מחדל בעירייה: אחד הבתים הראשונים של תל אביב ייהרס
בכל עיר מתוקנת בעולם, הבניין ההיסטורי בלילינבלום 28 כבר היה מוכרז כאתר מורשת לאומי. בתל אביב עומדים להרוס אותו ולהקים במקומו בניין משרדים, לאחר שהתברר כי העירייה הוציאה אותו בשלומיאליות מרשימת המבנים לשימור
בין המרוויחים הגדולים מההריסה נמצא היזם משולם לוינשטיין ובנו, הקבלן שמואל לוטן, שכבר הודיעו כי הם מתכוונים להקים במקום בניין משרדים מודרני בן 5 קומות. "הבניין עמד עשרות שנים, ואף אחד לא חשב שמחר מישהו פשוט יבוא ויבקש להרוס אותו. זה הפתיע אותנו", אמר השבוע ל"זמן תל אביב" מנהל אגף השימור בעירייה, ירמי הופמן.

"לא צפינו את התהליכים העירוניים שמתרחשים, והבניין הזה, למרבה הצער, נפל בין הכיסאות. אין מחלוקת שמבנה כזה מתקופת אחוזת בית ראוי לשימור, וגם היתה כוונה שהוא יוכנס לרשימה - אבל הוא לא. כמו שזה נראה עכשיו, אני לא מכיר כלים שיכולים למנוע את ההריסה שלו".
במקור נכלל הבניין בתוכנית השימור העירונית הגדולה של מבנים ואתרים "תוכנית מתאר 2650", שכללה מספר רב של מבנים, רובם במרכז תל אביב. עם הגשת התוכנית חויבה העירייה להודיע על כך לכל אחד מבעלי המבנים. מאחר שלמבנים רבים היו כמה
"העלות של איתור כזה הגיעה לסכומים עצומים, והמסקנה היתה שיש לצמצם את הרשימה למספרים שהרשות המקומית יכולה לעמוד בהם", הסביר הופמן.
"במקרה של לילינבלום 28, הוחלט לצרף אותו לתוכנית שימור אחרת של מגדל דיסקונט, מאחר שבתחום התוכנית היו עוד כמה בניינים סמוכים שנועדו לשימור. הבעלים הקודמים של הבניין התנגדו לשימור ולהכללת המבנה בתוכנית דיסקונט, ובסופו של דבר התוכנית אושרה בלי לשמר את המבנה הזה".
אחת הסיבות העיקריות לכך שהמבנה נשאר חשוף להריסה, היא שעד היום לא השכילה עיריית תל אביב להציג תוכנית כוללת לשימור בניינים באיזור שדרות רוטשילד, האיזור הישן ביותר של העיר. כתוצאה מכך כל יזם יכול לקדם תוכנית נקודתית להרס בניינים ישנים אם תנאי ההיתר לא מחייבים שימור, ולו חלקי, של אותו בניין.

דוגמה לבניין אשר שומר בסופו של דבר הוא בית השגרירות הרוסית בשדרות רוטשילד פינת שד"ל, הידוע גם כבית לוין או בית סותבי'ס. את הבית שימר היזם אלפרד אקירוב, שהקים מאחוריו מגדל.
מנגד, לפני כחמש שנים הושמט מרשימת השימור בית ברחוב אחד העם 24 שהיה חלק משורת הבתים הראשונים של שכונת אחוזת בית. הבית העתיק נהרס, ובמקומו פעור היום חור בין הבתים שמסביב, ומגרש חניה מאספלט במרכזו.
המקרה של לילינבלום 28 חשף "חור" ברשת ההגנה על בניינים עתיקים בתל אביב, שנגרם בשל התקנה בחוק התכנון והבנייה הקובעת כי אם חלקת קרקע עלולה להיפגע מבנייתו של פרויקט - זכאי בעליה לדרוש פיצוי בגובה הפגיעה. במקרה הנוכחי ניתנה תוספת זכויות בנייה גדולה לבעלי המבנה, 17 יורשיו של איש העסקים המנוח מנשה יחזקאל אצלאן, כפיצוי על הקמתו של מגדל דיסקונט הסמוך.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "המבנה נכלל בתוכנית השימור המקורית, אך הוצא ממנה בעקבות דרישת בעליו ואושרה לו תב"ע חדשה. בעירייה קיימים שני מנגנונים לשימור מבנים שלא נכללו בתוכנית המקורית - דרך ועדת השימור העירונית ודרך הוועדה המקומית והוועדה המחוזית, זאת במידה שנמצא כי המבנה ראוי לשימור ולא הוצאה לו תב"ע חדשה".
הסיפור המלא מחר בזמן תל אביב.