דיאטה דלת פחמימות: כדאי ללכת על זה?

בעיית משקל נובעת מעודף של שומן, ולכן עד לא מזמן רבים נטו לחשוב שדיאטה דלת שומנים היא האפשרות הטובה ביותר הן להרזיה, הן לשמירה על המשקל ובאופן כללי לשמירה על אורח חיים בריא

בשיתוף ברק רום | 28/12/2016 10:43
תגיות:

אז מי היא בעצם הפחמימה? האם תזונה נכונה פירושה הימנעות מפחמימות? ומה לגבי אנשים שאינם סובלים מעודף משקל, האם גם להם מומלץ להימנע מפחמימות? הנה כמה תשובות שיבהירו את המסתורין סביבן.

 123rf.com
123rf.com

הכירו את הפחמימה

פחמימה היא בעצם סוכר, וניתן למצוא אותה בלחם, דגנים, פסטה, אורז, תפוח אדמה ועוד. תפקידה לספק לגוף שלנו את האנרגיה הדרושה לפעילותו. כלומר, התנזרות מוחלטת מפחמימות היא לא מומלצת כלל, שכן הגוף שלנו לא מתוכנן לפעול אם מזינים אותו רק באבות המזון האחרים.

כאשר אנו צורכים פחמימות, רמת הסוכר בדם שלנו עולה. סוגי פחמימות שונים משפיעים בקצב שונה על עליית רמת הסוכר בדם ויש להם השפעה שונה על מידת השובע שלנו לאורך זמן. לדוגמה, סוכר לבן מעלה את רמת הסוכר במהירות וגורם לשובע קצר יחסית, בעוד ששעועית מעלה את רמת הסוכר באיטיות ומביאה לשובע ארוך יותר.

סוגי הפחמימות הקיימים:

  • פחמימות פשוטות: סוכרים רגילים, כגון הסוכר הלבן והחום, סוכר המצוי בפירות או בדבש וסוכר חלב.
  • פחמימות מורכבות: פחמימה המורכבת ממספר פחמימות פשוטות, המתפרקת באופן איטי המעלה את רמת הסוכר בדם באופן מתון ומוביל לתחושת שובע ממושכת יותר.
  • פחמימות מורכבות מלאות הכוללות גם סיבים תזונתיים: כשמן כן הן - כוללות חומרים כגון ויטמינים ומינרלים, ואכילתם גורמת לגוף לספוח מים, כך שרמת הסוכר בדם עולה באיטיות רבה ותחושת השובע נמשכת זמן רב הרבה יותר.

האם כדאי להימנע מפחמימות?

כאמור, לא מומלץ להימנע מהן לחלוטין שכן הן חיוניות לתפקוד תקין של הגוף, אולם לפחמימות יש יתרונות נוספים. לדוגמה, צריכת פחמימות לא רק תורמת לתחושת השובע אלא גם להעלאת רמה של חומר המכונה “סרוטנין” בגוף. חומר זה אחראי על רגשותינו ותחושותינו, הוא משפיע על מצב הרוח שלנו, על איכות השינה ואפילו על טמפרטורת הגוף. במילים אחרות, הימנעות מפחמימות עלולה לגרום לנו דיכאון, רעב, חוסר ריכוז ועייפות; בעוד שצריכת פחמימות תעשה לנו מצב רוח טוב, תשביע אותנו ותעלה את יכולת הריכוז והערנות שלנו.

הימנעות מצריכת פחמימות עלולה להביא לתוצאות שליליות נוספות:

  • סחרחורות וכאבי ראש: משום שאחר האיברים בגופנו הזקוק לפחמימות על מנת לפעול הוא המוח, וחוסר בו עשוי לגרום לתופעות הללו.
  • פגיעה ברקמות השרירים: משום שבהיעדר פחמימות, הגוף יחפש דרכים אלטרנטיביות להפיק אנרגיה ויתחיל לפרק את מאגרי הסוכר הקיימים בגוף, ואלה נמצאים ברקמות השרירים.
  • פגיעה בכליות: אם איננו צורכים פחמימות, אנו צורכים יותר מאבות המזון האחרים, ובהם בין היתר חלבונים. אלא שבעיכול ופירוק של החלבונים נוצרת פסולת המועברת דרך הכליות אל השתן, וצריכת עודף חלבונים עלולה ליצור עומס על הכליות ולפגוע ביכולתם לסלק את הפסולת והרעלנים המצטברים בגוף.
  • פגיעה בלב: בדיאטה דלת פחמימות הגוף יתחיל להפיק אנרגיה מן השומנים שאנו צורכים, מה שיוביל להיווצרות חומצות שומן שעלולות לפגוע בשריר הלב.
  • רעב מוגבר: אצל אנשים מסוימים הסובלים מחוסר איזון ברמת האינסולין בדם, עלולות להופיע תופעות של ירידת רמת הסוכר בדם, מה שיוביל לתחושת מוגברת של רעב ובעקבותיה קצרה הדרך לבולמוסי אכילה בלתי נשלטים.

אז כן פחמימות או לא פחמימות?

מצד אחד דיאטה דלת פחמימות עוזרת לנו לרדת במשקל, שזה דבר חיובי. מצד שני, לצריכה מועטה של פחמימות יש השפעות שליליות על מצב הרוח, השינה והחדות שלנו. איך אפשר ליישב את הסתירה?

התשובה נעוצה בסוגי הפחמימות שתוארו לעיל. הימנעות ממתוקים למיניהם - גלידה, עוגות, סוכריות, משקאות ממותקים וכדומה - פירושה הימנעות מהכנסת פחמימות פשוטות לגוף. אלא שפחמימות מורכבות הן דווקא מקור אנרגיה שמומלץ לטווח ארוך: לחמים מקמח מלא, פסטות מדגנים מלאים וכדומה הם מקורות לפחמימות שיתפרקו בגוף באיטיות יחסית. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בפחמימות מורכבות מלאות עם סיבים תזונתיים; אלה יסייעו לנו לשמור את תחושת השובע לזמן ארוך יותר.

כלומר, המפתח לתזונה נכונה בדיאטה דלת פחמימות הוא לשלב פחמימות במינונים קטנים, תוך הקדשת תשומת לב לסוגי הפחמימות שבתפריט.

לסיכום,

הדיאטה היעילה ביותר לקיום אורח חיים בריא היא לא תפריט שנועד לאבד משקל במהירות אלא כזה שניתן להתמיד בו לאורך כל החיים. דיאטה שכזו חייבת לכלול את כל אבות המזון, להיות מאוזנת ובריאה, ולכלול גם פעילות גופנית. הואיל והימנעות מפחמימות עלולה לפגוע בשרירים, הרי שבכל דיאטה הכוללת פעילות גופנית יש צורך לכלול ולו מעט פחמימות, ורצוי כאלה שהן מורכבות או מלאות עם סיבים תזונתיים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''