"ציד מכשפות מטורף"
גילה אלמגור, יהורם גאון, עידו בראל ואוהד פישוף מנסים להבין מה רוצה המדינה מאמניה. "אנחנו מדינה שזקוקה לכל כך הרבה נתינה ויש מקום גם לפצפיסטים" אמרה אלמגור בהתייחסה לוועדת השרים שדנה הערב בשאלת המשתמטים וחגיגות השישים למדינת ישראל
באחרונה הפך נושא ההשתמטות של אמני ישראל לתפוח אדמה לוהט במיוחד. החל ממחאת ראשי המועצות האזוריות כנגד הזמרים המשתמטים, דרך פרסום מאמרים על-ידי אישי ציבור שונים, דרך סוגיית הרחקתו של עברי לידרממופע ההצדעה לחיילי המילואים וכלה בדיונים בכנסת ובממשלהסביב הנושא. nrg תרבות ביקש לשמוע את דעתם של כמה אמנים מובילי תרבות בישראל באשר לסוגיה החמה. להלן התוצאות.
"התקופה האחרונה הפכה לציד מכשפות מטורף. אני חושבת שכל דבר שיוצא מפרופורציות הוא נורא. אני לא מצדיקה השתמטות כלשהי, אבל אני חושבת שאנחנו צריכים לבוא וקודם כל לבדוק את עצמנו. אתמול ישבתי מול הטלוויזיה וראיתי את משדר הצל"שים, דבר שאני לא עושה אף פעם, וכל כך התרגשתי לראות מה אנשים מסוגלים לעשות בשביל המדינה הזו. מה שעוד יותר מדהים זו הקלות שבה אנשים לא מוכנים לנקוט אצבע בשביל לעזור ולתת".
"יש כל-כך הרבה דרכים לשרת את המדינה
מה שמרגיז אותי זה כשאני שומעת סוכן של אמן שאומר שהוא יהיה מוכן להתנדב לצה"ל בשעות הפנויות שלו. זו אמירה שרוטה. אני לא חושבת שחקיקה זה פתרון טוב בשביל הסוגיה הזו, אבל קודם כל צריך להפסיק את הרדיפה האיומה הזו אחרי אמנים".
גילה אלמגור היא כלת פרס ישראל

"מהניסיון שלי בחגיגות ה-40 וה-50 וימי ירושלים – החגיגות הגדולות בדרך כלל מצטמצמות לאירוע יחיד, כך שכל שאר התוכניות בכלל לא מתקיימות, אז אפשר להירגע. כנראה שבעיות תקציב במילא יצמצמו את כל התוכניות הגדולות. אני חושב שבכל הנוגע למשתמטים צריך לבדוק כל מקרה לגופו, אבל אמנים שסתם לא בא להם להתגייס, או שסתם זה הפריע להם לקריירה – לא הייתי רוצה שיופיעו".
"אני לא יודע כמה אנשים כאלה באמת יש, אבל נראה לי שאפשר לספור אותם על כף יד אחת ולכן הדיון הזה הוא פופוליסטי בלבד. מי שלא הולך לצבא אז לא מגיע לו להופיע, כי להתגייס לצבא זה כבוד – להגן על המשפחה שלך ועל האדמה שלך זה דבר מכובד. אם אתה לא רוצה, אז לך, אתה לא ראוי. תסתלק".
יהורם גאון הוא חתן פרס ישראל

"אני אומר 'לא רוצה'. אני חושב שהמדינה צריכה לתת רק לחיילים קרביים ולבוגרי להקות צבאיות להופיע במסגרת חגיגות השישים. אולי רק אז יבינו כמה מטורפת ההחלטה הזו וזה יתחיל לפרק את הכול. הרי המושג הזה של 'משתמטים' לא קיים במסגרת החוק, מכאן שמי שלא שירת בצה"ל, זה אומר שצה"ל ויתר עליו".
"אני חושב שמה שקורה כאן לא יכול להיקבע בחוק, כיוון שמנסים ליצור פה נורמה. עדיף שהכנסת תחוקק חוקים ולא תנסה לקבוע נורמות כי זה פשוט לא התפקיד שלה".
"הם מתחילים עכשיו בתהליך שהם פשוט לא יידעו איך לצאת ממנו. הרי הם יגידו שהם מגייסים רק אמנים ששירתו בצה"ל ואז אותו זמר יבוא עם הקלידן שלו, שלא שירת בצה"ל ואז מה יקרה. זו תחילתה של עונת המקרתיזם שתוביל לאבסורד מטורף. אולי ככה נצליח לסיים את זה באמת".
אוהד פישוף הוא כוריאוגרף, אמן וסולנה לשעבר של "נושאי המגבעת"

"אנחנו נמצאים בימים חשוכים של החברה הישראלית. אנשים מנסים לסמן מי אזרח במדינה ומי לא. רק בשבוע שעבר התבשרנו שמשרד החוץ מממן טיסות לדי. ג'ייז ישראלים כדי שאלו ייצגו את ישראל בתחרויות שונות מעבר לים. כל אמן תורם למדינה באשר הוא יוצר. כמו שאף אחד לא מפשפש במעשיו של אמן באמבטיה או בכל מקום אחר, אין סיבה שייכנסו לחייו ויבדקו האם עבר שירות צבאי".
"כמו שאנחנו מתגאים באמנים שלנו שלא חיים בישראל ומבקשים לייחס להם ישראליות, אנחנו צריכים לשמוח בזמרים ואמנים מצויינים גם אם לא עשו את הפזצטות יחד עם כולם. זה ממש לא משנה אם הם עזרו לפנות מתנחלים או לטרטר ערבים בשטחים".
"המדינה צריכה לבדוק את עצמה ולהבין מדוע אנשים לא רוצים לשרת אותה. בכך שתעניש את עצמה ותשלול את זכות הביטוי ואת היכולת ליהנות מהכישרונות הגדולים שלה - היא לבטח לא הדרך".
עידו בראל הוא אמן וראש החוג לאמנות ב"בצלאל"
השתתפה בהכנת הכתבה: רומי נוימרק
