זוהי קריאה אחרונה: יו"ר הסטודנטים קורא לכם להתעורר
שבועות ספורים לאחר שנבחר ליו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית כבר עומד איציק שמולי בחזית המאבק מול "חוק האברכים". על רקע ההפגנות שהוא מוביל, השבוע הוא גם מארח כאן לראשונה בהיסטוריה את נציגי ההתאגדות האירופית

איציק שמולי. להעיר את הסטודנטים צילום: יהונתן שאול
קידום הצעת "חוק האברכים" של ח"כ משה גפני (יהדות התורה), המקנה הבטחת הכנסה לאברכי כוללים ובה בעת מפלה את ציבור הסטודנטים בכך שההסדר אינו חל עליו, עורר את חמתם של מאות אלפי הסטודנטים בכל רחבי הארץ והוציא אותם מתרדמתם להפגנות סוערות ברחבי הארץ.
לאחר שביום רביעי שעבר נערכו הפגנות מחאה ואירעו שיבושי לימודים בקמפוסים שונים ברחבי הארץ, היום (ב') צפויים אלפי סטודנטים לעלות לירושלים, המכילה כידוע הן סטודנטים רבים והן אברכים למכביר. הכוונה היא לקיים צעדת מחאה שתצא מבית ראש הממשלה בשעה 19:00.
שמולי, נטול ניסיון כמעט במאבקים מסוג זה, צפוי מתוקף תפקידו החדש לעמוד בראש המאבק ולנווט את המוני הסטודנטים הזועמים אל מול ראשי הפוליטיקה הישראלית המשופשפים. "כשקורה דבר כזה, אסור להישאר אדישים", פוסק שמולי. "הסטודנטים, מעבר לכך שהם רוכשים השכלה, צריכים להיות חלק בלתי נפרד ממי שקובע היום איך ייראה המחר. המאבק הזה הוא חלק מהסיפור".
לדבריו, חשוב להדגיש כי "לא מדובר במאבק נגד החרדים או נגד האברכים. זה מאבק של בעד: בעד שוויון, בעד פיתוח וטיפוח דור הסטודנטים, שמשלם מסים והולך למילואים, וזה גם מאבק בעד השתלבות החרדים בחברה".
אירופה באה לבקר
שמולי נבחר לתפקידו לאחר שבשנתיים האחרונות כיהן בתפקיד סגן יו"ר ההתאחדות הארצית. לפני כן כיהן כשנתיים וחצי כיו"ר אגודת הסטודנטים במכללת אורנים, שבה עשה תואר ראשון בחינוך מיוחד.

הפגנת הסטודנטים צילום: פלאש 90
בחירתו מהווה תקדים בכמה מישורים. "מדובר בפעם הראשונה בתולדות ההתאחדות שסגן יו"ר נבחר כיו"ר ופעם ראשונה שמגיע יו"ר שעשה את כהונתו באגודה של מכללה, ואני גאה בזה", אומר שמולי. "הבחירה הייתה ממש פה אחד, שגם זה דבר שלא קרה מעולם. זה נעים לראות את התמיכה הזאת".
לצד מחאת הסטודנטים, מתמודד שמולי השבוע גם עם אירוח נציגי התאגדות הסטודנטים האירופית בעיר, לראשונה בהיסטוריה. "ההתאחדות כל הזמן עובדת ופעילה, ותוך כדי שאנחנו מנהלים את המאבק הנוכחי, אנחנו גם מארחים ממש בימים אלה את נציגי התאגדות הסטודנטים האירופית", אומר שמולי.
הישג זה אינו דבר של מה בכך, שכן ההתאחדות הצליחה להשתלב בהתאגדות זו רק לפני כשלוש שנים. זוהי הוועדה האירופית היחידה שבה יש השתתפות
רשמית של מדינת ישראל. מכאן, שמהלך שכזה בעיר הינו בעל השלכות משמעותיות לישראל, הן בהיבט הדיפלומטיה הבין-לאומית, הן ברמה הפוליטית, והן ברמה העירונית.
"מדובר בגוף חשוב שעל פיו קובע האיחוד האירופי את המדיניות הנוגעת לצעירי אירופה. אנחנו התמודדנו והצלחנו להיבחר למארחים של האירוע השנתי", הוא מספר. את ההישג המרשים מתכננים כמובן שמולי וההתאחדות למנף לשיפור תדמית המדינה. "150 נציגים, שבטח בעתיד ימלאו תפקידי מפתח במדינותיהם, יגיעו לארץ, וחשוב לנו שידעו מה יש לנו להציע, שיראו מה זה להיות ישראלי, ולא רק דרך מסכי הסי-אן-אן.
"הנציגים האירופאים מבלים שלושה ימים בירושלים - כי לא יכול להיות אחרת, שלושה ימים בתל אביב ויום אחד בצפון", הוא אומר.
מקום אחר בחברה
לשנתיים הקרובות מעמיד שמולי אתגרים רבים להתאחדות. "המנדט שקיבלתי הוא רחב, כך גם האחריות. מעבר לביצוע המובן מאליו, האתגר האמיתי הוא להציב את ההתאחדות במקום אחר בחברה, לפעול למען ילדי העובדים הזרים, למען חלוקה הוגנת של תמלוגי הגז הטבעי ונגד ניצול עובדי הקבלן.

יו''ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, בדיון בכנסת. צילום ארכיון: פלאש 90
"המדינה מזניחה את זקניה, ועכשיו באים הסטודנטים, בשיתוף המשרד לאזרחים ותיקים, ומנסים לשפר. למשל לתת מיומנויות וכלים שיעזרו להם להשתלב בחיים המודרניים, כמו כישורי מחשב. זה ממש מחמם את הלב לראות את החזון החברתי שאתה רוצה לממש הופך למציאות", אומר שמולי, ולא שוכח לפרגן לחברה הירושלמים: "באגודות הסטודנטים בירושלים יש חבורה של אנשים מדהימים שמאוד מחוברים לעשייה ולעיר".
עכשיו מתחיל שמולי את שנתו השנייה בתואר השני, שאמורה להיות גם שנתו האחרונה כסטודנט. "זה רק על הנייר, כנראה תהיה גם שנה שלישית", הוא אומר. "זה חלק מהעניין של להיות בפוזיציה הזאת, אבל אני עדיין משתדל לתת דוגמה אישית, את התואר הראשון התעקשתי לסיים בהצטיינות יתרה".
את הדלק והכוח להמשיך הוא מקבל גם דרך הכשרתו כליצן רפואי: "אני משתדל להגיע אחת לשבוע למחלקות ילדים, וזה נותן לי הרבה כוח. במקום כזה הכול מקבל משמעות ופרופורציה", אומר שמולי.