הכבשה שושנה למען הצ'רקסים
זקני העדה הצ'רקסית דואגים: שפת האדיגאיה המסורתית הול כת ונעלמת. מה עושים? מדבבים את קלטות הילדית האהובות "יובל המבולבל", " פים פם פה" "והכבשה שושנה" מעברית לאדיגאית

הקהילה הצ'רקסית מונה כ-3,500 איש , והיא מהווה את המיעוט הקטן במדינה. רוב הצ'רקסים מתגוררים בכפר קמא ושליש מהם בכפר רחינייה בגליל. ב-150 שנות קיומה של הקהילה בישראל, שמקורה בחבל קווקז, ניסו הצ'רקסים לשמר את הזהות שלהם בתוקף.
עד היום הם מתנגדים לנישואי תערובת ושומרים באדיקות על המנהיגים. אך בשנים האחרונות גילו מנהיגי העדה כי השפה המסורתית הולכת ונכחדת. לפי אחד ממנהיגי העדה רודין נגלבץ בן ה- 42, השימוש בשפה העברית בכל בית תופס כ-70 עד 80 אחוז מהתקשורת בתוך המשפחה.
לפני כשלוש שנים הבין נגלבץ, יו"ר עמותת "נפנה", ששמה לה למטרה לשמר את הזהות ואת המסורת, עד כמה הבעיה כואבת. "אחת המורות בבית הספר השקיעה רבות בפרויקט מיוחד: היא אספה את כל שירי העם שלנו לחוברת לתלמיד, בה הם היו כתובים באדיגאית בצד אחד, ובצד השני נכתבו בתעתיק בעזרת האלף?בית העברי", סיפר .
"שאלתי אותה למה היא כותבת בעברית, והיא הסבירה לי שלא כל התלמידים מצליחים להבין את השפה שלנו". לטענתו , בעקבות הגילוי הזה ולאחר ששם לב לטעויות במילים האדיגאיות, הוא החליט לגייס את אחיו הרון למלחמה לשימור השפה.
שניהם החלו לאסוף כסף ולתרום מכיסם, ורכשו ציוד אלמנטרי לאולפן הקלטות. "יש לי שתי בנות, ושמתי לב שהן אוהבות את כל ערוצי וקלטות הילדים בעברית",
הם יצרו מערך של 50 מדובבים, 20 ילדים ואפילו גייסו את מנחת הטלוויזיה הפופולרית ביותר בעדה, סווטלנה טוש, שהסכימה לתרום לפרויקט. כאנשים שומרי חוק, הם החלו להגיש בקשות לכל חברות ההפקה בארץ לאישור הדיבוב. "בעזרת המורה שכתבה את ספר השירים פנינו לנורית הירש, יוצרת "פים פם פום", והיא שמחה לעזור לנו. אין לך מושג כמה הילדים מרוצים", סיפר הרון.
קהילת הצ' רקסים פתחה גם תחנת רדיו למען שימור השפה, ואף הקימה אתר אינטרנט ללימוד השפה והוא נמצא באינדקס האתרים הצ'רקסיים: .adam.adiga.net http:/ /kkama