
פשיטת רגל: עו"ד שלמה וקנין עם כל הפרטים
אדם שנקלע לחובות עלול למצוא את עצמו נוקט בצעדים לא אחראים ולא חוקיים על מנת להיחלץ מהבוץ. בין אם מתוך כוונת מרמה ובין אם מתוך ייאוש, נטל החובות הוא מעמסה לא פשוטה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא למשל הברחת נכסים
ההברחה נעשית למראית עין ומתוך מטרה של החייב לשוב ולהיות בעלי הנכס עם שוך הקרבות הכלכליים. אך מה יעשה אדם שהבריח את בית מגוריו בעסקה פיקטיבית וה”רוכש” טוען לבעלות חוקית שכן הוא שילם בעבור הדירה בטבין ותקילין? מסתבר שלעתים יש פתרון.
“לפעול בתום לב ולא לנקוט באמצעים לא כשרים”
הליכי פשיטת רגל מאפשרים לחייבים שלא מסוגלים לפרוע את חובותיהם לפתוח דף כלכלי חדש. במסגרת הליכים אלה, הנכסים של החייב ממומשים על ידי נאמן שמחלק את תמורתם לנושים. לא מדובר בעניין נדיר ומדי שנה מוגשות בישראל למעלה מ-10,000 בקשות לפשיטת רגל. בשנת 2016, היקף הבקשות עמד על יותר מ-16,000 (כ-65 בקשות ביום).

“היות שהליכי פשיטת רגל טומנים בחובם חבל הצלה משמעותי לחייב, נקבע כי הם אינם יכולים להתנהל בחוסר תום לב”, מסביר עו”ד שלמה וקנין, בעל משרד העוסק בדיני חדלות פירעון ופשיטות רגל, “תום לב בהליכי פשיטת הרגל הוא עיקרון מהותי. הברחת נכסים עלולה לסבך מאד את פושט הרגל, הן משום שבית המשפט רשאי לבטלה והן מכיוון שהיא פוגעת בסיכויים לזכות בצו הפטר”.
“כמשרד עורכי דין בעל ניסיון עשיר בפשיטות רגל אני תמיד ממליץ לחייבים לדבוק בשני עקרונות בסיסיים”, ממשיך עו”ד וקנין, “ראשית, לשמור על תום לב ולא לנקוט באמצעים בלתי כשרים. שנית, לקבל ייעוץ משפטי בהקדם ולהימנע מפעולות עצמאיות. אני יכול לומר מניסיוני ובביטחון שכאשר החייב מתנהל כשורה ובתום לב, ומקבל ייעוץ והכוונה מצד עורך דין המבין את מצוקתו והבקיא בתחום, אפשר למצוא מזור לחובות. אפילו לתיקים עם חובות משמעותיים. יתרה מזו, הרפורמה בפשיטת הרגל מאפשרת הגעה להפטר בלוחות זמנים קצרים בהרבה מבעבר”.
חוזה להברחת נכסים היה חוזה למראית עין?
עו”ד שלמה וקנין מציין שגם אם החייב התנהל באופן לא מקצועי, ואפילו אם הוא ביצע עסקאות להברחת נכסים, ייתכן שיהיה אפשר לעזור לו עם ליווי משפטי נכון. “הנה לדוגמה”, הוא מספר, “משרדי ליווה לאחרונה תיק של חייב שהגיע אלינו במצב כלכלי ונפשי קשה מאד לאחר למעלה מ-15 שנה של הליכי פשיטת רגל”. החייב העיד כי ערך עם חבר חוזה למראית עין שנעשה באופן פיקטיבי להברחת דירת מגורים, ועכשיו הרוכש טוען שהחוזה כשר לחלוטין.
“התנהלותו הרשלנית של החייב הביאה אותו למצב שהוא מצוי כפסע מאובדן הנכס היחיד שיכול לעזור לו לפרוע את חובותיו העיקריים ולקבל הפטר”, מסביר עו”ד וקנין את משמעות הדברים, “על כן, מיד ייעצנו לו לעשות תשובה. להמשיך ושלתף פעולה עם הנאמן בהליך פשיטת הרגל, לפתוח את הקלפים בתום לב, לספר לבית המשפט אודות העסקה הפיקטיבית, להשיב לידיו את הנכס ולהתקדם בהליכי פשיטת הרגל בצורה מסודרת. לשמחתנו, למרות מסמכים רבים ועדויות על עסקה כשרה לכאורה, בית המשפט קיבל את טענותיהם של החייב והנאמן בהליך”.
בית המשפט קבע כי ההסכם למכירת הדירה היה חוזה למראית עין שדינו להתבטל (לפי סעיף 13 לחוק החוזים). דהיינו, חוזה שבו הצדדים הסכימו כלפי חוץ על הסדר משפטי בעוד שהכוונה האמיתית שלהם הייתה שונה.
נטל ההוכחה המאתגר
“אין זו סוגיה פשוטה”, מדגיש עו”ד וקנין, “נטל ההוכחה לגבי חוזה למראית עין הוא כבד משקל. לפי הלכה שיצאה מבית המשפט העליון, שכשצד טוען כלפי הצד השני שההסכם היה למראית עין, מדובר בטענה קשה שמייחסת לאדם התנהגות של כזב, מרמה וחוסר ניקיון כפיים. אלו טענות שלא מתקבלות בנקל”.

במקרה זה, עו”ד וקנין ועו”ד מאור רחום ממשרדו, אשר ייצגו את החייב, הצליחו לעבור את המכשול הגבוה בבית המשפט. זאת, על ידי ניהול מערכה משפטית ארוכה ומורכבת שכללה התמודדות עם מגוון רחב של פרמטרים, מסמכים, ראיות, עדויות, חקירות נגדיות ועוד.
“היה עלינו להוכיח שהחייב דובר אמת ושהפעם הוא לא מנסה לבצע תרמית או מעשה לא כשר”, מסביר עו”ד וקנין, “לאור עברו בתיק זו הייתה משימה מאתגרת. אני שמח שבסופו של היום בית המשפט קיבל את טענותינו וכעת החייב יכול באמצעות הנאמן לממש את הדירה, לפרוע חלק ניכר מחובותיו ולהתקדם לכיוון צו הפטר ומחיקת חובות”.
הימנעו מנקיטת פעולות עצמאיות לא כשרות
לסיכום, עו”ד וקנין מציין כי פסק הדין הנ”ל הוא דוגמה אחת מיני רבות לאופן שבו ייעוץ משפטי נכון עשוי להציל גם תיקי פשיטת רגל שהסתבכו בגלל התנהלות לקויה. באותה נשימה הוא מדגיש שכדאי להקדים תרופה למכה ולהימנע מנקיטה בפעולות עצמאיות, לא כשרות ובלתי חוקיות.
“חייבים שפונים בהקדם לייעוץ משפטי ולא מנסים לפתור את התסבוכת בעצמם בדרך לא דרך, יכולים בהחלט להיעזר בפקודת פשיטת הרגל בכדי לפתוח דף חדש”, הוא מסכם, “חשוב לא ליפול לייאוש. דווקא מתוך המקום הנמוך של החובות וההגבלות יכול לצמוח תיקון. מה גם שהחייב צריך לזכור אף ברגעיו הקשים את הנושים שאינם אשמים במצבו הכלכלי. שעליו לעשות הכל בכדי לפרוע נתח גדול ככל הניתן מחובותיו”.
בשיתוף עו”ד שלמה וקנין - משרד עורכי דין ונוטריון
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg