איפה תמצאו יותר אקדמאים בירושלים?

השכונות רסקו, גבעת מרדכי, המושבה הגרמנית והגבעה הצרפתית מובילות באחוז התושבים בעלי תארים אקדמיים. גאולה, מאה שערים, רוממה, מקור ברוך בתחתית הדירוג

מיכל קורח | 23/2/2011 11:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
להשכלה בכלל ולהשכלה גבוהה בפרט יש קשר לרמת ההכנסה של אדם ואיכות חייו מחד, ולרמת ההתפתחות הכלכלית-חברתית של המדינה כולה מאידך. ההשכלה הגבוהה נחשבת ל"זהב השחור" של העידן הגלובלי ויש לה חשיבות רבה בישראל, שבה ההון האנושי הוא המשאב העיקרי.
 
האוניברסיטה העברית בירושלים
האוניברסיטה העברית בירושלים צילום ארכיון: פלאש 90

נתוני מפקד האוכלוסין האחרון, שנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדצמבר 2008, מאפשרים בחינה מעמיקה של רמת ההשכלה לפי שכונות. מנתונים אלה עולה כי התפלגות ההשכלה בירושלים דומה לזו שבישראל.

36 אחוז מתושבי העיר בני 15 ומעלה היו בעלי השכלה תיכונית (58 אחוז מתוכם בעלי תעודת בגרות), בהשוואה ל-40 אחוז בישראל (57 אחוז מתוכם בעלי תעודת בגרות). 11 אחוז מתושבי העיר היו בעלי השכלה על תיכונית לא אקדמית (12 אחוז בישראל) ו-22 אחוז בעלי תואר ראשון ומעלה (23 אחוז בישראל).

בירושלים נרשם אחוז גבוה של גברים שלמדו בישיבה – 27 אחוז (שבעה אחוזים בישראל). מבין הערים בנות מאה אלף תושבים ומעלה רק בבני ברק נרשם שיעור גבוה יותר של גברים שלמדו בישיבה (67 אחוז).

באשר לבעלי תארים אקדמיים - האחוז הגבוה ביותר של בעלי תואר ראשון ומעלה (54-45 אחוז) נרשם בשכונות רסקו, גבעת מרדכי, המושבה הגרמנית, קטמון הישנה, רחביה, הגבעה הצרפתית, אבו תור, בקעה וימין משה.

האחוז הנמוך ביותר של בעלי תואר ראשון ומעלה (שניים עד עשרה אחוזים) נרשם בשכונות החרדיות גאולה, מאה שערים, סנהדריה, תל ארזה, רוממה, מקור ברוך ורמת שלמה. עם זאת, יש לציין שהאוכלוסייה החרדית אינה מקשה אחת, ויש שכונות שרוב אוכלוסייתן

חרדית ונרשם בהן אחוז גבוה יחסית של בעלי תואר ראשון ומעלה, דוגמת הר נוף (28 אחוז) וגבעת שאול (20אחוז).

במשך שנים רבות לא היה מקובל באוכלוסייה החרדית (בעיקר בקרב הגברים) לרכוש השכלה גבוהה בכלל והשכלה אקדמית בפרט, משום שההגברים מקדישים את מרבית זמנם ללימודים בישיבה. רק בשנים האחרונות גדלה המודעות לצורך בשילוב האוכלוסייה החרדית בשוק התעסוקה, בין היתר באמצעות הגדלת ההשתתפות והנגישות של חרדים במערכת ההשכלה הגבוהה.

מקורות: מפקד האוכלוסין והדיור 2008, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; ישראל מציגה: הפרדוקס החינוכי, המרכז ללימודים אקדמיים, ד"ר חנה בר ישי.

הכותבת היא חוקרת במכון ירושלים לחקר ישראל

מכון ירושלים לחקר ישראל
השכלה בירושלים מכון ירושלים לחקר ישראל
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

י-ם של מספרים

מכון ירושלים לחקר ישראל חושף כל מה שלא ידעתם על תושבי העיר הכי מסובכת בעולם

לכל הכתבות של י-ם של מספרים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/jerusalem/ -->