המבצע להגנת הסושי: בעלי המסעדות נגד גירוש עובדים זרים

התכנית החדשה לגירוש עובדים זרים הכניסה ללחץ בעלי מסעדות אסייתיות המעסיקים טבחים זרים, ולאחרונה מתנהלים מגעים חשאיים עם הרשויות על קיצוץ הדרגתי במספרם

מוריה בן יוסף | 1/2/2010 15:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרפורמה להפחתת מספר העובדים הזרים בישראל, שאושרה השבוע בממשלה, מרתיחה את בעלי המסעדות האתניות-אסייתיות ברחבי הארץ - סיניות, תאילנדיות, יפניות וכדומה - המעסיקים מאות רבות של שפים וטבחים זרים.
שף סיני. למצולם אין קשר לידיעה
שף סיני. למצולם אין קשר לידיעה צילום: ראובן קסטרו


מבחינתם, הפחתת מספר העובדים הזרים פירושה מהלומה קשה לעסקים שלהם. "ענף המסעדות האתניות-אסייתיות מעסיק היום כ-8,000 ישראלים, שמקומות העבודה שלהם חיים ונושמים רק בזכות אותם 900 טבחים זרים", הסביר השבוע ארנון וולוסקי, יושב ראש ארגון הגג של המסעדות האתניות בישראל.

"מדיניות הממשלה הנוכחית, שבבסיסה קיצוץ של חמישים אחוזים בכמות ההיתרים והתייקרות גדולה בעלות העסקת הטבחים הזרים, תביא חדמשמעית לסגירת מסעדות. אם יורידו אותנו ביום אחד מ-900 ל-500 טבחים נקרוס, ומי שייפגע בסופו של דבר הם העובדים הישראלים במסעדות".

מסתבר שלא רק המסעדנים מודאגים מהקיצוץ ומהשלכותיו. ל?זמן תל אביב? נודע כי משרד התמ?ת ומשרד התיירות הגישו לאחרונה לממשלה הצעה משלהם לקיצוץ הדרגתי במספר העובדים הזרים כדי להגן על ענף המסעדות האתניות בארץ מפני קריסה.

הרפורמה, המלחיצה כל כך את בעלי המסעדות, נועדה בין השאר להפחית מאוד את מספר העובדים הזרים בישראל באמצעות ייקור התשלומים עבורם. כן הרפורמה מתחייבת להחמיר בצורה ניכרת את האכיפה כלפי ישראלים אשר יעסיקו עובדים זרים שלא כחוק. שר האוצר יובל שטייניץ (ליכוד) אף הבטיח כי כבר בשנה הקרובה יגורשו כחמישים אלף עובדים זרים מישראל.

לדברי בעלי מסעדות, נעשה כיום ניסיון שקט לפעולה במישורים הציבוריים והמשפטיים כדי להגיע לפתרון מוסכם, שימנע את יישום הרפורמה כמו שהיא היום. "מדובר בצעד רגיש מאוד, ובגלל זה הרבה בעלי מסעדות נמנעים מלדבר כרגע", הסביר גורם בענף.

כחלק מהפעילות, בעלי המסעדות האסייתיות מנסים לעורר מודעות למצוקה שהם צפויים להיקלע אליה, למשל על ידי שליחת פליירים הנושאים את המסר "בלי טבחים זרים, אין מקום עבודה לישראלים? למשרדי הממשלה השונים.

בעלי המסעדות קיבלו לאחרונה תמיכה מבית המשפט - הוא קיבל את עתירתם של בעלי המסעדות "יאקימונו,? " בית תאילנדי? ו?הסינית האדומה,? שביקשו להאריך את שהותם של עובדי המטבח הזרים המועסקים אצלם.
שבע שנים ללמוד סושי

בדצמבר 2009 שהו בישראל כ-255 אלף עובדים זרים. כ-77 אלף עובדים זרים חוקיים מועסקים בחמישה ענפים מרכזיים: בסיעוד, בחקלאות, בתעשייה, בבניין ובמסעדות אתניות-אסייתיות.

לדברי וולוסקי, הגורמים המקצועיים במשרד התמ?ת תמימי דעים בדבר הצורך בטבחים הזרים לקיומן של המסעדות האת ניות-אסייתיות, ועל כן הם יוזמים הקפאת שכר וקיצוץ הדרגתי בכמות ההיתרים.

