"נור" כובשת את העולם הערבי
"היום הוא ברוגז, מחר היא ברוגז, ככה כבר 140 פרקים". כך מסכמת מעריצה נלהבת את עלילת הטלנובלה הטורקית "נור", שכבשה בסערה את העולם הערבי. המופתי הסעודי הכריז שמדובר במוצר נפשע, ממאיר, סוטה, מזיק, אך מיליוני צופים בעולם הערבי מסרבים להניח את השלט. "אנחנו יודעות שבחיים הכל אחרת", אומרת צופה אדוקה, "אבל הגיבור מוהנד חתיך שחבל על הזמן"

"מדובר במוצר נפשע, ממאיר, סוטה, מזיק, פוגע ומשחית", כתב בפתווא (פסק הלכה) שפרסם, "אסור לאיש לצפות בתוכנית הזו, כי היא כולה רשע ואסון. אלה שיצרו אותה הם מומחים לדבר עבירה ומפיצי דברי השטן. כל תחנה שתשדר סדרה נפשעת זו, כאילו הכריזה מלחמה על אללה ועל שליחו".
המופתי יכול להמשיך לקצוף ולזעוף. העם מצביע ברגליים, או נכון יותר לומר, בשלט. לפחות שלושה מיליון צופים ברחבי העולם, על פי נתוני ערוץ הלוווין MBC שרכש את זכויות השידור מהמפיקים הטורקיים, מרותקים בכל לילה ב-23:00 למסך. העיתונות הערבית אינה חדלה לנבור בחייהם של הכוכבים, ובכל יום יוצא לשוק מותג חדש בהשראת הסדרה.
"היום הוא ברוגז, מחר היא ברוגז. היום הוא רוצה להשלים, מחר היא רוצה להשלים. ככה כבר 140 פרקים", מסכמת נסרין מרג'ייה (22), צופה אדוקה מיפו, את תמצית העלילה. ואכן, מדובר בטלנובלה המנוסחת לפי כל כללי הספר, אבל כמה תכונות מיוחדות הפכו אותה בתוך חודשים מעטים למדורת השבט, שהאפילה על מעמדה אף בארץ המקור.
העלילה פשוטה עד ייאוש: מוהנד, בן עשירים מאיסטנבול, נשא לאישה את אהובתו ניהאל למרות התנגדותה של משפחתו. הוא מסרב להוריו המנסים לשדך לו את נור, מעצבת אופנה יפה ובת טובים. אבל הגורל מתערב ואינו מותיר למוהנד ברירה. יום אחד ניהאל נפגעת בתאונת דרכים ומוכרזת כמתה. נור מתחילה לחזר אחר מוהנד, הוא נוטה לדחותה, אבל לאט ובהדרגה נכרכת נפשו בשלה. בשיא אהבתם, וכמצופה מטלנובלה, מתגלה כי ניהאל לא מתה, אלא נפגעה אנושות והחלימה. ולא רק זאת, היא נשאה ברחמה את בנו של מוהנד. האב המיוסר בוחר להמשיך את חייו עם נור, אבל אינו זונח את ניהאל ואת בנו ותומך בהם רבות.
מכאן ואילך מתמקדת העלילה בסיפור אהבתם של מוהנד ונור. הוא אינו מהסס להפגין את הצדדים הרכים באישיותו, יודע לדבר על לבה, מפתיע אותה במכונית חדשה, ויוזם בילויים ללא הרף. עד כמה מפנק הוא מוהנד תעיד אחת הסצנות, שבה נראים השניים בארוחה רומנטית על שפת הבריכה בביתו, מוקפים בשטיח של פרחים שפיזר מוהנד, ונגן כינור שגייס במיוחד בשבילם. כן, כן, לדעת נשים רבות מדובר בגבר האידיאלי, ולדעת גברים-באות קלון למין הזכרי. ופה כנראה מקור הבעיה.
זמן קצר לאחר שעלתה למסך, כבר הצליחה "נור" להציף את הבעיות הרגישות ביותר בין זוגות בחברה הערבית, ובראשן יחסם הפטרוני והמזלזל של רוב הגברים לנשותיהם. הדיון הסוער ביותר התחולל בסעודיה, שבה מתנהל בשנים האחרונות שיח פומבי על המתחים בין המינים. מדובר בחברה פטריארכלית מאוד, שבה האישה אינה מורשית להחזיק ברישיון נהיגה או לצאת לחו"ל בלי אישור של אחד מגברי המשפחה. לעומת זאת, האישה הסעודית עוברת תהליך איטי ובטוח של חשיפה לתרבות המערבית ולפתיחות שהיא נושאת. אין פלא, אפוא, ששיעור הגירושים בממלכה טיפס ב-20 השנים האחרונות מ-20 אחוז ל-60 אחוז.
"מה שמושך את הצופים הוא הפער בין העלילה לחייהם
מרג'ייה מוצאת כמה יתרונות נוספים לסדרה. "יש שם יחס של כבוד לסבא, וזה מוצא חן מאוד בעיני הצופים", היא אומרת, "הדיבוב הוא בשפה הסורית המדוברת, ולא בערבית ספרותית, כך שהצפייה קלה יותר ומובנת לכולם. חוץ מזה, מוהנד יפה שחבל על הזמן. גברים צוחקים על הסדרה, אבל גם יושבים לצפות. אפילו ילדים בני חמש רואים".
