
הערכת מלאי לעסקים: כל מה שרציתם לדעת
מלאי עסקי הוא מאגר של חומרים ומוצרים זמינים בבית העסק, המשמשים לפעילותו העסקית השוטפת. הידעת שאם ערך המלאי שלך בשוק ירד לעומת ערך המלאי הרשום בספרים, אתה זכאי להפחתה במס הכנסה? הידעת שלצורך הערכה מופחתת של המלאי אתה זקוק לשמאי רכוש מנוסה?
בעסק יצרני קיימים ארבעה סוגי מלאי עיקריים:
מלאי חומרי גלם – אוסף של מוצרים או חומרים המובאים אל בית העסק, מהם הוא מייצר את המוצר הסופי.
מלאי מוצרים בתהליך – מלאי המצוי בשלבי ביניים בתהליך הייצור.
מלאי חומרי אריזה – חומרי האריזה שבהם ייארז המוצר הסופי.
מלאי מוצרים גמורים – מלאי שתהליך ייצורו הסתיים והוא מוכן למכירה.
ההבדל בין “מלאי” ל”ציוד”: הגדרה של “מלאי”, בניגוד ל”רכוש קבוע” או ל”ציוד” תלויה באופיו של בית העסק. לדוגמה, במפעל העוסק בייצור מלגזות, קיימות מלגזות תחת שתי הגדרות: חלקים למלגזות ומלגזות חדשות, המהווים את ה”מלאי”. לעומתם מלגזות המשמשות בתהליך הייצור, הנעות בתוך שטח המפעל לשם שינוע חלקים וחומרי גלם ונחשבות “ציוד”.
בבתי מסחר כגון מחסני שיווק או חנויות מכירה, קיימים בדרך כלל רק שני סוגים של מלאי: מלאי מוצרים גמורים ומלאי חומרי אריזה. מוצרים גמורים המוצגים לראווה ואין כל כוונה למכרם, נחשבים “ציוד” ולא “מלאי.”
מבחינת שלטונות המס, המלאי נחשב הון עצמי. עסקים המחזיקים מלאי מחויבים לנהל ספירות מלאי מבוקרות ע”י רואה חשבון לפחות אחת לשנה. גידול במלאי לעומת המלאי שנמצא בספירה שנערכה שנה קודם, נחשב כהכנסה ומחויב במס.
חישוב ערך מלאי: ערך המלאי נקבע בדרך כלל עפ”י ספירה והשוואה עם רשימת המלאי האחרונה. בהיעדר אפשרות של ספירה מדויקת, למשל במקרה שחלק מהמלאי נגנב, נשרף, או ניזוק ושינה צורתו, ניתן לקבוע את ערך המלאי עפ”י ספירת המלאי שנותר והשוואה עם תחשיב חשבונאי של שווי המלאי ביום האירוע, במתאם לתנועות המלאי בעסק.
חישוב מופחת של ערך המלאי: ערך המלאי נקבע בדרך כלל על פי שווי עלותו ללא מע”מ, כפי שנרשם בספירת המלאי. לעתים ניתן לקבוע את שוויו של חלק מהמלאי בערך מופחת מהעלות, בהתאם לשינויים שחלו בערך המלאי.
שמאי מוסמך יכול לחוות את דעתו האם שווי המלאי בשוק פחת מסיבה כלשהי מעלות הרכישה, לדוגמה:
* מוצרי מזון שתאריך שיווקם פג ואסורים למכירה.
* מוצרי ביגוד שנרכשו לפני זמן רב ויצאו מקו האופנה.
* מוצרים שהטכנולוגיה שלהם השתנתה והפכו למיושנים, כגון טלוויזיות שפופרת.
* מוצרים המיועדים לחג מסוים, אולם תאריך האספקה שלהם התעכב, כגון דגלים ליום העצמאות.
הנזקים למלאי : מגוון הנזקים האפשריים למלאי הוא גדול מאוד וכולל את כל סוגי הנזקים האפשריים, ביניהם אש, עשן, פריצה, גניבה, נזקי מים, עש, תחזוקה לקויה, בלאי, התפשטות מזיקים ועוד. במלאי של מוצרי מזון גדול מספר הנזקים האפשריים פי כמה והוא כולל בין היתר: טעויות בייצור, קלקול סחורה בקירור, התפשטות חיידקים, ליקויים בדרישות התברואה או הכשרות ועוד.
בדרך כלל, המומחה הבלעדי לקביעת היקף הנזק במלאי הינו שמאי רכוש. זה רשאי מצדו להיעזר במומחים ספציפיים לסוג המלאי, כגון: מהנדסי טקסטיל למוצרי ביגוד, כימאים למוצרי צבע, מהנדסי מזון למוצרי מזון וכדומה.

הכותב הוא שמאי ורכוש ונזקים מומחה ומנהל משרד סדן שמאים ומהנדסים
כל הכתוב לעיל מוגש כמידע כללי, אינו בא להחליף את הוראות החוק והתקנות ואינו בא להחליף ייעוץ משפטי. במקרה של אי התאמה עם הוראות החוק, הנאמר בחוק הוא הקובע. המסתמך על מידע זה עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg