האם המשכיר חייב לתקן פגמים בדירה?

לרוב מקובל לציין בהסכם שכירות שתיקונו של כל ליקוי הנובע בעקבות שימוש סביר ובלאי טבעי יהיה באחריות המשכיר, ואילו כל ליקוי הנגרם באשמתו של השוכר יתוקן על ידו. הבעיה היא עם כל הליקויים שנופלים בין הכסאות

אהוד ארצי |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: נדל"ן
שאלה: במסגרת חוזה שכירות שכרתי דירה לשנה, וכעבור כמה חודשים התגלתה בעיית רטיבות בדירה. התרעתי על כך בפני המשכיר, אך חלפו כמה שבועות, והוא טרם תיקן את הליקוי. כיצד עלי לפעול לשם תיקון הפגם?

חוק השכירות והשאילה מגדיר פגם כ"כל דבר השולל או מגביל הגבלה של ממש את השימוש במושכר לפי הסכם או לפי המקובל בנסיבות”.‬ לרוב מקובל לציין בהסכם שכירות שתיקונו של כל ליקוי הנובע בעקבות שימוש סביר ובלאי טבעי יהיה באחריות המשכיר, ואילו כל ליקוי הנגרם באשמתו של השוכר יתוקן על ידו.

החוק קובע כי על המשכיר חלה חובה לתקן פגם במושכר, כאשר חובה זו מוטלת על המשכיר במשך כל תקופת השכירות. בנוסף, חובת תיקון המושכר מתייחסת הן לפגמים שהיו קיימים בעת מסירת המושכר לשוכר והן לפגמים שהתהוו לאחר המסירה.

ככלל, פגמים במושכר נוצרים במהלך תקופת השכירות, כאשר המושכר איננו בשליטתו של המשכיר והוא איננו מודע לפגם אשר מגביל את שימושו של השוכר בנכס.

לפיכך, רק כאשר השוכר מודיע למשכיר בדבר הפגם והצורך בתיקונו, חייב המשכיר למלא את חובתו בתוך זמן סביר לאחר קבלת הודעה מאת השוכר.

משכיר, שנמנע מלקיים את חובתו לתיקון הפגם במושכר מעמיד בפני השוכר שתי אפשרויות: השוכר יכול לתקן בעצמו את הפגם, ולדרוש מהמשכיר להשיב את הוצאותיו או להפחית את דמי השכירות באופן יחסי. במקרה שבוחר השוכר באפשרות הראשונה, עליו לתת למשכיר הודעה בכתב מראש על ביצוע התיקון.

חוק נוסף אשר יש לו השפעה על מערכת היחסים בין שוכר למשכיר הוא "חוק השומרים”.‬ בתקופת השכירות המושכר מוחזק על ידי השוכר כדין, ומכאן כי השוכר הוא שומר של הנכס עבור המשכיר. החוק קובע את אחריות השוכר לתיקון פגם כאשר מדובר בנזקים שהמשכיר אינו אחראי להם, מאחר שנגרמו עקב רשלנותו של השוכר.

יש לזכור כי שוכר אינו אחראי לפגמים שנגרמו עקב שימוש רגיל בנכס או עקב בלאי טבעי. כמו כן, המשכיר יהא פטור מלתקן את המושכר במקרים נוספים, כדלקמן: כאשר על פי ההסכם בין המשכיר ובין השוכר החובה לתקן את הפגם אינה מוטלת על המשכיר - עם זאת, יש לשים לב שהחוק קובע שהסכם כזה יהיה חסר תוקף, אם המשכיר ידע בעת החתימה על החוזה על העובדות שמהן נבע הפגם, והוא הסתיר זאת מהשוכר - מקובל כי בנסיבות אלו השוכר הוא האחראי לתיקון הפגם.

עקרונית, הדרישה בדבר מתן הודעה למשכיר בדבר פגם מיועדת להגן על האינטרס של השוכר. אולם אם עומד להיגרם נזק לנכס, השוכר - במעמדו כשומר - מחויב להודיע למשכיר על הנזק הצפוי. אם לא יעשה כן, הוא עלול להתחייב במתן פיצויים למשכיר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...