כאבי הזדהות: האם "הכאב גדול מנשוא" היא סדרה מסוכנת?

הניסיון של "כשהכאב גדול מנשוא" לדבר לראשונה על התאבדויות היה לא אחראי. הסדרה גרמה להזדהות עם אנשים ששמו קץ לחייהם

ליאור לרנר | 31/5/2010 10:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אמש שודר בערוץ 8 הפרק השלישי והאחרון של הסדרה "כשהכאב גדול מנשוא" בבימויה של אורנה בן-דור. הסדרה חשפה לראשונה את ממדי תופעת ההתאבדות, שלא זוכה בדרך כלל לבמה בכלי התקשורת ובשיח הציבורי בישראל. במהלך הפרקים, פגשה בן-דור חברים ובני משפחות של מתאבדים, אנשים שנותרו מאחור, אוחזים בשברי זכרונות ונושאים עמם רגש אשמה. בן-דור הציגה בפני הצופה מגוון סיבות המביאות אדם לשים קץ לחייו: אהבה נכזבת, קשיים כלכליים וכאבי נפש בלתי נסבלים.

במהלך הסדרה מגלים הצופים כי למרות שהתופעה גובה את חייהם של מאות בני אדם בשנה, אין שום גוף ציבורי שלוקח אחריות על אותן נפשות בודדות שמסתובבות בינינו. אחת ממשתתפות הסדרה אף מלינה על "מדרג המוות" הקיים במדינת ישראל שבמסגרתו נותרים המתאבדים בתחתית הרשימה.

"כשהכאב גדול מנשוא" היא סדרה חשובה, אך גם מסוכנת, משום שהיא גורמת לצופה להזדהות עם המתאבד. היא גורמת לו להבין את המצוקות, את הכאב העמוק ואת חוסר היכולת להמשיך לחיות. למרות הכוונות הטובות של יוצריה, מוצא עצמו הצופה מגלה אמפתיה כלפי אנשים שהחליטו להפסיק לחיות.

תחושות ההזדהות מגיעות לשיאן כאשר בן-דור פוגשת את הוריה של דורון אסף, בת קיבוץ מעגן מיכאל, שבחודש ינואר 2007, זמן קצר לאחר גיוסה לצה"ל, קפצה אל מותה מהקומה השביעית במגדלי עזריאלי בתל אביב. אירוע ההתאבדות של אסף, נערה נבונה ויפה שהייתה מקבלת בקלות את התואר "מלח הארץ", נראה כאילו נלקח מדרמה קולנועית.

זמן קצר לפני ששמה קץ לחייה שלחה אסף כ-50 הודעות אס-אם-אס לבני משפחתה ולחבריה ובהן כתבה "אני אוהבת אותך". את מכתב הפרידה שלה שכלל הוראות מדויקות באשר לאופי ההלוויה היא השאירה בפינת העישון בבניין. המכתב כלל גם צוואה ובה חלוקת רכוש ובקשות אחרונות.
אחריות של כלי התקשורת

נער שצופה בתמונות ובסרטונים המתעדים את חייה הקצרים של אסף עלול להתאהב מיד: ברגישות, בנפש הספרותית, באהבה לאנשים סביבה, אך גם לדיאלוג העיקש שהיה לה עם המוות. נער שנמצא על סף תהום וצופה בתמונות יכול לשאול את עצמו: "אם היא החליטה למות, מדוע אני לא?".

בעבר סיפר לי חבר המשמש מדריך נוער באחד מיישובי הצפון כי בזמן שאחד מערוצי הטלוויזיה הקרין סרט על מקרה רצח שאירע באזור, הוא החליט לכנס את הנערים לצפייה משותפת בליווי פסיכולוגים ואנשי מקצוע. הסיבה להחלטה שלו ברורה: כל זעזוע קטן יכול לפגוע בנפשו של נער בגיל ההתבגרות. אנשי המקצוע המופיעים בסדרה של בן-דור אמנם חווים את דעתם על המקרים, אולם הם אינם נותנים מענה אמיתי למצוקה של אדם השרוי בדילמות מייסרות הנוגעות לעצם החיים.

היעדר הדיון הציבורי בנושא ההתאבדויות הוא לא מקרי. חוסר העיסוק אינו נובע מחוסר עניין, אלא מאחריות

ציבורית של כלי התקשורת בישראל. מערכות חדשות רבות לא מפרסמות ידיעות על מקרי התאבדות כחלק מאג'נדה המנסה לא לעודד מעשים כאלה. בכל המרחב הציבורי בישראל לא זוכה הנושא לחשיפה מסיבות עקרוניות.

"כשהכאב גדול מנשוא" ניסתה לקרוא תיגר על תפיסת העולם הזאת. הסדרה חשפה את השבריריות של הנושא ואת החבל הדק שעליו מהלכים מי שמעזים לדון בו. לראשונה ניסתה התקשורת לחשוף אותנו בצורה מקיפה לתופעה האיומה שבה אנשים מגיעים אל קצה גבול היכולת שלהם. היא ניסתה להציג לנו סיפורים של אנשים שקרסו לתהום ממנו נראה היה שאין מוצא.

כאשר בני נוער וצעירים בעלי מחשבות אובדניות צופים בסדרה של בן-דור הם מרגישים שהם לא לבד. הם מבינים שלתחושות שלהם יש שותפים ראויים. "כשהכאב גדול מנשוא" פתחה מחדש את השאלה אם נכון לשוחח בפומבי על התאבדויות. לאחר שלושה פרקים לא קלים לצפייה ראוי להשיב עליה בשלילה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ליאור לרנר

צילום: .

עורך בדסק החדשות של מעריב. לשעבר עורך ערוץ חברה ב-nrg מעריב. חולם לטייל בעולם, אבל בינתיים מסתפק בגוש דן

לכל הטורים של ליאור לרנר

עוד ב''ליאור לרנר''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

ביקורות וטורים

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים