עינוי סיני: ביקורת על "קראטה קיד"

הגרסה החדשה של "קראטה קיד", עם הילדון ג'יידן סמית ועם ג'קי צ'אן ההולך ומתקשש, הופכת אפילו את הסרט המקורי לסוג של קלאסיקה פילמאית, שכדאי להתגעגע אליה

מאיר שניצר | 19/8/2010 8:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

''קראטה קיד'', ארה''ב, 2010

יש משהו פזיז, מעט לא רציני, בהפיכתו של "קראטה קיד" הישן ליצירה קלאסית. הסרט ההוא, שהופק לפני 26 שנים, עם ראלף מאצ'יו הצעיר ופט מוריטה המבוגר, היה אמנם סרט חניכה עשוי על פי כל הכללים הבדוקים, אך הנימה הדידקטית המודגשת שבקעה ממנו, היה בה כדי לחסל מראש של מימד של גדולה קלאסית הנדרשת ממי שטוען לחיי נצח בתחום היצירתי.

סרט חניכה. המקור מ-1984
סרט חניכה. המקור מ-1984 צילום: מתוך הסרט
מצד שני, לעומת הביצועים של "קראטה קיד" החדש, עם הילדון ג'יידן סמית ועם ג'קי צ'אן ההולך ומתקשש, ברור שהסרט הנושן הוא באמת סוג של קלאסיקה פילמאית, שכדאי להתגעגע אליה. בגרסה החדשה עוקרים ילד בן 11 ואמו הדאגנית מדטרויט הקורסת אל בייג'ינג הרחוקה. שתי סיבות עיקריות לכך: מותו של אבי המשפחה, והמשבר הכלכלי שריסק את החיים בעיר המכוניות האמריקאית, והותיר את אמא ללא עבודה.

הנחיתה בעיר הסינית הזרה, הספוגה בתרבות שונה לגמרי מהמוכר לאמריקאים, די בה כדי לחולל טראומה בנפשו של הילד המתגעגע לעולם שהותיר מאחוריו, על מוסיקת הראפ ותעלולי הדהירה על הסקטים. השפה השונה, המנהגים המשונים והבדידות החברתית הופכים את הילד נטול האב ליחידה סגורה שכולה דיכאון ועוינות. למזלו הטוב מגלה ילדה סינית נאוות מראה עניין בו ובצמות הקלועות של שערו.
צילום: יח''צ
בטח כבר נחשב לתקווה הוליוודית. סמית צילום: יח''צ

הילדה הקטנה, שאוחזת בכינור גדול, מתאמנת לקראת מבחני קבלה לקונסרבטוריון נחשב, ושקדנותה המרובה, לצד מחוות ההתאהבות הראשונית באמריקאי הבודד, מעניקים לו שיעור בסיסי שיסייע לו ביום מן הימים להגיח מקונכייתו אל חיים מועילים לחברה סביבו. אלא שהשיעור האמיתי על אודות החיים מקבל הילד לאחר שהוא מקים כנגדו כנופיה של פושטקים סינים מבני כיתתו, השולטים ברזי הקונג פו, ומטילים אימתם עליו ועל אהובתו הקטנה.

דיון על התפוררות אמריקה. קראטה קיד
דיון על התפוררות אמריקה. קראטה קיד צילום: יח''צ
בצד לו פונה האמריקאי החלש אל האינסטלטור השכונתי, שמסתיר מאחורי סרבל הפועלים שלו ידע עמוק בתורת הלחימה הסינית. ביחד מכוננים הילד המאוים ותחליף האב - השרברב המשלומפר - אישיות חדשה, סינית במהותה, לאמריקאי הקטן ושחור העור.

באופן משונה מעט מטיל סרט זה, שקהל המטרה המובהק שלו הינם ילדים, על כתפיה הרזות של עלילתו משא פוליטי כבד, שבסיסו הוא דיון טעון בשבירת עוצמתה של אמריקה, ועליית הכוח הכלכלי של סין המתעוררת. דטרויט הגוססת משמשת להדגמת הקריסה של הקפיטליזם הישן, ואילו השפע שמציעה בייג'ינג מצביע באופן ברור על העתיד להתחולל בעולמנו.

ואם לא די לילדים האמורים לצפות בסרט זה במסר הנוקב הזה, מצרפים
אליו הבמאי הארלד זווארט, ורוברט מרק קאמן, האחראי על הסיפור, גם סצינות תיירותיות של שוטטות בלב העיר הקיסרית האסורה בבייג'ינג ועל גבי החומה הסינית הגדולה. הכובד הדידקטי, בצירוף האלמנטים הטוריסטיים, טווים יחד עבודה ארוכה עד אימה (140 דקות), שקורה בה מעט מדי.

דמות האינסטלטור והמדריך הרוחני מגולמת בידי הכוכב הגדול ג'קי צ'אן, שנראה הפעם כבד וקשיש מתמיד. אמן הלחימה, שציין כבר את יום הולדתו ה- 56, כאילו איבד את הזיק השובבי-ממזרי, שהיה נשקו החזק ביותר על הבד. הילד ג'יידן סמית, בנו של הכוכב ויל סמית, עסוק מדי בעוויות פנים, שמן הסתם אמורות לבנות אותו כתקווה ההוליוודית המתוקה. להתראות בסרט ההמשך. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_tarbut/cinema/ -->