צופה קדימה: האם נפתח קמפיין חולדאי לפוליטיקה הארצית?

לא מן הנמנע שקריאתו של רון חולדאי למרד חילוני נגד החינוך החרדי הייתה פתיחתו של קמפיין מחושב היטב שבסופו נמצא את ראש עיריית ת"א מתמודד על ראשות הממשלה. במפלגת העבודה ובקדימה בוחנים בדריכות את צעדיו. לשכת חולדאי: אין מהלך על הפרק

מוריה בן יוסף | 10/5/2010 7:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התבטאותו החריפה בשבוע שעבר של ראש העירייה רון חולדאי בכנס תל אביב לחינוך מתקדם נגד החינוך החרדי שהמדינה מממנת, שמייצר דורות של "בורים" כהגדרתו, ובו אף רמז לצורך במרד אזרחי של הרוב הדומם - עוררה הדים רבים, ומעלה שוב את השאלה האם חולדאי מנסה להחליף מגרש ולעבור מהפוליטיקה המקומית לפוליטיקה הארצית.

סוגיה זו מתעוררת ראשית בגלל הצורה הבוטה והחריגה, אך עם זאת המחושבת, בה נאמרו הדברים. כידוע, חולדאי ממעט להתראיין, וגם כשהתבטאויותיו נוגעות לסוגיות כלל ארציות, הן לרוב מתייחסות  להשפעת אותה סוגיה על העיר תל אביב או מתוקף תפקידו כיושב ראש "פורום ה-15", ארגון המאגד את 15 הערים העצמאיות בישראל.
צילום: ראובן קסטרו
רון חולדאי על גג עיריית תל אביב. התבטאות חריגה אך מחושבת צילום: ראובן קסטרו

כך קרה כאשר ביקר את המבנה ואת ההתנהלות של ועדות התכנון המקומיות והמחוזיות בהתייחסו לרפורמה במוסדות התכנון והבנייה, כאשר תמך בהקמתה של משטרה עירונית או כאשר פנה בעבר בתביעה לממשלה להסדיר המדיניות בנוגע למסתננים ולפליטים (שמוצאים את דרכם בסופו של דבר לתל אביב).

לעומת זאת, חרג השבוע חולדאי מהרגלו בהתייחסותו לסוגיה לאומית בוערת - החינוך החרדי - ובקריאתו לציבור החילוני הדומם לשקול מרד נגד המצב.

"לחצים פוליטיים בשם הרב-תרבותיות וססמאות מתקדמות אחרות, מביאים את מדינת ישראל לממן ולטפח ציבורים שלמים של מתבדלים, ואם תרצו בורים, שמספרם הולך וגדל בקצב מבהיל ומסכן את חוסננו החברתי והכלכלי", טען השבוע.

במהלך כל נאומו לא התייחס חולדאי אפילו פעם אחת לעירו - שגם בה מתעוררים מאבקים הקשורים בנושא - והרבה להתייחס ל"ציבוריות הישראלית" ול"ארצי ששינתה את פניה".

אחת הסיבות לכך שחולדאי - הרחוק מלהיות פוליטיקאי באופיו - ממעט להיחשף היא נטייתו לצאת משלוותו ומקור רוחו ולהתבטא לעתים שלא בדיפלומטיות. השבוע הוא דווקא מינף תכונה זו, תוך שהוא מקריא דברים מהדף, בעודו יודע שהם לא יעברו בשתיקה.

מיד לאחר נאומו במושב הנעילה של כינוס החינוך שלחה דוברות העירייה את דבריו לעיתונות, ואלה עוררו כאמור הדים רבים, כאילו היה  מדובר במהלך יחצני מתוכנן מראש: מסערה בקרב נציגי ש"ס

בכנסת, שטענו כי הוא גזען ומסית, דרך אין-ספור טורים, בעיקר תומכים, במדורי הדעות של העיתונים הארציים ועד טור אחד באתר "וואלה!" שהרים את הכפפה, ובעקבות דבריו החליט להריץ את חולדאי לראשות הממשלה.

בין השאר נכתב: "תהינו באמת כמה זמן תצליח להחזיק את עצמך בבניין המכוער של עיריית תל אביב בלי להבין עד כמה הפוליטיקה הארצית קוראת לך.

"גנרל לשעבר בחיל האוויר, איש חינוך וראש עירייה רב-השפעה, שילוב אשר אין יועץ תקשורת שלא היה חותם עליו בעיניים עצומות. אותו יועץ תקשורת שאמר לך ללכת על הברכיים של הציבור החרדי בישראל ולקבל עליך את תפקיד מנהיג הרוב החילוני השפוי, רגע לפני שלפיד ג?וניור גונב לך את הקרדיט".

ביום רביעי בערב, רגע לפני סגירת הגיליון דנו בנושא בתוכניתם של לונדון וקירשנבאום. היועץ האסטרטגי מוטי מורל, שניהל קמפיינים בולטים למועמדים פוליטיים, ובין השאר ייצג את משה קצב ואת האחים עופר, מסכים שמדובר בהתבטאות חריגה שיכולה לאותת על תוכניות עתידיות.

"בשמאל הישראלי עסוקים בימים אלה בחיפוש קדחתני אחר מנהיג, והופכים כל אבן", אמר השבוע לזמן תל אביב. "השאלה אם לחולדאי יש אמביציות להיות הנציג של השמאל הזה. אין לי מושג. מהניסיון שלי חולדאי אומר בדרך כלל את מה שהוא חושב, אך אין ספק שדבריו השבוע הם דרך טובה למשוך את אור הזרקורים, עיין ערך טומי לפיד".

שריון מקום או הצנחה

דיבורים בדבר כוונותיו הפוליטיות העתידיות של חולדאי אינם דבר חדש, ועוד ב-1996, כשחולדאי כיהן כמנהל הגימנסיה הרצליה, הוא התמודד בבחירות המקדימות של מפלגת העבודה. הוא אמנם לא הצליח להיבחר למקום ריאלי ברשימת המפלגה לכנסת (הגיע למקום ה-38, והמפלגה קיבלה 34 מנדטים), אך כעבור שלוש שנים התמודד בבחירות לראשות העירייה מטעם הרשימה העצמאית תל אביב 1, בחסותה של מפלגת העבודה, וניצח.

חולדאי וברק. יוזמות לחילופי יו
חולדאי וברק. יוזמות לחילופי יו"ר בעקבות ההתרסקות צילום: אמיר מאירי

כשהעבודה התרסקה בבחירות האחרונות והגיעה ל-13 מנדטים בלבד היו במפלגה כאלה שהעלו רעיון להריץ את חולדאי לתפקיד יושב ראש המפלגה, במקומו של ברק.

"פניתי אל חולדאי, ושוחחתי אתו על כך", סיפר אז פיני קבלו, סמנכ"ל השלטון המקומי ואחד מיוזמי הרעיון לזמן תל אביב. "הוא לא ענה לי - לא לחיוב ולא לשלילה. לדעתי, אם אנשים רבים ייגשו אליו ויבקשו ממנו לבצע את המהלך, הוא לא יסרב".

מלבד זאת, בדיוק לפני שנה, בדברים אשר נשא במפגש שנערך באוניברסיטת תל אביב, רמז חולדאי על שינוי כיוון אפשרי, כשהצהיר כי הוא אמנם מתכנן להתמודד על קדנציה רביעית כראש עיריית תל אביב-יפו (בשנת 2013, מ"ב), אך אם הזמן יתאים, הוא עשוי לשקול לרוץ לראשות מפלגת העבודה.

הפריימריז הבאים של מפלגת העבודה צפויים להתקיים באוקטובר 2012, וההערכה היא - גם בסביבתו של חולדאי - כי מ-2011 יתחילו אחריו חיזורים נמרצים, ויומנו יתמלא בפגישות הקשורות לעניין.

בעיקר מדברים בסביבתו על אפשרות של שריון מקום או "הצנחה", כי קשה לדמיין את חולדאי רץ בחוגי בית מערד עד עפולה בניסיון לצבור קולות. האם במפלגת העבודה? לא בטוח.

"חולדאי הוא אדם ראוי על פי כל דין, אבל אני לא יודע אם שאיפת חייו היא מפלגת העבודה, ודאי בשל מצבה הנוכחי",  אומר חבר הכנסת איתן כבל, מזכ"ל המפלגה לשעבר וממתנגדיו הבולטים של יושב ראש המפלגה אהוד ברק.

"מנגד, הציפייה שראש העירייה יתבטא רק בענייני הביוב של תל אביב ושכל חריגה מהמוסכמה הזו משמעותה קראית תיגר על המנהיגות הלאומית היא לא לעניין. אני מאמין שלחולדאי אכפת מאוד ממה שקורה במדינה".

ומה בנוגע לחבירה לאופיר פינס, שפרש מהכנסת, ולהקמת מפלגת עבודה חדשה?
"כל הזמן מדברים על דברים כאלה, לאו דווקא בהקשר של חולדאי, ואולי זה יקרה בעתיד. מלבד זה, מצבה של מפלגת העבודה כיום קשור לא רק במי שמנהיג אותה".

אופיר פז פינס נמצא בחו"ל בימים אלה, ולא היה אפשר להשיג את התייחסותו. חברת הכנסת שלי יחימוביץ', שהתייצבה לצדו של חולדאי בבחירות לראשות העירייה ב-2008 ונחשבת גורם מרכזי באופוזיציה הפנימית שיש במפלגת העבודה לאהוד ברק, לא רצתה להתייחס לדברים, וגם בלשכתו של ברק לא הסכימו להתייחס לנושא.

חיים רמון: כשחולדאי יפזול - ידברו איתו

כתובת אפשרית אחרת היא כמובן מפלגת קדימה, שתמכה בחולדאי בבחירות האחרונות למועצה ולראשות העירייה ושנציגים שלה שובצו ברשימתו של חולדאי - תא 1 - לצד נציגים עצמאיים ונציגים ממפלגת העבודה.

חיים רמון. עוד רחוקים מהבחירות
חיים רמון. עוד רחוקים מהבחירות אלי דסה

השר לשעבר וחבר קדימה חיים רמון, שאחראי לגיוס "טאלנטים" למפלגה, טען השבוע: "אנחנו לא עוסקים בזה, ולא מגייסים אף אחד. כשחולדאי יפזול ויפנה - ידברו אתו, אבל עכשיו אנחנו רחוקים מהבחירות, ויש לו תפקיד כראש עירייה".

גיל מסינג, יועץ התקשורת של יושבת ראש קדימה ציפי לבני, מסר כי אין בכוונתם להתייחס לעניין. עם זאת, מנכ"ל המפלגה משה שחורי סבור כי התבטאותו של חולדאי בנוגע לחינוך החרדי קשורה לתכניות עתידיות שלו.

"אני מאמין שהאמירה היא באמת עם הסתכלות קדימה, ולא ממקום של ראש עיריית תל אביב-יפו. הרי לעומת ערים אחרות, תל אביב כמעט לא סובלת מהוצאות על חינוך חרדי. אני לא מכיר את חולדאי, אבל אני מניח שהוא מסתכל למקומות גבוהים יותר. השאלה היא אם מדובר בהצטרפות למפלגה מסוימת או בהליכה לבד, מי יודע. אולי הוא יצטרף ליאיר לפיד".

"דרוש אומץ לב רב בתור ראש עירייה לבוא ולהביא את דעתך בעניין כה רגיש מבחינה פוליטית, והיציאה של חולדאי נגד מצב החינוך במוסדות החרדיים בהחלט ראויה להערכה", אמר השבוע מקורב אליו.

"חולדאי כל הזמן מקבל פניות מאנשים שרוצים שהוא ייכנס לפוליטיקה הארצית ויודעים כי יש לו דעות מוצקות מאוד בנושאים שונים, אך כרגע אין לו שום כוונה ממשית לפנות לפוליטיקה הארצית".

ואם תהיה כוונה, מפלגת קדימה היא אופציה?
"לחולדאי הוצע להצטרף לקדימה סמוך לבחירות בשנה שעברה. גם כשאריאל שרון פרש מהליכוד והקים את תנועת קדימה הוא פנה אליו בהצעה".

והוא לא קיבל אותה.
"כשאדם גדל בבית מסוים (מפלגת העבודה, מ"ב) קשה לו לעזוב את הבית, גם אם הוא מתרסק. חוץ מזה, יש לו עיר לנהל, ויש לו הרבה סיפוק מהעבודה".

מלשכתו של חולדאי נמסר בתגובה: "אין לראש העירייה כל כוונה היום לעשות מהלך, זה פשוט לא על הפרק. חולדאי מדבר על הדברים האלה כבר הרבה מאוד זמן. הוא היה ממובילי המאבק ב'חוק נהרי', וגם בכינוס החינוך שנערך בשנה שעברה הוא התייחס לנושא. האמירה אז הייתה בוטה יותר כדי לעורר יותר מודעות. גם הציבור הגיע כנראה לרמת בשלות מתאימה לאמץ את הדברים.

"יש לחולדאי כוונה לעסוק בנושאים ערכיים, וסוגיה זו אולי לא בוערת במיוחד בתל אביב, אך היא נוגעת לחינוך, שזה תחום שקרוב ללבו. מבחינת פניות להצטרף לפוליטיקה הארצית - תמיד היו ותמיד יהיו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים