קמפיין זמן תל אביב: חולדאי, תאריך את שעות הרחצה בחופים
כדי להקטין את סכנת הטביעה, כדי לצמצם את הסיכוי ללקות בסרטן, כדי שנוכל לטבול במים אחרי העבודה: זמן תל אביב פוצח בקמפיין להארכת שעות הפעילות של המצילים בחופי העיר
יום שבת שעבר. 16:30 אחר הצהריים, חוף הצוק בצפון תל אביב מלא רוחצים, הים הרגוע מזמין טבילה מרעננת והשמש בשמים רחוקה מלהראות סימנים של שקיעה. אחרי הכול, על פי שעון הקיץ, ירד החושך רק בעוד שעתיים וחצי, לפחות; ובכל זאת, ההודעה במערכת הכריזה המבשרת על תום יום העבודה של המצילים בחוף חדמשמעית: "מתרחצים יקרים, בקרוב יסתיימו שעות הרחצה, אנא שימו לב וצאו מהמים בהקדם".

"זה די מגוחך שדווקא בשעות הכי נעימות בחוף, שהשמש כבר לא בשיאה והסיכוי ללקות בסרטן העור יורד מאוד, המצילים סוגרים את תחנות ההצלה והולכים הביתה, ומשאירים המוני רוחצים חשופים לסכנת טביעה", אומר יניב בן ה-38, מהקבועים בחוף.
"הרי המצילים הם לא פקידים בעירייה, שגם בחורף וגם בקיץ מגיעים למשרד ב-8:00 בבוקר ויוצאים ממנו ב-17:00 אחרי הצהריים. העבודה של שירותי ההצלה צריכה להיות נגזרת של התנאים בשטח, ואם צריך שהמצילים יעבדו בשתי משמרות, אז שידאגו שיהיו עוד מצילים. לא הגיוני שהאנשים יהיו נתונים לסכנת חיים גדולה יותר דווקא בשעות הרחצה הכי לגיטימיות שיש".
יניב צודק. שעות הרחצה בחופי העיר מוגבלות מדי, ואינן תואמות את המציאות בארץ השמשית שלנו. רבות נדרשנו לסוגיה הזו בעבר, והנה בימים אלה פועל המתמודד לשעבר לראשות העירייה, חבר הכנסת דב חנין (חד"ש), המשמש גם יושב ראש הוועדה המשותפת לנושאי סביבה ובריאות בכנסת, לשינוי המצב ולהארכת שעות הפתיחה של תחנות ההצלה בחופי הארץ.
חנין עצמו אופטימי, ומדווח על הסכמה עקרונית מצד משרדי הממשלה לקידום ההצעה, אך עד שזה יקרה-זמן תל אביב מרים את הכפפה ויוצא בקמפיין שקורא לרון חולדאי, ראש העירייה, לא להמתין ולהאריך כבר עכשיו את שעות הרחצה בחופי העיר.
"זה בידיים של העירייה ואמנם דורש להוציא טיפה יותר כסף, אבל הבריאות והבטיחות של הרוחצים - ישראלים וגם תיירים - חשובות יותר", הסביר השבוע חנין.
"אנחנו מעוניינים לפעול להארכת שעות ההצלה, אך בינתיים הרעיון לא נכנס למסלול של עשייה. במשרד הפנים, במשרד הבריאות ובמשרד התמ'ת תומכים בהארכת שעות פעילות המצילים ברמת העיקרון כי גם הם הבינו שהמצב הנוכחי אבסורדי.
"כרגע אנו שואבים את מרבית התמיכה ממשרד הבריאות ומהאגודה למלחמה בסרטן. מצד אחד אנחנו מעוניינים שאנשים יתרחצו כשיש מצילים, ומצד אחר חשוב מאוד להימנע מרחצה בשעות שהשמש בשיאה. מלבד מזעור החשיפה לקרינה, אנו מצביעים גם על עניין פרקטי - אנשים מסיימים את העבודה רק בשעות אחר הצהריים המאוחרות, ועד שהם מגיעים לחוף כבר אין מציל".
המצב כרגע הוא שבחודשים אפריל-מאי שירותי ההצלה מסתיימים בשעה 16:45, בחודש יוני - ב-17:45 ובחודשים יולי-אוגוסט - ב-18:45, בספטמבר ובאוקטובר המצילים
עיריית תל אביב כבר נתבעה בעבר כמה פעמים על רשלנות בגלל אסונות טביעה שהתרחשו בהיעדר מצילים בחופים. במקרה אחד הגישה משפחה תביעה נגד העירייה לאחר שבנה טבע למוות בחוף בוגרשוב באפריל 2007.
המשפחה טענה אז כי העירייה התרשלה בכך שלא הציבה במקום שלט מתאים בנוגע לסיכונים בחוף ובכך שתחנות ההצלה כבר לא היו מאוישות. באירוע טרגי נוסף טבע למוות צעיר יפואי בחוף מציצים (שרתון הישן) באוגוסט 2003, בעיצומה של שביתת מצילים.
"בחודשיים הקרובים השמש תתחיל לשקוע בסביבות-19:45 19:30 בערב , ועד 20:00 עוד יש אור,? מסביר חבר הכנסת חנין, "ולכן אנו דורשים שמחודש יוני עד אמצע אוגוסט לפחות המצילים יפעלו עד 20:00 בערב לפחות. מאמצע אוגוסט אפשר לקצץ בחצי שעה, כלומר עד 19:30 בערב , ובספטמבר והחגים - עד 19:00 בערב".
המצילים עשויים להתנגד בטענה שזו פגיעה של ממש בתנאי העבודה שלהם.
"כנראה התנאים שלהם כיום לא כל כך טובים, שכן קשה מאוד לגייס מצילים חדשים כי הם לא מקבלים את התנאים של המצילים הוותיקים, אבל אפילו כאן אנו זוכים לשיתוף פעולה מצד ארגון המצילים".
שעות העבודה של המצילים בערי החוף בעולם שונות מעיר לעיר, אם כי יש לציין כי המצילים בתל אביב הם בין אלה המשכימים קום מביניהם. בברצלונה למשל הם עובדים בין 10:00 ל-19:00, במיאמי - מ-9:15 עד 18:45. בערי החוף בצרפת אגב אין כלל מצילים.
במרבית ערי החוף בישראל שעות הפעילות של המצילים פחות או יותר זהות לאלה של עמיתיהם בתל אביב, אולי חוץ מנתניה שהמצילים בה מחויבים לעבוד עד כחצי שעה לפני השקיעה, ולא משנה אם זה חודש מאי או יולי. התרבות הישראלית היא תרבות של רחצה ארוכה בים, ובעיר כמו תל אביב-יפו, הפועלת בשנים האחרונות באינטנסיביות כדי למתג את עצמה כיעד עולמי מוביל בתיירות, בין היתר בזכות מזג האוויר, הים והחופים הנוחים שיש לה להציע, צריך לצפות כי תלך לקראת צורכי התיירים בהווה ובעתיד.
"תל אביב ממתגת את עצמה במידה רבה כעיר ללא הפסקה וכעיר חוף", מסביר אלי זיו, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב רבתי. "לפיכך מרכיב רצועת החוף דומיננטי במוצר התיירותי הת אביבי. אנחנו סבורים כי החופים חייבים להיות נגישים כמעט עד השקיעה וכי שירותי ההצלה צריכים לפעול עד לרגע שיש מגבלה פיזית ממש, והמציל כבר לא יכול לראות את הרוחצים".

וכיום?
"המצב יוצר שתי בעיות: הרחצה נעצרת הרבה לפני הזמן, וגם נוצרת סכנת בטיחות כי האנשים בדרך כלל ממשיכים לרחוץ בים, גם ללא השגחה ולא פיקוח. יותר מזה, השעות הרלוונטיות יותר לתיירים הן שעות הבוקר המאוחרות ושעות אחר הצהריים ושעות הערב המוקדמות".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "לקבוצות שונות של מצילי חופי תל אביב יפו קיימים הסכמי עבודה שונים, ואלה משפיעים על אופן העסקתה של כל קבוצה. ישנם מצילים שעובדים כל השנה, ומצילים אחרים העובדים רק חלק מהשנה.
"נציין כי עיריית תל אביב יפו מקפידה על הפעלת תחנות ההצלה על פי התקנים הנדרשים, ואת סוגיית המחסור בכוח אדם מקצועי יש לברר במשרד הפנים. עוד נציין כי כל מקרי הטביעה בשנים האחרונות היו בחופים שאינם מוכרזים או בשעות הלילה".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "המשרד איננו המעסיק של המצילים. אנא פני לרשות המקומית".