הרפתקאות טין-טין באושוויץ
חטיבות הביניים בגרמניה יתחילו בשבוע הבא ללמד את זכר השואה באמצעות הקומיקס החדש "החיפוש". "רצינו מדיה חדשה שתמשוך את הילדים", מסביר מנהל מרכז אנה פרנק העומד מאחורי הפרויקט. וגם התלמידים מתלהבים: "זה הרבה יותר טוב מספר לימוד מטופש"
החוברת החדשה נקראת Die Suche, "החיפוש" בעברית. מדובר ביוזמה של מרכז אנה פרנק בברלין, שבו חשבו כי נקודת מבט רעננה על הנושא תפעל נגד האדישות הגוברת בדור הצעיר. באמצעות סיפורה של משפחת הכט, משפחה יהודית פיקטיבית בתקופת עליית הנאצים לשלטון, עוברים התלמידים נקודות ציון חשובות בתקופה. כך מתוודעים התלמידים בפרוטרוט לליל הבדולח, לוועידת ואנזה, למשלוחים לאושוויץ ואף לבחירתו הדמוקרטית של אדולף היטלר לקאנצלר.
"מדובר בגישה חדשה לנושא", אמרה דוברת מרכז אנה פרנק בברלין מילנה פיינגולד. "אנו מקווים שהחוברת תוכל לגרום אפילו לילדים משכבות חלשות יותר להתעניין בנושא".
מי שמניע את העלילה בחוברת עצמה הוא דניאל, ילד צעיר שסבתו אסתר מספרת לו איך ברחה מאושוויץ, לאחר שנשלחה לשם עם הוריה ועם שכן ששמו בוב. דניאל מחליט למצוא את בוב, ומצליח להפגיש אותו עם סבתו. האיחוד המחודש מעורר אצל הסבתא זיכרונות רבים, והיא מתחילה לספר לדניאל את סיפור המשפחה במלואו.
"הצגנו את הסיטואציות היומיומיות שבהן נאלצו אזרחים להחליט אם הם יעזרו ליהודים או רק יצפו במתרחש", אומר מנהל מרכז אנה פרנק תומס הפנר. "אנו מעוניינים להעלות לדיון את השאלה מי אחראי. אם חיילים ובעלי תפקידים שמילאו פקודות אשמים, כמו דמויות מוכרות כמו אייכמן וגבלס".
הפנר מספר כי "למדנו מהניסיון שצעירים יודעים מעט מאוד על הנושא". לטענתו, הם אפילו נתקלו במקרים קיצוניים במיוחד שבהם לא ידעו תלמידים למקם את היטלר על ציר הזמן לעומת נפוליאון. לפיכך, בשילוב מוסדות הנצחה שונים בגרמניה הוקם צוות רחב למציאת פתרון, אשר בסופו של דבר החליט על תרגומו של רומן גרפי הולנדי.
בשבועות האחרונים עברו מורים גרמנים היכרות עם החוברת שהופקה ועם שיטות לימוד חדשות. "אנו מנצלים את ההזדמנות לבדוק גם את הידע של המורים, ולראות היכן צריך להשלים חוסרים", סיפר הפנר.

התוכנית בת חצי השנה תחל בשבוע הבא ב-15 בתי ספר בברלין ובמדינת נורדריין-וסטפאליה. "לא מדובר בתירוץ כדי לקחת את התלמידים למרכזי זיכרון שונים, אלא ממש ליצור אצלם מודעות לנושא. חיפשנו מדיה חדשה שתעורר את הילדים לשאול שאלות", הוא הוסיף. יתרה מזו, הפנר טוען כי יש ילדים שקוראים כמות זעומה של ספרים, אם בכלל. החוברת שמביאה את הסיפור בתמונות אמורה לתת מענה לבעיה.
עם הנושאים הלא פשוטים שעולים לדיון בחוברת יתמודדו ילדים בני 13 ו-14, אך למרות המשימות הקשות שצפויות, ניסיון העבר מוכיח כי הדבר אפשרי. החוברת ההולנדית התחילה אף היא כתוכנית ניסיונית, וסללה מאז את הדרך לאלה שבאו אחריה, למעשה היא מיושמת משנת 2004 ועד היום. על פי מאתיה מוסטרט, ראש מחלקת תקשורת במרכז אנה פרנק באמסטרדם, היא היתה הצלחה. "מורים סיפרו לנו כי התלמידים שקטים
את הציורים עצמם צייר המאייר אריק הובל בסגנון גיבור הילדים "טין-טין", וחלק מהתמונות הן העתק של תמונות היסטוריות מהתקופה. הילדים יכולים ממש להשוות את החוברת למה שמופיע בספרי הלימוד, ולראות את הקשר בין הדברים.
במרכז אנה פרנק בברלין מספרים כי הם מופתעים מכמות ההתעניינות התקשורתית בפרויקט. מאז שהצהובון "הבילד" פרסם את הכותרת "קומיקס-היטלר", ההתעניינות התקשורתית בפרויקט עצומה ואפילו התלמידים מתרגשים. "הגיע הזמן שבתי ספר יבינו שרומנים גרפיים יכולים להעביר חומר משעמם טוב יותר מספר לימוד מטופש", אמר נער שעתיד להשתמש בחוברת. חברו דווקא ציין ש"קומיקס זה ממש לא מגניב".
