ראשי > גאווה >  כתבה
בארכיון האתר
בזכות ההבדל הגדול
הוועד למלחמה באיידס יוצא בקמפיין חדש ופרובוקטיבי: סרטון הומוסקסואלי על איידס שמופץ ברחבי האינטרנט. בוועד מסבירים כי "ההפחדה כבר לא עוזרת" ומביאים נתונים חדשים המראים: עלייה דרמטית בקרב נשאי האיידס בקהילה
לכתבה הקודמתדפדף בגאווהלכתבה הבאה
דוד מרחב
עדכון אחרון : 13/8/2006 20:37
:עוד בכתבה
ההפחדה לא עוזרת
פונים לקבוצה ממוקדת
"השקעה אפסית במניעה והסברה"
"נתונים מוטעים"
פרסום ראשון: קמפיין חדש לוועד למלחמה באיידס. לאחר שהסתובב בשבוע האחרון בקרב גולשים שונים ברחבי האינטרנט, משיק הוועד למלחמה באיידס קמפיין ייעודי נגד התפשטות האיידס בקרב הקהילה ההומוסקסואלית. הקמפיין מושק כאשר ברקע העלייה המדאיגה בקרב נשאי האיידס בקהילה: רבע מנשאי האיידס בישראל הם הומוסקסואלים.

ידין חורב, סמנכ"ל שיווק בחברת Addictad שהפיקה את הקמפיין אמר ל-nrg מעריב: "הכל התחיל מרצון של הוועד למלחמה באיידס להגביר את המודעות לאור הנתונים של העלייה המטאורית בנדבקים
במחלה. יש תחושה כי איידס זה כבר פאסה ולאור התרופות אפשר לוותר על הקונדום ובכלל, עברנו את השנים הרעות. זה ממש לא נכון".

הקמפיין החדש כולל סרטון בן דקה וחצי במהלכו שני בחורים נפגשים לסטוץ, לאחר שהחליפו מספרי כתובת וטלפון באתר היכרויות. הסרטון, הכולל סצינות ארוטיות, מגיע עד לשלב בו הבחור האקטיבי עומד לחדור לבחור הפסיבי, וכאשר הפסיבי מגיש לו קונדום – האקטיבי מניח את ידו וחודר אליו ללא אמצעי הגה. ביים את הסרטון רועי ורנר, סטרייט שהתגייס לטובת העניין.

- לצפייה בסרטון הקליקו על שורה זו

חורב אומר כי "לאחר הקמפיינים שהיו בטלוויזיה ולא פגעו במטרה, הרעיון היה שעכשיו ממש צריך להיות קשים מבחינת הוויזואליות כדי לעורר את המודעות של הקהילה. הוועד ו-Addictad החליטו להפיק קמפיין שיופץ רק באינטרנט; קמפיין שישחט כל פרה קדושה ויהיה נוקב ובוטה. הסרטון הוא  מציאותי. מתגובות רוב הצופים נראה כי בכך שהצגנו את המציאות כמו שהיא, אנחנו גורמים לאנשים לחשוב. אין ספק שיש הבדל ויותר נעים לעשות סקס בלי קונדום, אבל מה שקורה אחר כך הוא הרבה פחות נעים, וגרוע מכך".
קמפיין ב.ל.ה. דואגת משנת 2004. צילום: יחסי ציבור
ההפחדה לא עוזרת
הסרטון אמנם יצא לפני כשבוע, ונראה שהוא צובר תאוצה.

"כל האנשים התנדבו להפקת הסרטון ובינתיים צפו בו ב-33 מדינות בעולם, באירופה ובארה"ב. צריך לזכור שהוא ממוקד לגייז והסרטון לא פונה לכל האוכלוסייה. התגובות נלהבות כך שאנשים אומרים לי: 'אנשים אומרים פשוט התעוררנו'".

אתה לא חושב שהקמפיין הוא "חלבי" מדי, סקסי מאוד, שלא גורם לאנשים להבין מה זה להיות נשא איידס?

"מבחינה פרסומית, בארץ ובעולם בדקו את ההשפעה של קמפיין הפחדה. לרוב, קמפיין הפחדה לא עובד ויוצר אנטגוניזם. כל הקמפיינים למניעת תאונות דרכים ולהימנעות מעישון הם בעייתיים. אנשים מתנתקים ומפסיקים לצפות. מי שיגיד 'זה לא משנה לי' ו'אני עושה מה שבא לי', אותו אני לא יכול לשכנע. מה שרצינו לעשות בסרטון הזה הוא לייצר מודעות. יש לי חברים שנדבקו ואני יודע מה מצבם של אנשים כשהם יוצאים מבדיקה עם תשובה חיובית ומה עובר עליהם אחרי זה".

זה לא פספוס שאין סיכוי שהסרטון ישודר בטלוויזיה?

"אנחנו לא מחפשים ממלכתיות; אנחנו רוצים לעורר אנשים. רוב התגובות הן 'סרטון חזק', 'טוב שעוררתם אותנו' ועוד תגובות דומות. לא היינו מקבלים את אותן תגובות אם היינו עושים סרטון הפחדה". 

פונים לקבוצה ממוקדת
שוקי פליאן, בעל החברה והמנכ"ל, כתב התסריט יחד עם אורי ינץ, הקופירייטר של הקמפיין. "כשאורי ינץ הסביר לי כמה זה חשוב וכמה המצב על הפנים, הבנתי עד כמה חמורה הסיטואציה", אומר פליאן. 

לא ברור למה לפנות רק להומואים. מה עם סטרייטים? אצלם לא נדבקים?

"הקונצפט הישן לא עובד. כשמנסים לפנות לקהל של סטרייטים והומואים יחד, זה מתפספס. באינטרנט, שלא כמו בטלוויזיה, ניתן לפנות סקטוריאלית. אני אמרתי לוועד שצריך להפסיק עם סיסמאות כמו 'אין חדירה בלי קונדום'. הלא הקוקטיילים משתפרים וניתן לחיות עם איידס. קהל היעד הוא המתפתים. הם פחדו לגעת בקהל הזה. רצינו להראות שיש הבדל בין מי שחובש קונדום לבין מי שלא שם קונדום".

"הגיעו לאודישנים לסרטון שישה עשר בחורים מקסימים. בחרנו את האנשים שנראו לנו כמו אנשים מהחיים. הלוואי וייפלו עלינו כל הזמן קמפיין חברתיים. לדעתי זה ניסיון מוצלח להעביר מסר שלא הועבר מקודם". קיבלנו תגובות חשובות מאיתי פנקס, רמי הסמן, יאיר קידר ואחרים. לא קיבלתי תגובות כאלה לאף קמפיין אחר. אנחנו כשבוע ימים באוויר וקיבלנו תגובות מדהימות. אלפי אנשים כבר צפו בסרטון הזה".

"המטרה היא לא לפנות לכולם. בוא נגיד שאם הייתי מקבל סרטון כזה דרך האי מייל, הייתי מקבל צמרמורת. יש דברים בחיים שאי אפשר לגעת בהם באמצעות מטאפורות. אני לא אראה אדם גוסס כי לא מתים מזה אבל החיים עם זה נראים אחרת לגמרי. הסיסמא 'אתה לא מבין איזה הבדל' היא הרבה יותר מסיסמא. היא מציאות".

לא פחדת שיזהו אותך עם איידס? שאולי זה ימנע ממך עבודה בעתיד?

"חשבתי על זה בדיוק דקה. כהומו, אני לא אגיד לזה 'לא'. היה לי קמפיין שדחיתי אותו בעקבות הקמפיין של הוועד. ברגע שפנה אליי הוועד, התגייסתי. אדרבא, אני חושב שלהראות שאני עושה משהו חברתי, זה רק יעזור לי. חשוב לי מאוד להודות לד"ר גדעון הירש, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, על האומץ והנכונות ולכל הפעילים בוועד".
קמפיין קודם למניעת איידס. צילום ארכיון
"השקעה אפסית במניעה והסברה"
בוועד למלחמה באיידס שופכים אור על הנתונים שמאחורי הקמפיין החדש. רותם הברפלד, רכז ב.ל.ה. דואגת (זרוע הוועד העוסקת בפעילות בקרב הומואים, לסביות, בי וטרנס) אמר ל-nrg מעריב כי "הנתונים מעודכנים ביחס לסוף 2005. משרד הבריאות דיווח על תשעים נשאים הומוסקסואלים חדשים. מדובר בעלייה של 300 אחוז לעומת 2003. באופן עקבי, הדבקה באיידס בקרב הומוסקסואלים עולה מדי שנה".

הברפלד מספר כי "אנחנו מנסים להבין מדוע אנשים מקיימים סקס לא מוגן. האם התרופות שמבטיחות חיים נורמליים או אולי אפתיות מסוימת? אנשים לא לוקחים בחשבון דברים כמו היעדר אפשרות לרכוש דירה באמצעות משכנתא, חיים לא קלים עם הקוקטייל, התייחסות חברתית, בעיות בריאותית נלוות ועוד.

"הגענו למסקנה שאין טעם להמשיך להטיף ולהתעלם מהאופי המיני המתירני של הקהילה ומכך שאנשים מוותרים בהיסח הדעת על הקונדום. אנחנו אומרים לאנשים שיבינו שיש הבדל בין להיות נשא לבין להיות בריא, והבדל משמעותי מאוד".

אתם, אנשי המקצוע שמתעסקים בנושא, לא חושבים שצריך להראות איך נראים חייו של נשא? להראות דברים שמפחידים ולא רק את הפן שקשור בהצלחת הקוקטייל במקרים רבים ובאפשרות לחיות חיים ארוכים עם HIV?

"ברור כבר לכולם שהפחדה לא עובדת. היא גורמת לאנשים להתרחק מהנושא. קמפיינים שעוסקים בהפחדה לא עובדים, בהם קמפיינים למניעת תאונות דרכים".

ומה קצב ההדבקה העדכני?

"אנחנו צופים שבמהלך 2006, בקצב הנוכחי, אנו נמצאים בעלייה גדולה ביחס לשנה שעברה. אנחנו לא רואים מקום לשיפור השנה. מכל הנשאים הרשומים במשרד הבריאות, 25 אחוזים הם הומוסקסואלים. כלומר פי 2.5 עד פי 5 מהאחוז שלנו באוכלוסייה, תלוי איזו סטטיסטיקה לוקחים".

ומה היית מציע לאנשים לחשוב לפני שהם עושים סקס?

"אנשים שמגיעים למיטה צריכים לחשוב על השלכות שתהיינה מעבר להידבקות המיידית. שיתחילו לקחת בחשבון שיש הבדל עצום בין להיות נשא לבין להיות אדם בריא".

עד כמה חמור מצבנו בהשוואה לאירופה, למשל?

"אני מקווה שלא נגיע למצב של ספרד, שם 15 אחוז מהקהילה הם נשאים, כשבברצלונה 25 אחוז מהקהילה נושאים את הנגיף. בתור הומו, מפריע לי הקשר בין הומואים לבין איידס. אין פה משוואה שאומרת 'הומואים = איידס'. מה שאנחנו אומרים הוא שהומואים נמצאים בסיכון".

לבסוף, איך משרד הבריאות מתייחס אליכם?

"חבל שמשרד הבריאות לא משקיע כספים במניעה של איידס. מעדיפים להשקיע בטיפול התרופתי שלאחר ההדבקה ולא במניעת ההדבקה. אנחנו המדינה היחידה בה רק אחוז אחד מהתקציב הייעודי לנושא האיידס מופנה למניעה ולהסברה והשאר לטיפול, כשבשאר העולם המערבי 35 אחוזים  מהתקציב מופנה למניעה ולהסברה".
"נתונים מוטעים"
תגובת משרד הבריאות לטענות הוועד למלחמה באיידס:

"לא ברור למשרד הבריאות מהיכן הנתונים המוטעים שהוצגו על ידי הוועד למלחמה באיידס.

"למרות המיגבלות התקציביות משרד הבריאות מתקצב מידי שנה כ-12 מיליון שקלים למניעה והסברה בתחום האיידס. צר לנו שהתקציב המוקדש להסברה לא נחשב בעיני הועד למלחמה באיידס.

מכל מקום משרד הבריאות ימשיך  לפעול בכל הדרכים להסביר לציבור את  דרכי המניעה של המחלה".

ניתן לפנות למידע נוסף ולשאלות לוועד מלחמה באיידס באמצעות אתר האינטרנט של הוועד.

קו פתוח למענה על שאלות בכל הקשור לאיידס - 03-5613300

פרסום ראשון : 13/8/2006 14:18

כתבות
אספסוף פצע 12 במצעד גאווה באסטוניה  
בזכות ההבדל הגדול  
הומו וחייל בצבא ארה"ב? שכח מזה  
עוד...
סקר
סקס
עם קונדום
בלי קונדום