הצופים, ובעיקר הצופות, יודעים היטב כי המסך מוכר להם פנטזיות, ולמרות זאת רבות נתקנאו בנור. התוצאה היא שנשים החלו לפתח תשוקה עזה למודל הגבריות הלא מציאותי שבוקע מן המסך, מה שגרם לבעליהן להתגמד בעיניהן. עד מהרה החלו לצוץ סיפורים על מקרי גירושים, בעקבות מריבות שעוררה הסדרה.
בירדן גירש בעל צעיר את אשתו, לאחר שמצא את תמונתו של מוהנד מעטרת את צג הטלפון הסלולרי שלה. בעיר דמאם בסעודיה סילק גבר מהבית את רעייתו, לאחר שהתמכרה לסדרה ושכחה את חובותיה המשפחתיות. "עכשיו היא יכולה ליהנות לבדה מהצפייה ומההערצה לגבר ההוא", הסביר למקורביו. בחלב שבסוריה נרשמו ארבעה מקרי גירושים על רקע הסדרה. באחד המקרים חזר הבעל הביתה, ומצא את תמונתו של מוהנד בחדר השינה, במקום תמונתו שלו. גבר אחר סילק את אשתו מהבית לאחר שאמרה לו: "תן לי לילה אחד עם מוהנד, ומצדי אחר כך אני יכולה למות".
בעיר נאסרייה בעיראק הודבקו כרזות של גיבורי התוכנית על הכביש בכיכר המרכזית, כדי שמכוניות ועוברי אורח ידרכו עליהם לאות בוז. העיראקים רואים זאת כמעשה מחאה של גברים נפגעים. "בכל פעם שביקשתי מאשתי ארוחת ערב, היא תירצה זאת בכך שהיא עסוקה בצפייה בסדרה 'נור'", מתאונן עלי חמזה, גבר בן 40 תושב העיר.

ההימור על טאטליטור שווה למפיקי הסדרה יותר מזהב. חזותו המלוקקת של הכוכב הטורקי, לשעבר בן זוגה של מיס עולם 2002, הטורקייה אזרה אקין, הפכה למקדם מכירות חוצה גבולות. יצרן חטיפים מרהט שבנגב הזדרז לשווק לציבור הערבי בישראל וברשות הפלשתינית אריזות ביסלי, שעליהן מתנוססות תמונותיהם של מוהנד ונור. במדינות ערב השונות נמכרים גם מחזיקי מפתחות, כריות וכמובן חולצות בתמונת הזוג המאוהב.
למכונה המשומנת של קידום המכירות הצטרף, מבלי דעת, גם השייח' חמדי קנג' ומחזומי, אימאם באחד המסגדים בעיר חלב בסוריה. ילדים שהחלו לפקוד את המקום עם הוריהם כשהם לבושים בדגמים המעודכנים צדו את עיניו, והוא החליט למחות על כך. פסק ההלכה שיצא תחת ידו פורסם בתקשורת הערבית, והגביר את העניין בסדרה. "האיסלאם אוסר להדפיס תמונות של נערים ונערות על חולצות, כי הן מעסיקות את המתפללים ומרחיקות אותם מרוח התפילה", אמר, "האיסור רק גובר כאשר מדובר באישה הנגועה בשחיתות מידות".
הצלחתה של הסדרה לא רק התסיסה חכמי דת, אלא גם עוררה קנאה בקרב קולגות, במיוחד במצרים. בצד הצלחתה של "נור" משודרת טלנובלה טורקית נוספת "השנים האבודות". גיבוריה, למיס ויחיא, הפכו אף הם אובייקט להערצה, אם כי לא כמו מוהנד ונור. לשכת האוכלוסין במכה דיווחה כי יחיא הוא השם החם ביותר בקרב הורים לבנים שנולדו בחודשים האחרונים.
"מוזר שאנו מתחרים על שידור הסדרה הזו", מתלונן השחקן המצרי אחמד בדיר, "הסדרות הטורקיות, באופן קבוע, מכילות תכנים שאינם עולים בקנה אחד עם המנהגים שלנו. ואם כל הסיפור הוא יופיו של הכוכב, לנו יש את חוסיין פהמי (שחקן קולנוע מצרי נערץ)".
בעוד שבועיים תסתיים הקרנתם של 165 פרקי הטלנובלה, ומיליוני נשים ערביות ייאלצו לחזור לחיים אמיתיים. "נשים אומרות 'הלוואי שבעלי ינהג בי ככה', אבל אנחנו יודעות שבחיים הכל אחרת", אומרת בהשלמה מרג'ייה. מהא פהד חג'ילאן, פובליציסטית סעודית, מודה כי הסדרה מעוררת אצל האישה הרהורים נוגים, אבל אינה מסתירה בהכרח חלום על גבר מושלם.
"אין מנוס מלומר כי האישה מחפשת דבר מה חשוב אצל הגבר, וזו האמונה באהבה", כתבה במאמר שפרסמה בעיתון אל-ווטן, "היא רוצה לאהוב ולהיות נאהבת, אבל גם להרגיש כי היא יכולה לבטוח בגבר שלה. איני סבורה כי היא רוצה גבר כמו מוהנד. היא רוצה גבר המשתוקק לבת זוגו, כמו שמוהנד משתוקק לנור. גבר שיודע לקרוא את מבטה, על אף שהיא מטיחה בו מילים קשות ברגע של זעם, ומבין שהיא אוהבת אותו וכואבת את אהבתה, גם אם נהגה בו בקשיחות. (כל זאת) כי היא אבודה בים של לחצים וספקות שניטעו במוחה מסיבות של תרבות".