דרוזית שסבה הוא חלל צה"ל לא תקבל מלגה

אבי סבה של של ארואד ספדי ריגל למען ישראל ונרצח, סבה נהרג במלחמת יום כיפור. אך היא לא קיבלה מלגת לימודים משום שהיא גרה במג'דל שמס

עדי חשמונאי | 4/4/2010 7:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשביקשה ארואד ספדי, סטודנטית לסיעוד ממג'דל שמס, לקבל מלגה שתסייע לה לממן את לימודיה, היא קיבלה תשובה שלילית. המלגות לא ניתנות לבנות הכפרים הדרוזיים שממוקמים מעבר לקווי 1967 - כך נומק הסירוב.

ארואד ספדי
ארואד ספדי צילום: חמד אלמקת
העובדה שסבה ואבי-סבה שילמו שניהם בחייהם למען ביטחון מדינת ישראל לא הספיקה לה כדי לקבל את הזכויות שניתנות לסטודנטיות דרוזיות וצ'רקסיות אחרות.

ספדי היא סטודנטית שנה ב' לסיעוד במכללת צפת. בשל מצבה הכלכלי הקשה של משפחתה היא הגישה בקשה לקבלת מלגה המיועדת לסטודנטיות דרוזיות וצ'רקסיות מטעם הרשות לקידום מעמד האישה, שתסייע לה בכמחצית משכר הלימוד. אולם בשנה שעברה קיבלה ספדי תשובה שלילית לבקשתה, וגם השנה נאמר לה כי המלגות הללו לא ניתנות לבנות הכפרים הדרוזיים שמעבר לקווי 1967.

אלא שבשונה ממרבית בני הכפרים הדרוזיים ברמת הגולן, ארואד היא בעלת אזרחות ישראלית ובהיסטוריה המשפחתית שלה מסתתר סיפור של גבורה והקרבה למען המדינה. אבי סבה, יוסוף ספדי, הקים באמצע שנות הארבעים רשת ריגול ישראלית בשליחות המחתרות היהודיות בסוריה.
נרצח לעיני אשתו ובנו

ספדי פעל למען הברחה, שמירה וליווי של יהודי סוריה דרך לבנון לישראל. בנוסף הוא הבריח נשק רב ששימש את ארגון ההגנה ובהמשך את צה"ל במלחמת העצמאות מול צבאות ערב. משנחשפה הרשת, ברח יוסוף לישראל והועסק כיערן בקק"ל באזור הר מירון, תפקיד ששימש כסיפור כיסוי לתפקיד ביטחוני חשוב נוסף: הדיפת מסתנני הפדאיון שחדרו לישראל.

ב-1955 נקמו הסורים ביוסוף, והוא נרצח לעיני אשתו ובנו הקטן על ידי שני פדאיונים שהסתננו מלבנון. גם בנו של יוסוף, מלחם,

שירת בשירותי הביטחון הישראליים ונפל במלחמת יום כיפור כאשר עלה על מוקש בקרבות על רמת הגולן.

בשנת 1974, חזרה משפחתה של ארואד להתגורר בביתה שבמג'דל שמס. ליוסוף, אביה של ארואד שנקרא על שם סבו, חמישה ילדים, והבטחת ההכנסה שהוא מקבל היא הפרנסה היחידה של משפחתו. "שכר הלימוד במכללת צפת עולה 12 אלף שקל בשנה", אומרת ארואד. "אני עדיין מחכה לתשובה השנה, אבל כבר אמרו לי שדרוזיות מרמת הגולן אינן זכאיות למלגה. זה פשוט מקומם".

"אין כבוד לאנשים שנתנו את חייהם למדינה"

"סבא שלי ואבא שלי הקריבו את עצמם וסיכנו את כל משפחתם במערכות ישראל ולמען המדינה", אומר בזעם יוסוף ספדי. "אנחנו אזרחי ישראל שגרים ברמת הגולן. אין כבוד לאנשים שנהרגו ונתנו את החיים שלהם למדינה".

בעקבות זאת, פנה סגן השר איוב קרא לסגנית השר לקידום מעמד האישה גילה גמליאל וביקש לכלול את הכפרים הדרוזים ברשימת היישובים הזכאים למלגות. "לא יעלה על הדעת שדווקא בחורה שסבה ואבי סבה קיפחו את חייהם למען המדינה, תקבל מהמדינה בחזרה יחס זהה לכלל התושבים הדרוזים הפרו-סורים ברמת הגולן", אמר סגן השר. 

מהמשרד לקידום מעמד האישה נמסר כי החלטת הממשלה על היישובים הזכאים למילגה התקבלה ב-2006 והיא תקפה עד 2009. עוד נמסר כי בשל מקרים דומים מנסים בימים אלה סגנית השר לקידום ממעמד האישה, גילה גמליאל, והשר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, להרחיב את מספר היישובים שיזכו במלגות.

מנכ"לית הרשות לקידום האישה, ורד סוויד, מסרה כי רשימת היישובים הכלולים בחוק נקבעה ב-2006, והיא אינה קשורה לגבולות כאלה או אחרים. החוק היה תקף עד 2009, ובימים אלה מתגבשת הצעה חדשה במקומו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים