עוד חוזר התסריט: מתקפת סרטי ההמשך
אם להסתמך על גל ההכרזות והשמועות שזורמות מהוליווד, הרי שרוג'ר רביט, קלולס, צבי הנינג'ה ועוד לא מעט גיבורי סרטים של שנות ה-80' וה-90' עומדים לחזור לחיינו בסערה. מה עומד מאחורי מתקפת סרטי ההמשך והאם מדובר רק בשיקולים כלכליים? בחזרה לעתיד - גרסת המציאות

"גם אם זה יהיה שנה מהיום, עשור או 50 שנה, אני משוכנע לחלוטין שיהיה המשך", טען שון אוסטין, שהתחיל את הקריירה שלו ב"גוניז". "זה יכול להיות נהדר וזה יכול להיות גרוע, קשה לדעת. אבל חוץ מזה, אף אחד לא יכול לקחת מהסרט המקורי את מה שהוא". הבמאי ריצ'רד דונר, לעומת זאת, הסביר שכבר בחן את האפשרות לעשות רי-מייק לסרט בעבר, יחד עם ספילברג, שכתב והפיק את הסרט, אבל בינתיים לא מצא תסריט ראוי. אפשר להמשיך לקוות.
"הגוניז" לא לבד במערכה. לאחרונה התפרסמו דיווחים רבים על ניסיונות להחיות סרטים ישנים, בין אם באמצעות רימייק ובין אם באמצעות סרט המשך. כמובן שלא מדובר ברעיון חדש: רבים המפיקים שקפצו על תסריטים מוצלחים וצילמו אותם מחדש. "קינג קונג" זכה לשלושה רימייקים, "מכרות המלך שלמה" לארבעה, ואפילו "המומיה" מבוסס על סרט מ-1932.
אבל הקיץ קורה דבר חדש: הרימייקים וההמשכונים הם לא לסרטי מופת מתור הזהב של הקולנוע, אלא לסרטי הקאלט והלהיטים שעיצבו את האייטיז והניינטיז. למפיקים ברור שהקהל שלהם גדל בשנים האלה, וירוץ לאולמות הקולנוע כדי לראות מה קורה לשר הורוביץ מ"קלולס" כשגרבי הברך יוצאים מהאופנה, ואיך תיראה ג'סיקה רביט מ"מי הפליל את רוג'ר רביט" בעולם שמקפיד להימנע מהטרדות מיניות. כמובן שגם הבל מאים שהתחנכו על ברכי אותם סרטים שבים לתקופה שעיצבה אותם מבחינה תרבותית. אין ספק שמדובר בדרך כמעט בטוחה להרוויח הון, אבל מבחינה קריאטיבית, לא תמיד מדובר ברעיון טוב.
"אני לא חושב שהסרט הראשון צריך להיעשות מחדש" (פיטר לירד, היוצר המקורי של "צבי הנינג'ה")
בשנת 1988 ביים רוברט זמקיס את הסרט המצליח "מי הפליל את רוג'ר רביט". הסרט, חציו מציאות וחציו אנימציה, זכה בארבעה פסלי אוסקר, הרוויח יותר מ-300 מיליון דולר, וצבר פופולריות עצומה.

הקהל, כמובן, הולך ונהיה מעורב יותר ויותר בתחום. רבים מהמעריצים מחזיקים בלוג או טוויטר שעוסק בקולנוע, בעזרתו הם מפיצים שמועות על הפקות חדשות או מחודשות. כך למשל התגלגלה השמועה על סרט ההמשך ל"קלולס", להיט הנערות המבריק משנות ה-90, שהביא לחיינו את פול ראד, אלישיה סילברסטון ואת המילה "כאילו", היישר מבלוגי הרכילות אל מגזיני הקולנוע.
גם השמועה על "מכסחי השדים 3", שמאוחר יותר אוששה על ידי כוכב הסרט הרולד ראמיס, התחילה בבלוגים, אולי עוד לפני שארבעה מכוכבי
סרט נוסף שהתחיל כשמועה היה המשך עלילותיהם של "צבי הנינג'ה". העניין אמנם הוכחש על ידי הכותב סטיב מרפי, שטען שמדובר ב"שטות גמורה", אבל עכשיו, כמה חודשים מאוחר יותר, התבררה השמועה כנכונה: הצבים יזכו לפריקוול (סרט שמתרחש לפני עלילת הסרט הראשון) שצפוי לצאת לאקרנים ב-2011. המעריצים כמובן פרצו במחולות לשמע הבשורה, ולפי התגובות ברחבי האינטרנט, המפיקים יכולים להיות רגועים: יש להם להיט בטוח ביד, 20 שנה אחרי הסרט המקורי.
"אנשים מוכנים לחכות אפילו עשר שנים ויותר לסרט המשך", מסביר פרופסור סאבימל צ'טרג'י מאוניברסיטת בינגהאמטון בניו יורק, שערך מחקר בנושא. "ודוגמה לכך אפשר לראות בסרטים כמו 'מת לחיות' ו'אינדיאנה ג'ונס', שהצליחו גם שנים ארוכות אחרי המקור".
"אני מתקשה להאמין שלא יעשו 'גרמלינס 3'. הם עושים רימייק אפילו ל'לילה מגניב'. אני מתכוון שהם מוכנים לחדש כל סרט, ולא משנה איזה" (ג'ו דנטה, במאי "גרמלינס").
מי שיבחן את רשימת הסרטים שנמצאים בעבודה לשנים הקרובות, יטעה לחשוב שהוא חזר בזמן לשנות ה-80, שכן פרט לסרטים שהוזכרו לעיל, בהוליווד מתכננים גם גרסאות מחודשות ל"קארטה קיד"(84') עם ג'יידן, בנו של ויל סמית'; "הסיפור שאינו נגמר" (84') ; "פוטלוס" מאותה שנה, שניסה לשכנע את העולם שלשרה ג'סיקה פרקר יופי אקזוטי; הפנטזיה הכושלת "פרד תתפגר" (91') בכיכובו של ראסל בראנד; המותחן "זיכרון גורלי" עם המושל ארנולד שוורצנגר (90'): " הטורף" (87') ; "וידאודרום" המופתי של דיוויד קרוננברג (83') ואפילו "וול סטריט" (87') יזכה לרימייק, עם אוליבר סטון שוב כבמאי ומייקל דאגלס שוב כברוקר חסר רחמים.
אז מה הסיבות שגרמו לגל החדש? ד"ר אילן אבישר, חוקר קולנוע אמריקאי מהחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, טוען שהן מתחלקות לשלושה תחומים: האווירה התרבותית בעשור הנוכחי, השינויים הטכנולוגיים והצד הכלכלי. "הסיבה העיקרית היא כמובן הגורם הכספי", הוא אומר. "המפיקים מעריכים שיש ביקוש לסרטים האלה ושהרווחים יהיו גדולים. מהצד השני יש חידושים טכנולוגיים בעולם הקולנוע. חלק גדול מהסרטים האלה הם סרטי פנטזיה, והאמצעים הוויזואליים של העשור הנוכחי יכולים להשביח אותם ולתת להם לוק חדש.

בשנים האחרונות, מחלחלת החזרה לשנות ה-80 וה-90 אל כל תחומי התרבות הפופולארית, החל ממוזיקה וקולנוע וכלה באופנה. אחת הסיבות היא הדמיון בין התקופה הנוכחית לבין האופטימיות שאחזה בתרבות האמריקאית בשנות ה-80.
"אחרי שנות ה-70, שהתאפיינו בתחושת שפל ובמשברים חברתיים ופוליטיים, הגיע רייגן עם הבטחה לאמריקה חדשה, חזקה ובטוחה בעצמה", מתאר אבישר. "היום, עם כניסתו של ברק אובמה אל הבית הלבן, אחרי שנות שלטונו של ג'ורג' בוש והמלחמה שהוא ניהל בעיראק, אנחנו חווים תהליך דומה. כתוצאה מהאופטימיות הזאת, עולם הקולנוע מתמקד בז'אנרים כמו פנטזיה ואקשן, כשאחת הדרכים היא לנסות ולשחזר את התרבות שהייתה ונעלמה".