה בלבד, כדי למנוע מהרוחות להשתלהב", מסביר יוסף רוזנפלד, ממנהיגי "העדה החרדית".

"במהלך הפסח נעביר בינינו קשר באמצעות טלפונים סלולריים ונצעד בכל יום לכיוון מרכז העיר כדי למחות. למרות שאנחנו מכירים בתי עסק שמכרו חמץ בשנים עברו, אין מסעדה ספציפית שהחלטנו שמוחים דווקא מולה. נגיע לאזור המסעדות במרכז העיר, וכל מקום שנראה שמוכר חמץ נמחה לידו".

לדבריו, מחאתם תכלול עצירה סמוך לפתח המסעדה וקריאה בקול של פרקי תהילים למשך כמה דקות, בטרם יעברו אל המסעדה הסוררת הבאה. רוזנפלד מוסיף כי "מבחינתנו המחאה הזאת תימשך לכל אורך הפסח".

החשש במשטרה ובמקומות הבילוי עצמם מקורו בעיקר בהתארגנויות הבלתי רשמיות, של חסידים שנוקטים ביוזמה עצמאית ולוקחים את החוק לידיים. גם ב"עדה החרדית" מודעים לאפשרות הזו, ומציינים כי אין באפשרותם לשלוט בהחלטותיהם של אנשים פרטיים.

מנגד, בנטורי קרתא מודיעים כי לא יצאו לכל פעילות בנושא. ישראל מאיר הירש, ממנהיגי החסידות, מציין כי "מובן שאנחנו נגד מכירת חמץ בפסח, אבל מצדנו אין תכנון מיוחד לצאת ולמחות בעניין. אנחנו מבקשים לנתק את הדת מהמדינה ומחאה בעניין החמץ לכאורה תחבר ביניהם. בשנים הקודמות עשינו דברים נגד מוכרי חמץ בפסח, אבל השנה החלטנו שלא נעשה".

במשטרה מסבירים כי הם “נערכים בפריסה מתוגברת, גם באזורי הבילוי וגם במרכז העיר, בין היתר כדי למנוע חיכוכים בין תושבים חרדים ובין בעלי עסקים המוכרים חמץ בחג, כפי שאירע בשנים עברו. במקביל המשטרה נמצאת בהידברות מתמדת עם מנהיגי המגזר כדי למנוע הישנות מקרים כאלה”.

"לא מפחדים"

במוקדי הבילוי במרכז העיר מתייחסים לנושא בצורות שונות. "אין ספק שננקוט באמצעי זהירות עד כמה שאפשר", אומר אייל להב, הבעלים של "צ'יליז", שכאמור כבר חווה את הסכנות הטמונות בפעילות החרדים בפסח.

הוא מדגיש כי "אין הגנה של מאה אחוז למי שירצה לשרוף כמובן, אבל אנחנו מפקחים על המקום ומצלמות יש כל הזמן". עם זאת, בפיצרייה לא תוצב שמירה במהלך החג. "אם נציב שומר זה משדר סוג של פחד", הוא מציין. "ברגע שיש לקוחות מתחילים חיכוכים בינם ובין המפגינים, ואנחנו לא מתמודדים עם זה לבד".

גם במסעדת "איוו", שסבלה לא מעט מהפגנות חרדים קבועות באזור, משדרים עסקים כרגיל. "אנחנו לא מפחדים", אומר אבי בן דוד, הבעלים של המסעדה. "כמו בכל שנה אנחנו ממשיכים לעבוד כרגיל ולשרת את קהל הלקוחות שלנו נאמנה. מה ההבדל בין רחוב הלל לעוד 200-100 מ', בעיר העתיקה?", הוא תוהה. "שם החיים לא ממשיכים במסלול רגיל? בשער שכם לא מוכרים בייגלה?".

באזור רחביה, לעומת זאת, בעלי המסעדות מדווחים כי לא נתקלו בהפגנות משמעותיות בשנים האחרונות, ונראה כי האזור סוער פחות ממרכז העיר. למרות זאת, הם לא מתעלמים ממגמת ההתחרדות שעוברת השכונה בזמן האחרון, ומציינים כי לא ייכנעו לדרישות כאלה ואחרות.

"אני יכול להבטיח לך שהמקום יהיה מלא עד אפס מקום בכל שעות היום", אומר יאיר דנצינגר, הבעלים של "קפה יהושע". "יש פה אוכלוסייה שצמאה למקומות לא כשרים ואנחנו נמכור לה. היו איומים בשנים קודמות שהם יעשו הפגנות, לא התרגשנו מזה. בסוף הם לא הגיעו, אולי כי הבינו את מקומם. בכל מקרה אנחנו הולכים לעבוד במתכונת רגילה והתפריט לא משתנה".

שחר לוי, הבעלים של "רסטו בר", מציג חזית אחידה עם דנצינגר. "זו קבוצה מיליטנטית קטנה, שבאה לשחרר קיטור ולא מייצגת את הירושלמים", הוא מציין. "ירושלים היא עיר מעורבת. יש בה חילונים, חרדים וערבים ולכל אחד יש את הפינה שלו. מי שיעבור על החוק, אני בטוח שהמשטרה תדע לטפל בו כמו שצריך".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/jerusalem/ -->