ת"א: עוד הסתבכות של בכירים בעירייה?
בתלונה שהוגשה למשטרה טוען רוברט שצן, הבעלים לשעבר של מועדון ה"זום", כי עובדים בכירים בעירייה הדיחו עד מרכזי בתביעה שהגיש נגדם ונגד העירייה ושיבשו הליכי משפט. עיריית תל אביב והעד אבי שטינמץ, סמנכ"ל העירייה לשעבר, מכחישים את הטענות

בשבוע שעבר התייצב שצן בתחנת משטרה והגיש תלונה בגין חשד לעברות של הטרדת עד, סחיטה ואיומים, הדחה למניעת עדות במשפט ושיבוש הליכים נגד אלחנן משי, מנהל האגף לרישוי עסקים, ומשה בלסנהיים, מנהל הרשות העירונית לאיכות הסביבה.
בתלונה הנוגעת לתביעת פיצויים שהגיש שצן נגד העירייה נטען כי משי ובלסנהיים ניסו למנוע מאבי שטינמץ, ששימש סמנכ"ל עיריית תל אביב בשנים 1999-1994, עדות במשפט מחשש כי עדותו תחשוף את האמת מאחורי המהלכים לסגירת המועדון הפופולרי.
שם נוסף שהשתרבב לפרשה העסיסית הזו הוא של דב צור, ראש עיריית ראשון לציון, עליו נטען כי גם הוא ניסה להשפיע על שטינמץ שלא להעיד באותו משפט הפיצויים.
המועדון "זום" נסגר בפברואר 2001 לאחר שנגד המקום הוצא צו סגירה. הסיבה לצו: אי-קבלת רישיון עסק מהגורמים הרלוונטיים בעירייה, כלומר משי ובלסנהיים. שצן עתר אז נגד מדיניות הסירוב של העירייה, ובית המשפט אכן השתכנע כי לא הייתה כל עילה סבירה לסירוב הענקת הרישיון.
בית המשפט אף הורה אז לעירייה להנפיק רישיון עסק למועדון, וכשהתברר כי בעירייה מתעלמים מהוראה זו הואשמו בכירים בה בביזיון בית המשפט. צפורה ברון, השופטת המחוזית שדנה אז בתיק, קבעה כי משי ובלסנהיים פעלו משיקולים זרים, והוסיפה בהחלטתה: "על ידי צורת הפעולה של הגורמים בעירייה, מעלה עיריית תל אביב את המונח'חוסר תום לב' של רשות ציבורית לגבהים חדשים".
שצן החליט לא לוותר, וחמש שנים לאחר הסגירה, ב-2006, הגיש תביעת פיצויים על סך 22 מיליון שקלים נגד עיריית תל אביב, משי ובלסנהיים, בטענה כי התנהלות לא תקינה מצדם הביאה לסגירת המועדון. בניהול התביעה פנה שצן, המיוצג על ידי עורכי הדין אילן בומבך ונתי וולך, לאבי שטינמץ, שבתוקף תפקידו כסמנכ"ל העירייה
"אין ספק בלבי כי נגרמה לתובעים התנכלות לסגירת עסקם המצליח בעודו באבו", כתב שטינמץ בתצהיר העדות שהגיש לבית המשפט בנובמבר 2008, והוסיף: "אני סבור כי ה' זום' היה יכול לפרוח ולעשות חיל, אילולא החליטו מי שהחליטו משום מה לגרום לסגירת מקום מצליח ומשגשג זה.
"כמי שהיה אחראי לפיתוח הנמל ואחראי מטעם העירייה בין היתר לפעילותם של משי ובלסנהיים, אציין כי כל השקעה שהושקעה על ידי בעלי ה'זום' למען השגת רישיון עסק - הייתה לשווא, בשל העובדה הפשוטה שבכל מקרה ובכל מצב שהוא הם לא היו מקבלים רישיון עסק, בעקבות ההסכמה שבשתיקה שהייתה קיימת בין העירייה להנהלת הנמל (אוצר מפעלי ים), שלפיה לא יינתנו רישיונות עסק במקום, אך רשויות העירייה לא יפעלו נגד העסקים. כל השקעותיהם הכספיות של התובעים להשגת רישיון עסק נדונו מראש לכישלון חרוץ, וזריקת כספם לחלל האוויר. לו זה היה נעשה בתקופת כהונתי והייתי מודע לכך, הייתי נוקט צעדים חד-משמעיים נגד התנכלות זו".
כעת מתברר כי על פי התלונה שהוגשה במשטרה ב-29 בנובמבר השנה, החלו בלסנהיים וגורמים נוספים להפעיל לחצים עזים על שטינמץ להתכחש לתצהיר שהגיש וכן לא להתייצב למתן עדות במשפט. שצן, מגיש התלונה, הוסיף כי בלסנהיים אף פנה ישירות אל שטינמץ, וניסה להניא אותו מעדותו. בתגובה לכך, כך נטען בתלונה, פנה שטינמץ לשצן בינואר השנה, והודיע לו כי הוא מבקש למשוך בחזרה את התצהיר שהגיש.
"שטינמץ סיפר לי שרוצים שהוא יבוא להיות מנכ"ל עירייה בראשון לציון", הסביר השבוע שצן את הרקע להגשת התלונה. "ואז הוא אמר לי כי בשיחה עם דב צור (ראש עיריית ראשון לציון מנובמבר 2008, מ "ב) הבהיר לו צור שהוא רוצה אותו אצלו, אבל שהוא חייב לרדת מהעדות הזו ומהעניין הזה של המשפט שלי נגד בכירי עיריית תל אביב. הכול, אגב, הוקלט על ידי.

"ההתרשמות שלי הייתה שניסו לסחוט את שטינמץ, דרך דוב צור, להתכחש לדברים שאמר לנו ושאותם כתב בתצהיר. לדבריו, צור הבהיר לו באופן די ברור שכדי לקבל את תפקיד מנכ"ל העירייה הוא חייב לבטל את התצהיר. שטינמץ האמין שמישהו פנה אל צור, ובשיחה אתי אף הצביע לכיוון אלחנן משי, תושב ראשון לציון", הוסיף שצן.
שצן ממשיך ומספר כי באוגוסט השנה הגיש בלסנהיים תצהיר עדות בעניין תביעת הפיצויים, ובו הוא מודה כי פנה ישירות לאבי שטינמץ בעניין התצהיר שזה הגיש מטעם התביעה של שצן ומועדון ה"זום". הוא גם אישר כי ניסה לברר עם שטינמץ מדוע חתם על התצהיר. "עם קבלת העתק תצהירו המוזר של מר שטינמץ", כתב בלסנהיים בתצהיר שלו. "התקשרתי אל שטינמץ ושאלתי אותו אם ייתכן שהוא חתם על תצהיר תמוה מעין זה. מר שטינמץ אמר לי כי הוא הוטעה ויעשה הכול כדי שהתצהיר יוצא מתיק בית המשפט".
עורך הדין וולך, המייצג את שצן ומועדון ה"זום", טוען כי בפנייתו של בלסנהיים לשטינמץ יש מן הודאה שלו על עברת "הדחה בעדות", שהעונש עליה בספר החוקים הוא עד שבע שנות מאסר.
"הודאה זו היא אך קצה קרחון לחשדות כבדים לכאורה נגד המעורבים בעניין", אמר וולך. "כמו שעולה מתמלול הקלטה של שצן עם העד שטינמץ, שמשתמע ממנו שהיו לכאורה ניסיונות סחיטה ואיומים על מר שטינמץ כדי שיסיר את עדותו, לרבות הכשלת קבלתו לעבודה כמנכ"ל עיריית ראשון לציון עקב עדותו הזו".
לאחר הגשת התצהיר של בלסנהיים פנה שוב שצן לשטינמץ, בשיחה שגם היא הוקלטה. "אני חושב שאז הוא כבר חשד והכחיש בהתחלה שבלסנהיים דיבר אתו", סיפר שצן. "אחר כך הוא אישר שהם אכן דיברו, אבל טען שזה בכלל לא היה בעניין התצהיר. לדבריו, הוא החליט על דעת עצמו למשוך את התצהיר, ורק לאחר מכן צור ובלסנהיים דיברו אתו. בסופו של דבר זה לא ממש משנה. גם אם שטינמץ היה טורק לבלסנהיים את הטלפון בפרצוף, העובדה שבלסנהיים התקשר אליו חמורה דיה ".
אבי שטינמץ מסר בתגובה: "אף אחד לא איים עליי ואף אחד לא שכנע אותי בכלום. העמוד השני של התצהיר שונה ללא ידיעתי וללא הסכמתי. אין לי דבר נגד בלסנהיים ומשי, אלא ההפך. לא פחדתי מהאיומים של בעלי ה' זום' שהוא הקליט אותי, ואני לא פוחד מהם גם עכשיו. כנראה עשו שינוי בהקלטה, וההוכחה הכי טובה היא השינוי שעשו בתצהיר שלי".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "אין שחר לטענות המועלות, ואמנם כל התביעות שהוגשו עד היום על ידי בעלי העסק נגד בעלי התפקידים בעירייה נדחו על ידי בתי המשפט, כולל בית המשפט העליון".
מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "ככל שהדברים נוגעים לראש העירייה דב צור לא היו דברים מעולם. ראש העירייה לא מכיר את שטינמץ, אינו זוכר כל שיחה העונה לתיאור הזה, ושמע לראשונה על התביעה המדוברת מפניות העיתונות. איננו יודעים מה מהימנותם של הדברים, ואיננו אחראים למה שפלוני אומר לאלמוני. ככל שהדברים נאמרו, הם באחריות אומרם בלבד ".