"לצערנו, המדיניות הכוללת

של הממשלה ושל משרד האוצר לא מבדילה בין עובד לא חוקי מהפיליפינים ובין טבח זר חוקי מסין,? אומר וולוסקי. "כבר חמש שנים נעשים ניסיונות להכשיר ישראלים צעירים שיחליפו את הטבחים הזרים, ללא הצלחה עד כה. אנחנו מתחייבים לקלוט כל ישראלי שיוכשר ביסודיות, כנהוג בעולם. כל ליצן חושב שאם למד שבוע קורס סושי הוא כבר מומחה. טבח אסייתי צריך להחזיק מטבח בדיוק כמו שף יוקרתי".

ואין ניצול של טבחים זרים בענף שלכם?
"להפך, גם ככה אנחנו משלמים שכר שהוא פי שניים משכר המינימום במשק, כלומר 8,000 שקלים בחודש לכל טבח זר. אצלנו אין העסקה לא חוקית וגם אין אצלנו עובדים זרים - רק טבחים זרים. עצוב לנו שלקוחות נאמנים שלנו, כמו בנימין נתניהו ויובל שטייניץ, שכבר שנים מכירים היטב את ייחודיות המסעדות שלנו, הם אלה הפועלים כיום לסגירת המסעדות".

"המסעדות האתניות הן מרכיב חשוב במוצר התיירותי הישראלי, בייחוד עבור תיירים מהמזרח הרחוק או אנשי עסקים מהמקומות האלה המעוניינים באוכל המסוים הזה", כך מסביר אמנון ליברמן, יועץ התקשורת של שר התיירות סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), את התגייסותו של המשרד לטובת המסעדנים האסייתיים.

"כשזה הגיע לנקודת הכרעה פנינו לעמיתינו במשרד התמ?ת. יש הבנה שכרגע אי-אפשר לממש את הגזרות האלה כי בהיעדר הכשרה של עובדים ישראלים יגווע הענף. ראש הממשלה אמר שזו סוגיה שיש לדון בה בנפרד, ואנחנו מקווים שזה יקרה בהקדם. כשבעלי מסעדות אומרים שמשתלם יותר לסגור את העסקים בארץ ולפתוח סניפים בחו?ל, זה מצביע על פגיעה גם בעובדים הישראלים".

שרון ליאני, מבעלי רשת הסושיות "ג'פניקה", הפועלת ב-16 סניפים בפריסה ארצית, טוענת כי הישראלים אינם יכולים להחליף באופן מלא את העבודה של הטבחים הזרים במסעדות. "בכל העולם מסעדות אסייתיות איכותיות עובדות אך ורק עם טבחים אסייתים. בממשלה טוענים שזה לוקח מקומות עבודה לישראלים, אבל בענף שלנו העובדים הזרים הם חמישה אחוזים בלבד מכלל העובדים. שבע שנים לוקח ללמוד לעשות סושי כמו שצריך, וישראלי לא יודע לעשות את זה כמו תאילנדי או סיני.

"יש לציין שאנו כמעט לא מביאים טבחים יפנים כי הם באמת עולים הרבה מאוד, אבל אנחנו שוקלים להביא אחד שכבר היה שף סושי ראשי, והוא יגיע כנראה רק לתקופה קצובה של פחות מחמש שנים.
אבל בממשלה אומרים שהזרים גונבים מקומות עבודה

"הטבחים יוצרים מקומות עבודה. בכל סניף יש בין שניים לחמישה עובדים זרים, ומספר העובדים בסניף הוא בין חמישים למאה, תלוי בגודל הסניף ובמקומו. הם בפירוש לא במקום העובדים הישראלים, ואין מצב שאנחנו מפטרים".

לדברי ליאני, הממשלה מקשה על המסעדנים הרבה יותר מאשר על חקלאים הזקוקים לידיים קוטפות. "שיתפנו פעולה עם פרויקט של משרד העבודה שניסה להכשיר טבחים ישראלים להיות טבחים אסייתים. ההכשרה הייתה גרועה, והם לא הצליחו לעמוד בקצב. במסעדות האסייתיות יש תפקידים שישראלים פשוט לא יכולים לעשות נקודה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים