
ד"ר דוד ישי: טיפולי פוריות פרטיים וציבוריים לזוגות
בישראל פועלות מספר מרפאות פוריות פרטיות וציבוריות, בהן מתבצעים בירורים לזוגות המתקשים להרות וניתנים טיפולים מסוגי שונים. האם קיים הבדל בין מרפאה פרטית לציבורית? מה בעצם עומד מאחורי בעיות פריון?
על מנת לברר את השאלות שלעיל ונושאים נוספים שוחחנו עם ד”ר דוד ישי, גינקולוג המתמחה בבעיות פריון ובהפריות חוץ גופיות. ד”ר דוד ישי שימש בעבר כמנהל בפועל של היחידה החוץ גופית בביה”ח כרמל, וכיום משמש בו במספר תפקידים בכירים. זאת לצד ניהול מרפאה מקצועית של קופת חולים כללית בקריית אתא, ומתן מגוון רחב של טיפולי פוריות המשלבים גם היבטים של רפואה משלימה במרפאתו הפרטית.

שלום ד”ר ישי, מיהם האנשים שפונים לטיפולי פוריות?
טיפולי פוריות מיועדים באופן כללי לזוגות שניסו במשך כשנה להרות, אך ללא הצלחה. תחילה עוברים הזוגות שפונים אלינו בירור על מנת לאתר את גורמים או הגורם לבעיה, וכדי להחליט על הטיפול המתאים. בין אם איתרנו את הבעיה המסוימת או שלא נתחיל לאחר מכן בטיפולים. יש לציין כי אם גיל האישה מעל ל- 35 שנים נתחיל את תהליך כבר אחרי שישה חודשים. לצד הזוגות שפונים אלינו יש גם נשים שמעוניינות להרות מזרע שהגיע מתורם, וכן זוגות או נשים שנאלצים להסתייע בתרומת ביצית. על פי ההנחיות והכללים של משרד הבריאות, הטיפול בהם יכול להתקיים רק במרפאות פוריות.
מה עומד למעשה מאחורי אי פוריות?
קיימים מספר גורמים מרכזיים מאחורי בעיות הפוריות השונות, ובאופן ראשוני ניתן לחלק אותם לאלו שמקורם בגבר ולאלו שמקורם באישה. בגברים הסיבות פשוטות יחסית וקשורות לירידה באיכותו של הזרע על פי דרגות חומרה שונות, שלפיהן מוחלט על הטיפול ההולם. לעומתם, בעיות פוריות בנשים יותר מורכבות ונחלקות עקרונית לשתי קטגוריות עיקריות. הראשונה היא קטגוריה הורמונאלית שבה מתרחש הביוץ במרווחים לא סדירים וגדולים, או שאינו מתרחש בכלל. כאן מצויים גם הורמונים שלא שייכים באופן ישיר למערכת הפריון, אבל יכולים להשפיע עליה כמו גם על הסיכוי להרות אפילו בטרם גרימת שיבוש של המחזור החודשי. הקטגוריה השנייה כוללת נשים שלא מצליחות להיכנס להריון בעקבות בעיה מכאנית. כלומר, כתוצאה מגורמים שונים בחצוצרות שלהן אין מעבר תקין, ולכן גם אם הביציות מצוינות והזרע איכותי הם אינם יכולים להיפגש. לצד שתי הקטגוריות האלו יש עוד בעיות פריון פחות נפוצות, הקשורות לפגיעות ברירית או בחלל הרחם.
ראוי לציין כי גם אחרי הבדיקות הרבות שאנו מבצעים, אצל 10 עד 15 אחוזים מהזוגות לא יימצא גורם ברור לאי הפריון, והם משתייכים לקבוצת “פוריות בלתי מוסברת”. מכאן ניתן להבין כי למרות שקיים ידע רב, לא בכל המקרים אפשר לאתר את הבעיה הספציפית. מעבר לכך, אצל זוגות רבים מעורבים מספר גורמים באי הפוריות.
לצד ההיבטים הפיזיולוגיים, האם בעיות פוריות מערבות גם מרכיב נפשי?
אני בהחלט סבור שכן. מזה שנים רבות שאני עוסק בתחום הפוריות ובמתן טיפולים, ובהלכם למדתי שקיים מרכיב רגשי מהותי באי הצלחה להיכנס להריון. לדוגמא, ישנם זוגות שאצלם נדרשים טיפולים עקשניים מאוד על מנת להשיג הריון. ואולם, למרבה הפליאה, כאשר הם מנסים פעם נוספת עם רמה נמוכה יחסית של מתח ולחץ לעומת ההריון הראשון, הם מצליחים בקלות רבה ולפעמים אפילו בלי עזרה ובאופן טבעי. אגב, זהו לא גילוי מהפכני. כבר שנים רבות אנו יודעים שללחץ ומתח יש השפעה מהותית על הסדירות של המחזור החודשי, למשל בתקופת הטירונות בצבא, בהתאבלות ובתקופות מבחנים. אני מעריך שהקשר בין הסיכוי להרות למצב הנפשי הוא אפילו יותר מורכב, וקיים לא רק במנגנון זה של המחזור החודשי.
כיצד פונים למרפאות פוריות?
על פי רוב, אחרי תקופה בה הזוג אינו מצליח להיכנס להריון, האישה היא זו שפונה אל רופא הנשים שלה. ישנם רופאים שמתחילים בעצמם את הבירור הבסיסי וישנם כאלו המפנים את הזוג למרפאת פוריות ששייכת לקופת החולים של האישה. יש לציין כי קיימת אפשרות גם לפנות באופן ישיר למרפאת הפוריות, בלי הפניה של רופא הנשים המטפל. כמו כן, חלק מהזוגות פונים למרפאות פוריות פרטיות כדי לברר הבעיה ולטפל בה.
האם יש הבדל בין מרפאה ציבורית לפרטית?
באופן כללי, במערכת הבריאות הציבורית ניתנים טיפולים טובים מאוד, כך שאין סיבה מדוע לא לפנות אליה. מאידך, למרפאות ציבוריות ישנם מספר חסרונות. לדוגמא, עובד בהן צוות המורכב מהרבה בעלי תפקידים שמגיעים מסקטורים שונים, ולכן מטופלים מקבלים לפעמים את ההרגשה שאין דמות אחת שאחראית עליהם, ושמי שמטפל בהם בנקודה נתונה לא תמיד בקיא בפרטי הבעיה. במילים אחרות, אמנם ניתן טיפול מצוין אבל ההרגשה לא תמיד נינוחה ובטוחה כמו במרפאה פרטית, שם יש רופא אחד שבני הזוג סומכים עליו ומאמינים בו, ושבו בחרו. כאן מדובר ברופא שלמעשה מבצע בעצמו את כל המשימות ומן הסתם בקיא לחלוטין בבעיות של בני הזוג. באותו הקשר, חיסרון נוסף של מרפאה ציבורית היא תקשורת פחות זמינה ואישית. לדוגמא, לעיתים קרובות בני זוג שנתקלים בקשיים כלשהם במהלך טיפול מתקשים לתפוס את המרפאה הציבורית לקבלת מענה, ובוודאי אם הבעיה מתעוררת בשעות שמחוץ למסגרת שעות הפעילות. לעומת זאת, במרפאה פרטית קיימת תקשורת אישית וקרובה מול רופא אחד, והוא בדרך כלל פנוי כמעט בכל עת כדי לתת מענה ופתרון. עוד חיסרון של מרפאות ציבוריות הוא שפעילותן מתקיימת בשעות הבוקר בהן בני הזוג עובדים, בעוד שבמרפאות פרטיות הפעילות מתקיימת לרוב בשעות הערב.
אם ניזכר בהשפעתו של הפן הרגשי על סיכויי הכניסה להריון, הרי שלהיבטים שתיארתי לעיל יכולה להיות משמעות גדולה. כלומר, סביר להניח שבטיפול המתבצע על ידי אדם אחד שאותו הזוג מכיר היטב ומאמין בו, עם תקשורת זמינה ופתוחה וכימיה טובה, יפחתו המתח והלחץ ויגדלו הסיכויים להצלחה.
וכיצד ניתן למצוא רופא פרטי טוב?
למעשה, זוגות רבים שמתחילים תהליך במרפאה ציבורית מכירים ומתחברים בה אל רופא מסוים, שעימו הם מעוניינים להמשיך באופן פרטי. לא פחות חשובה היא דרך של המלצות מצד בני משפחה או חברים שטופלו על ידי רופא מסוים, או מצד נשים רבות שממליצות על רופאים בפורומים של פוריות ברשת אינטרנט. עקב החשיבות הגדולה של קשר אישי וקרוב עם הרופא ראוי להיזהר מהשקעת ממון יקר וזמן רב על טיפול אצל רופאים שנבחרו רק בגלל המוניטין שיצא להם.
ד”ר דוד ישי הינו מומחה ותיק ובעל שם בתחומי הפוריות וההפריות החוץ גופיות, מנהל המרפאה המקצועית של קופ”ח כללית בקריית אתא, ומשמש בתפקידים בכירים בבית החולים כרמל.
.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg