22% בשנת 2015: אפילו בהוליווד המצב לא ורוד
אם חצי מהוליווד מורכבת מנשים, מן הראוי שישמר המאזן הזה גם כשמדובר במשכורות, זכיות וייצוג בסרטים, נכון? אז זהו, שלא. לצד אזכור של כבוד לכמה מהנשים שחוללו מהפך בעיר הסרטים, קבלו את המספרים שיגרמו לכם לתהות עד כמה זוהרת היא באמת
ייצוג האישה עבר שינויים רבים במהלך ההיסטוריה של הקולנוע, החל מדמות כנועה ונזקקת, דרך חושנית ונחשקת, ועד כוחנית ומאיימת. השינוי ביחס כלפי הנשים בקולנוע נובע מתהליכים חברתיים והיסטוריים שמתחוללים בעולם ובהתאם לכך הוא משתנה באופן מתמיד. באופן כללי, ניתן לראות מגמה חיובית באשר לייצוג האישה בקולנוע, אך למרבה הצער עדיין יש לפנינו כברת דרך ארוכה. לכבוד יום האישה הבינלאומי שחל היום קבלו מספר עובדות מעניינות על נשים בקולנוע.עוד כותרות ב-nrg:
• איה כורם ליום האישה: הגיע הזמן להתחיל לקחת
• מציאות מדומה: סרט של האו"ם מתעלם מהצד הישראלי
• שמאלנים יקרים: מירי רגב כבר זוממת את הגזירה הבאה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

1. מרלי בת' מטלין, שחקנית קולנוע יהודייה-אמריקאית חירשת, היא השחקנית הכי צעירה בהיסטוריה שזכתה בפרס האוסקר לשחקנית הטובה ביותר בהיותה בת 21, על תפקידה בסרט "ילדים חורגים לאלוהים" (1986).

2. ג'סיקה טנדי, שחקנית קולנוע ותיאטרון בריטית-אמריקנית שמוכרת לכם בוודאי מ"עגבניות ירוקות מטוגנות", היא השחקנית הכי מבוגרת בהיסטוריה שזכתה בפרס האוסקר לשחקנית הטובה ביותר בהיותה בת 80, על תפקידה בסרט "הנהג של מיס דייזי". זה קרה בשנת 1989.

3. הדוגמנית לשעבר וסגנית מלכת היופי, האלי ברי, היא השחקנית האפרו-אמריקאית הראשונה שזכתה באוסקר לשחקנית ראשית הטובה ביותר על תפקידה בסרט "מונסטר בול". הוליווד חיכתה עד שנת 2001 כדי להעניק את הפרס לשחקנית שחורה.

4. בשנת 2015 נרשמה עלייה של 10% במספר הנשים הגיבורות בסרטי הקולנוע האמריקאים המצליחים ביחס לשנת 2014. היה אפשר לראות בזה משהו חיובי ומשמח, אלמלא הנתון המעליב שעמד על 12% ב-2014. כלומר, רק 22% מגיבורי סרטי הקולנוע האמריקאים בשנת 2015 היו נשים.

5. בשנת 2015, 17% מדמויות הגברים היו בשנות ה–50 לחייהם, לעומת 9% מדמויות הנשים בקולנוע. גברים מזדקנים ביותר כבוד?

6. בעקבות פריצת האקרים למחשבי אולפני סוני אשתקד, נחשף כי ג'ניפר לורנס ואיימי אדאמס, שהיו מועמדות לאוסקר על תפקידן בסרט "חלום אמריקאי", קיבלו 7% מהרווחים, בעוד שהבמאי דיוויד או. ראסל ושלושת השחקנים הראשיים: בראדלי קופר, כריסטיאן בייל וג'רמי רנר קיבלו 9% מהרווחים. בעקבות זאת, לורנס הובילה את מאבקן של השחקניות למען שוויון הזדמנויות ושוויון בשכר בהוליווד.

7. מריל סטריפ, המוכרת בשל תפקידי דמויות נשים חזקות ועצמאיות אותן גילמה במהלך הקריירה, היא השחקנית עם מספר המועמדויות הגבוה ביותר לפרס האוסקר. סטריפ הייתה מועמדת 15 פעמים לפרס השחקנית הטובה ביותר, וארבע פעמים לפרס שחקנית המשנה הטובה ביותר. לאחרונה היא נזכרה שבתחילת דרכה המקצועית לא קיבלו אותה לעבודה בטענה שהיא "מכוערת". זה מה שהיה לה להגיד בנושא.
• מריל סטריפ מצטרפת למאבק הפמיניסטי

8. קתרין הפבורן היא השחקנית עם מספר הזכיות הגבוה ביותר בפרס האוסקר. הפבורן קטפה ארבע פעמים את פסלון האוסקר, כאשר זכייתה הראשונה הייתה בשנת 1934 וזכייתה האחרונה בפער של כ-48 שנים לאחר מכן בשנת 1981. שתי הזכיות הנוספות התרחשו ברצף, ב–1968 עבור הסרט "נחש מי בא לסעוד" וב–1969 עבור "אריה בחורף", לצידה של ברברה סטרייסנד.

9. קתרין ביגלו היא האישה היחידה בהיסטוריה שזכתה אי פעם בפרס האוסקר על הבימוי הטוב ביותר, כשלפניה היו מועמדות לפרס רק שלוש נשים - לינה ורטמילר, ג'יין קמפיון וסופיה קופולה. לעומת זאת, בקולנוע הישראלי המצב קצת יותר טוב. בפרס אופיר המקביל זכו שלוש במאיות בפרס הבימוי - רמה בורשטיין, טליה לביא וג'ולי שלז.

10. שירלי טמפל, ילדת הפלא האמריקאית, זכתה בשנת 1934 בפרס האוסקר לשם כבוד בהיותה בת 6 בלבד ובכך הייתה לזוכה הצעירה ביותר אי פעם בפרס. 82 שנים מאוחר יותר, אנחנו ממשיכים לציין את הנשים שזכו להיות הראשונות לקבל פרסים בקטגוריות השונות.
