ברקת, לתשומך לבך: זה לא כל כך נעים לראות גן מוזנח
בקריית היובל, גוננים, גילה, בקעה ושכונות רבות אחרות סובלים הגנים הציבוריים מהזנחה קשה. סקר חדש בנושא שערכו הורים מבקש לעורר את ברקת: הזנחת הגנים עלולה להגביר את הגירת המשפחות מהעיר

לטענת ההורים, כפי שעולה מהסקר שערכו והפנו לאחרונה לראש העירייה ניר ברקת בבקשה לטיפולו בנושא, "עקב חוסר תכנון ומצב תחזוקה ירוד בגנים ובפארקים, רבות השכונות בירושלים שבהן קיים מחסור גדול במקומות בילוי עבור משפחות וילדים. ברוב הגנים יש מתקנים מיושנים, המתוחזקים באופן לוקה".
סקר ההורים, שנערך באופן מדגמי בגנים ציבוריים שונים וביניהם מתחם גן "המפלצת" בשכונת קריית היובל, גן הפעמון בשכונת המושבה הגרמנית, פארק שכונת גילה וגן "עמידר" בשכונת גוננים, נועד בין השאר למפות את צורכי השיקום של הגן, מתוך כוונה להפכם למוקד משיכה למשפחות מחוץ לעיר.
לטענת ההורים, "הגורמים העיקריים להגירה השלילית מן העיר הם דיור, תעסוקה, ופער בין איכות החיים בעיר ובין יוקר המחייה. כמו כן, מחסור בגנים ציבוריים, שטחים ירוקים ותשתיות לקויות מהווה גם הוא שיקול חשוב בקרב ההורים".
עם הגנים שנבדקו על ידי צוות ההורים נמנה כאמור גם גן "המפלצת" בשכונת קריית היובל. בסקר מציינים ההורים כי מדובר ב"גן מיתולוגי ידוע בכל העיר ובארץ בכלל, אך הוא סובל כולו מהזנחה. מלבד 'המפלצת' עצמה, שנמצאת במצב ירוד, יש במקום מספר קטן של מתקנים מיושנים מאוד וגינון מינימלי בלבד".
לטענת ההורים, "הגן נמצא בשכונת קריית היובל, אחת השכונות שנבחרו על ידי העירייה לקבל דגש כ'שכונה צעירה'. מיקומו אידיאלי למשפחות צעירות בהיותו סמוך לשירותים אחרים כגון המינהל הקהילתי השכונתי ומרפאת הדסה הקטנה. השאיפה היא שלאחר שיפוץ הגן הוא ימשוך משפחות מכל רחבי העיר. מלבד שיפוץ 'המפלצת', יש צורך בהוספת מתקנים סביבו, כדי לאפשר לילדים פעילויות נוספות בגן מלבד המגלשה המפורסמת. יש
גן אחר שבחנו ההורים הוא גן הפעמון בשכונת המושבה הגרמנית. ההורים מציינים כי מדובר בגן גדול הנמצא במרכז העיר והינו חלק מתכנית הפיתוח התרבותית שנטוותה עוד בימיו של ראש העירייה המיתולוגי טדי קולק המנוח.
"כיום הגן מוזנח מלבד מתקן חדש אטרקטיבי אחד. גן זה דורש תכנון מחודש תוך דגש על צורכי המשפחות", כתבו ההורים, הטוענים כי לאור מיקומו המרכזי והגישה הנוחה המובילה אל הגן, שהינו בסמוך לסינמטק, תאטראות "החאן", "הקרון" וירושלים, הוא מהווה מוקד משיכה לאוכלוסיות רבות ומגוונות, ובכללן גם אוכלוסיית משפחות ערביות ממזרח העיר. לטענת ההורים, "ראוי כי הגן יהווה חלק מבילוי תרבותי לכל המשפחה ובאופן כללי פארק מרכזי לכל תושבי העיר".
טיילת ארמון הנציב קיבלה אף היא התייחסות בסקר ההורים: "כיום מעטות המשפחות המבלות בטיילת, בעיקר בשל היעדר תשתית המותאמת לילדים. לפיכך, תכנון של אזור מתוך הטיילת, כאזור המותאם למשפחות, יחיה את הטיילת ויגרום לה להיות מוקד משיכה".
גם לפארק המסילה, השוכן בין שכונת הקטמונים למקור חיים, הם מייעדים תכניות גדולות: "היעדר הבנייה באזור מאפשר להפוך אותו לפארק, שישמש ריאה ירוקה המקבילה לגן סאקר. כיום כל השטח מוזנח וקיים בו גן משחקים הזקוק לשיפוץ והגדלה. הגן יכול לשמש את השכונות הרבות שמסביבו, שדלות בגני משחקים מטופחים".
על פארק גילה כותבים ההורים כי "בעבר היווה מוקד משיכה עבור משפחות מרחבי העיר, ומוקד גאווה למשפחות שגרו בגילה. כיום יש צורך בשיפוץ וחידוש הפארק. נוסף לזאת, שכונת גילה היא שכונה מזדקנת, וכעת יש לפעול כדי להפוך אותה לאטרקטיבית עבור משפחות צעירות".

ההורים מתייחסים בסקר גם לגן "עמידר" בשכונת גוננים. לטענת ההורים, כעולה מן הסקר, הגן "ישן מאוד ומוזנח ביותר. בעירייה קיימת תכנית משנת 2004 להפוך את הגן למותאם לאוכלוסיות מוגבלות - עיוורים ונכים - שמפאת חוסר תקציב מעולם לא מומשה".
לצד כל אלה, מצביעים ההורים על הצורך בתחזוקה שוטפת של הגנים, ומתייחסים לגן ה"משוגבקעה",על פי התכניות, עתיד מתחם הגן, שהינו סגור זה כשנה וחצי מכל פעילות, לעבור שיפוץ נרחב לרווחת התושבים, שניהלו אף מאבקו בכוונת העירייה להרסו.
"ה'משוגבקעה' הוא מתקן ייחודי מעץ שאין לו שאין לו אף מקבילה בעיר מבחינת החומר, הגודל המרשים, סגנון המשחק שהוא מייצר (פיתוח דמיון, מחבואים), ועובדת היותו פונה למגוון גילים רחב. יש צורך בעיקר בשיפוץ מאסיבי, אך גם במתקנים חדשים. הגן המשוקם יהווה מוקד משיכה באזור בקעה רבתי, אזור השופע משפחות צעירות, אך ללא אף פארק מרכזי".
בעקבות עבודת השטח, טווה הצוות עקרונות כלליים ביחס לגנים, שאותם כאמור הגיש לברקת. בין השאר מעלים ההורים את הטענה כי קיימת חשיבות רבה בפיתוח גנים המשמשים אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, וכן גנים שבהן קיימת גישה נוחה, שירותים לרווחת הציבור, פינות ישיבה, ברזיות שתייה ופחי זבל. נוסף לכך, מעלים ההורים את החשיבות שבקידום גנים הפונים לטווח גילים רחב, המתייחסים למגוון כישורים ויכולות של הבאים בשעריהם.
נקודה נוספת שמעלים ההורים הינה התאמת הגנים לסוגי האוכלוסייה בשכונות השונות: "יש צורך שבכל שכונה יהיו כמה גנים איכותיים, התואמים את גודל אוכלוסיית המשפחות. כיום יש אזורים שבהם יש משפחות צעירות רבות אך אין תשתית תואמת, כגון שכונות בקעה וגוננים.
נוסף לכך קיימות כמה שכונות שבהן האוכלוסייה מזדקנת, כגון גילה, ארמון הנציב וקריית היובל, שבהן נעשה מאמץ משותף מצד העירייה, המינהל הקהילתי ותנועת 'ירושלמים' להחזיר את המשפחות הצעירות לשכונה. מרכיב אחד מתכנית העבודה כולל שיפוץ של פארקים מרכזיים בשכונות אלה".

לטענת ההורים, "בשנתיים האחרונות, נעשה מאמץ להשארת צעירים בעיר, אולם עיקר המאמץ הופנה כלפי צעירים בגילי שנות העשרים, חיילים משוחררים וסטודנטים. לעומת זאת, ציבור ההורים הצעירים הוזנח, אף שעל פי נתוני מכון ירושלים לחקר ישראל, קבוצה זו מהווה חלק בולט בקרב האוכלוסייה שעוזבת את העיר".
לדברי יפעת זילברמן, פעילה בצוות ההורים שערכו את הסקר, "תהליך גיבוש המסמך הסתמך על שיחות וראיונות שהתקיימו בפורומים שונים של תנועת 'ירושלמים', שבהם היו מעורבים כ-30 איש. המניע לכתיבתו היה פנייה לקרנות אשר, להבנתנו, הפסיקו את בניית הגנים מכיוון שבעבר אגפי העירייה לא תחזקו אותם באופן שוטף וראוי. אנו סבורים כי התושבים צריכים לשתף פעולה עם העירייה. בחרנו לקחת אחריות ובמקום רק לצעוק 'אין!' בחרנו לנסות לעשות".
לדברי רחל עזריה (ירושלמים), חברת מועצת העירייה, "ציבור המשפחות הצעירות הוא ציבור יצרני, ומהווה את עמוד התווך המרכזי של העיר. מחובתנו להשקיע בו. תפקידן של תנועות כמו 'ירושלמים' הוא להציף צרכים אל מול הגורמים העירוניים, כמו שנעשה בסקירה המקיפה של המסמך הזה. סוף-סוף תחום המשפחות הצעירות בעיר זוכה לפוקוס הראוי לו, ורואים את זה במדיניות העירונית. יש עוד הרבה עבודה ואנחנו בהחלט בדרך הנכונה".
מהעירייה נמסר בתגובה כי "העירייה משקיעה כסף רב בשיפוץ גנים ופארקים בעיר, ומקפידה על ניקיון ואחזקת הגנים ומתקניהם באופן שוטף, במטרה לשמור עליהם בטוחים ונקיים להנאתו של הציבור הרחב. הגורמים המקצועיים של מחלקת הגנים בעירייה יקבלו בברכה רעיונות חדשים כאשר תתבצע פנייה מסודרת מטעם התנועה".