
ג'יימס קמרון, מלך העולם?
אחרי שתפס את שני המקומות הראשונים בטבלת הסרטים הרווחיים ביותר בכל הזמנים, הגיע הזמן לשאול - האם ג'יימס קמרון הוא הבמאי החשוב ביותר בעולם כיום? ניב שטנדל לא בטוח, אבל מאמין ש"אווטאר" עוד עלול להפוך לציון דרך בתולדות הקולנוע

ארבע שנים לאחר מכן, ביים קמרון את סרטו הארוך הראשון וב-1984, עם סרטו השני "שליחות קטלנית" כבר הפך לבמאי שובר קופות. ב-1997 כבש את פסגת טבלת הסרטים הרווחיים בכל הזמנים עם "טיטאניק". ולפני ימים אחדים עשה זאת שוב, עם "אווטאר".
עם שני סרטים במקום הראשון והשני ברשימת שוברי הקופות ("אווטאר" כמובן לא סיים עדיין את סיבוב הופעותיו), ומגוון פסלונים על המדף (אוסקר, גלובוס הזהב, באפט"א, סזאר), מעמדו של קמרון בספר הזהב של הוליווד איתן. עם זאת, קשה יהיה לקבוע אם הוא הבמאי הטוב בעולם - למעשה, מעטים יסכימו לקביעה הזו - אך האם ניתן לומר לכל הפחות שהוא במאי הקולנוע החשוב בעולם כיום?
גם מי שמזלזל בכישוריו הקולנועיים של קמרון, לא יכול להתעלם מן ההישגים. כשנסק עם "טיטאניק" לפסגת הטבלה, מרסק בדרכו את שוברי הקופות הגדולים של שנות התשעים "פארק היורה" ו"היום השלישי" למשל, זה היה הישג פנומנלי. כדי להעריך את ההישג הזה כראוי, יש לזכור שמדובר היה בדרמה רומנטית בניגוד לסרטי אקשן וסרטים לכל המשפחה המושלים בטבלה עד היום, שאורכה לא פחות מ-194 דקות.
ההישג התעצם כשהסרט שמר על מקומו בראש הטבלה במשך למעלה מעשור, הודף מעליו הצלחות מסחררות כמו סרטי "שר הטבעות" ו"הארי פוטר". ואז חזר קמרון, ועשה את הבלתי יאומן - התעלה על עצמו, וכבש את הטבלה מחדש. ושוב, עם נתוני פתיחה לא פשוטים של סרט ז'אנר (מדע בדיוני ופנטזיה) רחב יריעה (164 דקות).

הקשר בין מיקומו של סרט בטבלת שוברי הקופות לאיכויותיו הוא לרוב מקרי. רבים מן הסרטים הללו אינם כאלה שהטביעו את חותמם על תולדות הקולנוע. "שודדי הקאריביים: תיבה של איש מת", למשל - מקום רביעי בטבלה! - לא היה יותר מלהיט קיץ מבדר, וגור ורבינסקי ודאי לא ייזכר כאחד הבמאים הגדולים שידעה הוליווד. כך גם סרטי "הארי פוטר" לדורותיהם, המככבים ב-20 המקומות הראשונים. ואני לא רוצה להתחיל אפילו לדבר על "רובוטריקים 2" ומייקל ביי.
האחרון, אגב - במאי עם חזון אמנותי מוגבל אך כישרון מוכח בפיצוצי תקציב לא מבוקרים - הוא דוגמא מצוינת לעובדה
עם זאת, הטבלה יודעת לעשות כבוד לבמאים שידעו לרתום תקציב גדול לחזון מרשים. כך למשל עם פיטר ג'קסון וכריסטופר נולאן, הניצבים בגאון בחמישייה הפותחת עם "שר הטבעות" ו"האביר האפל" בהתאמה, או נציגי הדור הראשון של הבלוקבאסטרים, ג'ורג' לוקאס וסטיבן ספילברג.

את סרטיו של קמרון אי אפשר לפטור כלהיטי קיץ שיצאו מכלל פרופורציה, והישגו חסר התקדים אינו מקרי ונטול בסיס. קמרון, שיצא מתחת לאדרתו של לוקאס, מזכיר יותר מכל את אביו מולידו הרוחני. לא בהשפעה הקולנועית (אם כי היא קיימת), כמו בכישרון לתפור קולנוע מצוין מחומרי גלם איכותיים, ולשווק אותו בהצלחה קולוסאלית כמוצר להמונים.

על אף שאינו אחד הסרטים הטובים בכל הזמנים, ובוודאי שאינו סרט מושלם, לפחות מבחינה אחת "אווטאר" מציג ניצחון אמנותי מובהק - במימושו המושלם של חזון קולנועי. קמרון בורא עולם, בכל הכלים הקולנועיים והטכנולוגיים העומדים לרשותו, כדי להעביר לצופיו השקפות מוסריות (על אימפריאליזם, אקולוגיה וטכנולוגיה, בין השאר) ותפיסת עולם אמנותית. היומרות של קמרון, שכבר זכו לכיסוי ב"טיטאניק", שוב קיבלו חותמת. קמרון, באופן רשמי, הוא מלך העולם.