גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


המאבק על כיסא נשיאות בית משפט השלום בירושלים

המאבק הכי חם והכי אלגנטי בעיר. מי יהיה הנשיא הבא של בית משפט השלום? הפליליסטית המוערכת השופטת שולמית (שולי) דותן או המינהלן המבריק השופט יצחק שמעוני

יוסי אלי | 30/12/2008 10:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני 35 שנה הם ישבו יחד בקפיטריה, הקשיבו בצוותא להרצאות, התכוננו לאותם מבחנים ואפילו סיימו יחד בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. ברבות הימים התמנו השניים לשופטים בבית משפט השלום ולאחר מכן גם לסגנים מוערכים של נשיא בית המשפט.
בית משפט השלום
בית משפט השלום צילום: פלאש 90


והנה, בעצם הימים האלה, מתמודדים השניים, יצחק שמעוני ושולמית (שולי) דותן, בקרב עקוב מפסיקות מפולפלות, על התפקיד היוקרתי של נשיא בית משפט השלום בעיר.

חברים טובים? במסדרונות בית המשפט מתלחששים כי השניים כבר בקושי מחליפים ביניהם דברי נימוסים מאז התפרסמה המועמדות הכפולה לתפקיד הנכסף.

ומה לגבי ההתאמה למשרה (ראו מסגרת)? שמעוני נחשב מומחה מקרקעין לתפארת; דותן נחשבת מומחית הפלילים הטובה בבניין. פרט אליהם, סגן נשיא בית המשפט יואל צור, הגיש אף הוא את מועמדותו; ויש גם דיבורים, רחמנא ליצלן, על מועמד חיצוני. ל"כל הזמן" נודע כי גם השופט פאול שטרק, מבית משפט השלום בתל אביב, שוקל להגיש מועמדות.

בכל זאת, מרבית המעורבים בנושא משוכנעים שהבחירה תהיה בין שמעוני לדותן. מי שיכריע סופית בסוגיה הוא שר המשפטים, דניאל פרידמן, במה שתהיה אחת ההחלטות האחרונות שלו בתפקיד. ב~23 בפברואר, בעוד כחודשיים, הוא יכנס את חברי הוועדה המייעצת בנושא, המורכבת משופטים בדימוס ועורכי דין, ולאחר מכן יקבל את ההחלטה הסופית.

במרכז הבמה

מבחינת האפיל התקשורתי יש לדותן יתרון מסוים. הנשיא היוצא, אמנון כהן, מינה אותה, עם השופטים שמעון פיינברג ואריה רומנוב, לראשות ההרכב שהיה אמור לדון בתיק הכי לוהט בעשור האחרון, זה של הנשיא משה קצב.

נגד קצב הוגש אז כתב אישום מתוקן במסגרת הסדר טיעון שנחתם עמו, שבו הוא הואשם בין השאר במעשה מגונה תוך הפעלת לחץ. עם הגשת כתב האישום הופיעה הודעה חתומה על ידי הפרקליטות וההגנה במשפט בדבר הסדר טיעון שנחתם בהסכמתן. המדינה כולה סערה סביב הוויכוח האם יש לאשר או לפסול את עסקת הטיעון הזו.

בשלב זה, עוד בטרם בוטל הסדר הטיעון על ידי קצב, החלו השופטים דותן, פיינברג ורומנוב, להיערך לקראת הדיון שהיה אמור להתקיים בפניהם ב~8 באפריל השנה, שבו היו

אמורים הצדדים לשטוח את טענותיהם בעד ההסדר. במסמך שהתפרסם לראשונה ב"מעריב" הציגה השופטת דותן טיעונים בעד ונגד אישורו של הסדר הטיעון שנחתם בין פרקליטיו של קצב ובין הפרקליטות.

בין היתר, נשקל הפער בין חומרת העבירות - מעשה מגונה תוך הפעלת לחץ, והעונש המוסכם - מאסר על תנאי. "החשש שייראה דין מיוחד לשועים, חשיבות שוויון בפני החוק, המסר לציבור, ביזוי מעמד נשיא המדינה, ביזוי המדינה והציבור, תחושת הקרבנות ועמדתן", כל אלה היו בצד הנימוקים נגד אישור העסקה. בצד הנימוקים בעד העסקה הופיעו טיעונים כגון "הודאה שהיא קשה במיוחד, חיסכון בעדות, חיסכון זמן שיפוטי יקר ופיצוי המתלוננת". הדיון, כידוע, לא נערך מעולם מאחר וקצב חזר מהודאתו.


אם אוהבת

מטבע הדברים, וכמעט כמו בכל מאבק בין האליטות המשפטיות, היה קשה למצוא אנשים שיתראיינו בשמם לכתבה, רובם נאלמו דום. בכל זאת מצאנו תומך נלהב של השופט שמעוני. "אני מאמין שאבא שלי יזכה", מכריז בהפגנתיות עו"ד גל שמעוני, בנו של השופט. "יש לו את כל הכישורים לנהל את בית המשפט בצורה הטובה ביותר.

אני מדבר כאדם משוחד, כי אבי הוא אהובי והיקר לי מכול. אולם, בכל זאת, אני חייב לומר כי הדברים שאני אומר הם אמיתיים ונכונים. כאשר אני ושני אחיי היינו ילדים גדלתי על ערכים של יושר, צדק והגינות. מכורח הנסיבות, אני בטוח שאלה שהפסידו בתיקים שבהם הוא שפט, יכולים להגיד דברים רעים עליו, ואלה שניצחו במשפטים יגידו בוודאי דברים טובים.

השופטת שולמית דותן
השופטת שולמית דותן  צילום: פלאש 90

אבל אני יכול להגיד שהוא איש ארגון מדהים. מכורח הנסיבות, במהלך מפגשים משפחתיים יש לנו ויכוחים מקצועיים על סוגיות מהותיות, גם אלה שמתפרסמות וגם אחרות. יתרה מכך, מדובר באדם רך ואכפתי.

גם כאשר הוא הפך לעורך דין בשירות הציבורי, וגם כשמונה לשופט, הוא לא השתנה. הוא תמיד היה קשוב לכולם. מובן שבמשפחה שלנו היו נקודות של עליות ומורדות, אבל הכול באופן רגיל וסביר, לא חריג בכלל".

- למשל?
"אני זוכר שלאבא שלי תמיד היה חשוב מאוד שנצטיין. הוא דחף אותי ללימודים, דחף אותי לקצונה בצבא. פעם אחת, כשקראו לו לבית ספר במקרה של השתוללות מצדי, הוא הגיב בצורה הכי מפתיעה שיש. מפתיעה בצורה הטובה של המילה. הוא לא הראה את הכעס בפני המחנכים, אבל לא הקל ראש. בקיצור, הוא נתן לכך התייחסות מתאימה. אבא שלי הוא האדם הכי ישר שיש. אפשר להגיד שסרגל הוא עקום לידו".

אבא שלך דחף אותך ללמוד משפטים?
"הוא לא רצה שאני אהיה עורך דין, אבל זה משהו שמגיל צעיר מאוד ידעתי שאני אהיה. לא הייתה לי דילמה. מגיל צעיר הוא לקח אותי לבתי משפט עם בני כיתתי ונתן לנו תדרוכים על המבנה והשיטה".

אתה רוצה להיות שופט לאור החינוך שקיבלת?
"שאלה מצוינת. כרגע זה לא עומד על הפרק. כשאני רואה איך הוא עובד קשה זה לא עושה לי חשק. זה מטורף איך שהם עובדים. אין יום ואין לילה, גם בשישי וגם בשבת צריך לקרוא ולכתוב את ההחלטות ולארגן הרבה דברים. מבחינתי, אני מתמקד בשגשוג העסק שלי, אבל אני לא פוסל את האופציה של השיפוט".


מינהלן מצוין

תומכיו של שמעוני מנסים לתאר את האיכויות המייעדות אותו לתפקיד המבוקש. "שמעוני הוא האדם המתאים ביותר לתפקיד ניהולי", מציין מכר משותף של השניים.

"הוא איש מינהל מצוין. הוא הכי טוב. יש לו כושר ארגוני מדהים, יחסים מעולים עם הנשיא כהן. אדמיניסטרטיבית, הוא מעולה. חשוב להגיד שהוא זה שהיה אחראי על בניית האגף החדש של משכן בית המשפט ועל חלוקת החדרים, הוא אחראי על הקלדניות. למעשה הוא סגן הנשיא היחיד שמילא את מחויבויותיו בתחום. לא ראיתי סגני נשיא אחרים, ובפרט דותן, שעוסקים גם בעניינים אדמיניסטרטיביים, שהם חלק מהתפקיד הרשמי של סגן הנשיא".

השופט שמעוני (63), אב לשלושה, נולד בירושלים להורים יוצאי כורדיסטן. עם סיום לימודיו בגימנסיה התגייס לצה"ל ושימש שליש בחטיבת ירושלים. עם הגיוס העריכו מפקדיו את כישוריו ובמהרה הפך לחניך מצטיין, מה שאפשר לו לצאת לקורס קצינים. מאז ועד היום משמש שמעוני קצין במילואים בחטיבת גבעתי.  

השופט יצחק שמעוני
השופט יצחק שמעוני  צילום: אתר בתי המשפט
בסיום שירותו הצבאי החל שמעוני בעבודתו הראשונה באגף העתיקות של משרד החינוך והתרבות, שבמהרה הפכה נקודת זינוק לקריירה מטאורית.

במקביל החל ללמוד משפטים באוניברסיטה העברית. עם סיום לימודיו עזב שמעוני את משרתו והחל לעבוד כמתמחה אצל השופטת בדימוס יפה הכט.

באותה תקופה רקם שמעוני יחסים חמים מאוד עם רבים מעורכי הדין האזרחיים המובילים בתחום. "שמעוני הוא חמד של בן אדם, ולבו לא גווע מעולם", מספר עורך דין שהיה אחראי להכשרתו בעבר. "אני מכיר אותו כסטאז'ר וזוכר אדם חרוץ ואכפתי".

בסיום תקופת הסטאז' התקבל שמעוני לאגף רישום המקרקעין במשרד המשפטים ובמהרה קודם למשרת מפקח בכיר על רישום המקרקעין ברחובות ובירושלים. "הטיפול שלו בסכסוכים בין דיירים היה יוצא מן הכלל. הוא הפך למומחה גדול מאוד", מוסיף המכר.

בשנת 1993 מונה שמעוני לשופט בבית משפט השלום והיה לשופט הראשון בישראל ממוצא כורדי, במוסד שברובו היה די סגור אז לבני העדה הספרדית. "כשבחרו אותו לתפקיד רצה בין החבר'ה אנקדוטה מאוד~מאוד מפורסמת", נזכר עו"ד ד"ר עצמון. "אמרו לו שהוא לא הכורדי הראשון שנבחר לתפקיד, כי בכורדיסטן כבר בחרו שופטים".

במשך תקופת כהונתו הוכר שמעוני כשופט קצר רוח. "אפשר להגיד שהוא קצר רוח לנודניקים ולנאג'סים. הרבה פעמים הוא דחה עורכי דין בגלל הקפריזות שלהם ובגלל שהם ממשיכים לטעון טענות אבסורדיות", מוסיף מקורב נוסף לשופט. "אולם מדובר בשופט חכם, בקיא בתחום האזרחי והוא מגיע מוכן לתפקיד ניהולי".

למרות זאת, מומחים לענייני משפט מסכימים עם הטענה כי לשמעוני חסר משהו כדי להפוך לשופט מושלם. הסיבה לכך פשוטה. ברוב הקריירה השיפוטית שלו עסק שמעוני בענייני שיפוט אזרחיים ורק מאז שנכנס ללשכתו שבקומה השנייה של בניין בית המשפט נחשף לתחום הפלילי.

למעשה, זאת בדיוק הסוגיה שעליה יצטרך לתת את הדעת הנשיא החדש. "אני מודה ששמעוני לא מומחה גדול לפלילים. דותן עולה בתחום הזה בכמה רמות עליו. אולם בתחום האזרחי אין שני לו", מציין אחד מעורכי הדין המעורים בנעשה בבית המשפט.

"מבחינת האופי, שמעוני הוא קפדן במיוחד. נוסף לכך, הכבוד משחק תפקיד משמעותי אצלו", מספר עורך דין אחר מהתחום הפלילי בעיר. "אם הוא מרגיש שהוא אינו מקבל את כבודו, הלקוח ייפגע וגם עורך הדין. אפשר לומר ששמעוני יודע לעשות עבודת שטח.

"הוא מקורב ליותר שופטים ודואג יותר ליחסים חבריים. דותן, לעומת זאת, היא עקרת בית בפועל. היא לא סופרת אף אחד ממטר. היא מחליטה מה שהיא חושבת ולא נותנת לשום לחץ חיצוני להשפיע עליה. מהבחינה הזו קשה מאוד לרמות אותה".

מלחמת אחים

הנהנשיא המאושר הבא ייבחר בעוד כשלושה חודשים והוא יכהן בתפקיד במשך שבע שנים. הוא יחליף את הנשיא היוצא, השופט כהן. כהן מסיים את הקדנציה שלו במסגרת הרפורמה שהגה שר המשפטים, דניאל פרידמן: "רפורמת הקדנציות", שאושרה בכנסת לפני כשנה, שלפיה יוגבלו כהונות נשיאי בתי המשפט לשבע שנים בלבד.

רפורמה זו היוותה כמעין יריית זינוק למירוץ לתפקיד הנחשק. תחילה המליצה ועדת מינוי השופטים למנות את שופט בית משפט השלום ראובן שמיע לתפקיד, ללא הליך בחירה. שמיע סירב. הוא מעדיף את בית המשפט המחוזי היוקרתי. השופט שמעוני והשופטת דותן, הוותיקים בתחום, הרגישו שזוהי הזדמנות פז מבחינתם לנסות להתקדם בהיררכיה המשפטית. 

שר המשפטים דניאל פרידמן בישיבת ממשלה.
שר המשפטים דניאל פרידמן בישיבת ממשלה. צילום: פלאש 90

"יש מתח בפרוזדורי בית המשפט", מספר אחד החברים הקרובים של שני השופטים.

"מכורח היותם של שני השופטים בעלי מזג ירושלמי, יש מתח. אף אחד מהם לא מדבר עם אנשים כדי לקדם את האינטרסים שלו, למרות ששניהם יכולים לעשות את זה ולבקש המלצות מהוועדה לבחירת השופטים.

משיחה שהייתה לי עם שניהם עולה כי כל אחד רוצה את התפקיד, אולם הם אינם משמיצים האחד את השני. בוא נאמר את זה ככה: אנחנו יכולים להגיד שנתברכנו בתחרות הכי בריאה שיש. כמו ששני אחים מתחרים על אותו תפקיד, גם ביניהם יהיה מתח. העיקר שלא יביאו מישהו מבחוץ, זה יהיה אסון אמיתי".
גם השופטים הזוטרים יותר בבית המשפט, שאינם מועמדים לתפקיד, לוקחים חלק במרקחה. הרי לכל אחד מהם חשוב באיזה אולם הוא ישב בקדנציה הבאה: באולם עורפי וקטן או מרכזי וגדול; בקומה הראשונה של הבניין, הממוקם במגרש הרוסים, או בקומה השלישית, הרחוקה והזוהרת פחות.

כמו כן, על הנשיא החדש הוא שיהיה אחראי על פיזור התיקים בין השופטים, הוא יחליט מי מהשופטים יקבל תיק יוקרתי בעל הד ציבורי, ומי יזכה בתיק אפור הדורש הרבה עבודה ומעט אור זרקורים. על תיק קצב כבר דיברנו?

בילויים דומים

הדימוי של מלחמה בין אחים, שהוזכר קודם לכן, אינו מקרי. שמעוני ודותן אפילו אוהבים את אותו סוג הבילוי. מדי חודש פוקדים השניים את המסעדה "לה גוטה", הן באירועים משפחתיים והן במפגשים חברתיים שונים.

עם זאת, ההבדלים ביניהם כאמור עמוקים. בעוד ששמעוני הוא "אזרחיסט" מובהק, דותן היא פליליסטית מומחית. מחד ניצב מומחה לענייני מקרקעין, מנגד תובעת שנונה. למרות הפופולריות של שמעוני במסדרונות בית המשפט, שמה של דותן ידוע יותר בציבור. לעומת השניים, המועמד השלישי, צור, הוא בעל רקע בקניין רוחני: הוא שימש יועץ המשפטי של רשם הפטנטים.

כיום, נוסף לכהונתו כסגן נשיא, הוא מלמד באוניברסיטה העברית קורסים העוסקים בקניין רוחני ובפטנטים. עם זאת, כאמור רבים סבורים כי סיכויו להיבחר למשרה הנחשקת קלושים. מכל מקום,

מקורב לשמעוני מסר השבוע כי "בתל אביב יש מתיחות ויריבות גדולה בהרבה. אפשר לומר שאין יריבות מוחצת בין המועמדים, המילה הנכונה יותר שאפשר להשתמש בה היא דריכות בין שלושה מועמדים ראויים".

כך יבחרו את הנשיא

על פי חוק יסוד בתי המשפט, על הוועדה לבחירת שופטים, המונה תשעה חברים בראשותו של שר המשפטים, מוטלת האחריות לבחירת שופטים לבתי המשפט ברחבי הארץ.

ההרכב הנוכחי של הוועדה כולל את נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש; שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי; השופטת איילה פרוקצ'יה; שר המשפטים, דניאל פרידמן; השר לאיכות הסביבה, גדעון עזרא; ואת הח"כים אורית נוקד וגלעד ארדן.

תהליך הבחירה אינו פשוט. תחילה על מבקש התפקיד להגיש את מועמדותו, בצירוף המלצות מקצועיות ממשפטנים, בין שמדובר בעורכי דין ובין שבשופטים אחרים. נוסף על כך, על המועמד להגיש עשרה פסקי דין מתפקידו הקודם.

הרכב השופטים בבית משפט השלום מונה נשיא אחד (האחראי על הפן הניהולי), תשעה סגני נשיא (שמתוקף תפקידם אמורים לסייע לו בעבודתו) ו~18 שופטים זוטרים. כולם נבחרים בהתאם להחלטת הוועדה לבחירת שופטים.

המבנה עתיק היומין שבו שוכן בית משפט השלום בעיר החל לשמש מוסד שיפוטי ב~1964, אז רכשה מדינת ישראל מידי ממשלת רוסיה 64 דונם במתחם מגרש הרוסים, במחיר של ארבעה מיליון דולרים וחצי. עד אז הבניין שימש את המשלחת הרוסית בעיר. במהרה הוסב הבניין לטובת בית משפט השלום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • מדורים וטורים

  
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים