גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הדברים בהחלט משתפרים

לפני שהיה לאונג', מילט ג'קסון שם את הויברציות של הגוספל בווויברפון

יהושע בן חמו | 3/1/2006 11:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"מאז שאני זוכר את עצמי הייתי בקטע של מוזיקה. אימי מספרת שהתחלתי לשיר לפני שלמדתי לדבר. בבית שמענו הרבה בלוז וגוספל, והחלטתי שאני רוצה להיות זמר כשאהיה גדול. בגיל 7 הקמנו צמד, אחי הגדול אלווין ואני, וביחד ביצענו שיריי גוספל בשני קולות. פה ושם גם ניגנתי בגיטרה שהיתה בבית, וארבע שנים מאוחר יותר התחלתי לקחת שיעוריי פסנתר; נאלצתי להפסיק כי הוריי לא יכלו לשלם למורה. השכלה מוזיקלית רכשתי בתיכון, שם גם התוודעתי אל הוויברפון. יותר מכל, הזכיר לי הצליל שלו את הקול האנושי, אבל עם שינוי מהותי: בניגוד לזמרים, שמאמצים סגנון שירה שיישאר איתם לכל אורך הדרך, הוויברפון הוא כלי וורסטילי; הוא מאפשר לנגן להפיק ממנו מגוון של צלילים ואינסוף אפשרויות של אילתורים. כלי אידיאלי בשביל זמר חובב כמוני". (מילט ג'קסון, נגן וויברפון, מפרט את הסיבות לבחירתו בכלי הנגינה יוצא הדופן).

ג'קסון, יליד דטרויט, נולד ב-1923, שנתיים לאחר המצאת הוויברפון. הוא משתייך לקבוצה מצומצמת של נגניי ג'אז שגילו את הכלי, והפך עם השנים לשם נרדף אליו; הוא עיצב את סגנון נגינתו כשהקשיב לבופרים ויישם את מה ששמע; תכופות הצהיר שהוא רוצה "לגרום לנשמה שלו לדבר דרך המוזיקה"; קרבתו ונטייתו אל הFאנק גרמו לכך שיכונה על ידי המעבד קווינסי ג'ונס "סול ברד'ר". השפעותיו הגיעו מת'לוניוס מונק, דיזי גילספי וצ'ארלי פרקר, והוא היה נגן הוויברפון הראשון שניגן בי-בופ, תחילה בצליל מתכתי, שהפך עם הזמן לקטיפתי, עם מגע של משי המתובל בהרבה רגשנות. בקריירה מוזיקלית של יותר מחמישה עשורים הספיק ג'קסון (שכונה "בגס") לנגן עם כל המי ומי, להופיע, להקליט ולהטביע את חותמו על עולם הג'אז.

הוויברפון הוא למעשה סוג של קסילופון אפריקאי או שאר בשרו המקסיקני – מרימבה, שעבר שידרוג. הוא נבנה לראשונה בארצות הברית ב-1921. את קלידיי העץ מחליפים קלידיי מתכת; צינור תהודה ממוקם מתחת לכל קליד ובקצהו מחוברת דיסקית המסתובבת סביב צירה באמצעות מנוע חשמלי, ויוצרת את הצליל האופייני, המזכיר קול אנושי רוטט; ויברטו או טרימולו בעגה המקצועית. התדר של הרעידות ניתן לשליטה על ידי הנגן: הוא נע בין רעידות איטיות המזכירות את אפקט ה"ווא-ווא" בגיטרה החשמלית, למהירות  - טרימולו בשפת הגיטריסטים. מה שמתקבל בסופו של דבר הוא סאונד חללי שלא דומה לשום דבר אחר, ויוצר אווירה פסיכדלית משהו; צליל שנשמע עדכני ולאונג'י גם במונחים עכשוויים. הנגינה עצמה מתבצעת באמצעות מקלות תיפוף או פטישי-עץ.

עולם הג'אז התלהב מהכלי החדש ואימץ אותו בחום לחיכו. ליונל המפטון, אחד מחלוציי השימוש בוויברפון, הפך אותו לכלי סוליסט ב-1930 בתזמורתו של לואי ארמסטרונג.

ובחזרה לג'קסון. 1945, דיזי גילספי מגיע לדטרויט ומעביר ערב במועדון ג'אז מקומי. ג'קסון מופיע באותו ערב, גילספי מתלהב ומציע לו להצטרף לשישייה בהנהגתו, ושנה מאוחר יותר לתזמורת שהוא מקים. הקלטה שעורכת

התזמורת מפרסמת את ג'קסון והופכת אותו לנגן מבוקש. הוא משתתף באלבום של הזמרת דיינה וושינגטון, וממשיך עם גילספי שנתיים נוספות. הוא ממשיך לנגן בהרכבים שונים, משתף פעולה עם ת'לוניוס מונק, ג'ון קולטריין וצ'ארלי פרקר, ונוטל חלק פעיל במהפיכת הבי-בופ שכובשת את עולם הג'אז. 1952 מפגישה אותו עם הפסנתרן ג'ון לואיס, נגן הקונטרבס פרסי הית' והמתופף קני קלארק. הארבעה מייסדים הרכב, "מודרן ג'אז קוורטט", הרכב שעתיד לפעול עד 1974. ג'קסון פורש מהרביעייה עקב חילוקי דעות בענייני חלוקת הכספים; הוא חש תיסכול מכך שעיקר תשומת הלב מופנית ללואיס.

לצד העבודה ברביעייה, מפתח ג'קסון קריירת סולו כמוביל, ומנגן לצידם של מיילס דייויס, קולמן הוקינס וריי צ'ארלס (רשימה חלקית). הוא זוכה להכרה חובקת עולם, מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת ברקלי, ונכנס להיכל התהילה של מגזין המוזיקה "דאון ביט". לכל אורך הקריירה המוזיקלית הוא לא שוכח את מקורותיו - הגוספל והבלוז, ומשלב אותם בנגינתו ובלחניו: "Bluesology", ו"Bag's Groove" מספקים דוגמה לכך. ג'קסון נפטר ב-1999 לאחר שלקה בסרטן הכבד.
שם את הקול בג'אז.
שם את הקול בג'אז. "Things Are Getting Better" עטיפת הדיסק

"Things Are Getting Better" שהוקלט בניו יורק באוקטובר 58' הוא בעצם אלבום של נגן סקסופון האלט קנונבול אדרלי. מילט ג'קסון הוא השני ברשימת הקרדיטים, אבל תרומתו לאלבום הופכת אותו שווה ערך לזו של אדרלי. השניים מגובים ברית'ם סקשן משובח: ווינטון קלי בפסנתר, פרסי הית' בקונטרבס, וארט בלייקי בתופים.

הרצועה הפותחת, "Blues Oriental", קול ג'אז בלוזי פרי עטו של ג'קסון, מתחילה בשקט. מצילות מלטפות ובס חמים מהווים את הבסיס למנגינה מסתורית משהו; פסנתר עדין עדין מסמן לג'קסון את האות: הוא מאלתר בקלילות, זורם בנונשלנטיות עם המנגינה ומפיק מהוויברפון צליל פעמונים חללי; מהפנט את המאזין ומכניס אותו למצב מדיטטיבי, ויוצר אווירת לאונג' נינוחה ונעימה המשכיחה את כל מה שקורה מסביב. אדרלי הוא הבא בתור. הוא נושף ברכות ומלחשש באילתוריו: צליל דשן וקטיפתי נובע מסקסופון האלט, והכל באיזי; הוא תורם את חלקו ליצירת ג'אז לילי ומהורהר ומשלים את התמונה. קלי, אלוף העולם באנדרסטייטמנט ואחד הפסנתרנים האהובים עליי, ממשיך את הקו; קשה להעלות על הדעת מוזיקאי מתאים יותר לסשן הזה. ג'קסון חוזר לסיבוב נוסף ומסיים את הקטע.

הרצועה הבאה, "Things Are Getting Better", היא ההיפך המוחלט מזו שלפניה. מנגינה עליזה שבעליזות שהלחין אדרלי, השואבת את השראתה מתהלוכות 4 ביולי, מעלה את מפלס מצב הרוח ומשאירה אחריה שובל של אופטימיות קוסמית. אדרלי נשמע משוחרר הרבה יותר: הסקסופון שלו צווח בחדווה, האילתורים שלו מלאים בשמחת חיים, ונשמע שהוא נהנה מכל רגע. סולואים של וויברפון ופסנתר שנדבקים בעליצות הכללית משלימים את הקטע והופכים אותו לאחד מהמהנים ביותר בז'אנר.

חמש הרצועות הנוספות לא נופלות ברמתן מהשתיים הראשונות. הסגנון באופן כללי הוא קול ג'אז הנע בין בלוז לבי-בופ; ובסך הכל מדובר באלבום ראוי ביותר, אחד המוצלחים של ג'קסון, המבטיח ומקיים דקות ממושכות של עונג.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''מוזיקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
ניווט מהיר
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים