ראשי > גאווה >  כתבה
בארכיון האתר
הדלאי לאמה מפתיע: תומך בזכויות הגייז
הדלאי לאמה פרסם הודעה, לראשונה בתולדות הבודהיזם, בה הביע את תמיכתו בזכויות הומואים, לסביות, בי וטרנס. בכך שינה את עמדתו מלפני תשע שנים
לכתבה הקודמתדפדף בגאווהלכתבה הבאה
דוד מרחב וסוכנויות הידיעות
21/4/2006 11:36
לאחר מתקפתו של האפיפיור וה"פתווה" שהוציא האיתוללה של עיראק, הקורא לרצוח הומוסקסואלים, זוכה הקהילה הגאה בעולם לתמיכה בלתי-צפויה מכיוונה של סמכות דתית מפתיעה: הדלאי לאמה.

משתתפי הכנס העולמי של ההתאגדות ההומו-לסבית העולמית הופתעו השבוע לקבל מברק תמיכה מהדלאי לאמה. בהודעתו הביע את דאגתו נוכח "דיווחים על אלימות ואפליה כנגד הומואים, לסביות, בי וטרנסג'נדרים", ואמר כי הוא "מעודד כבוד, סובלנות והכרה מלאה בזכויות אדם לכל".

"אנו
אסירי תודה על התמיכה המובעת על-ידי הוד קדושתו הדאלאי לאמה בזכויות אדם המבוססות על נטייה מינית וזהות מגדרית", הגיבו בכירים בהתאגדות בהודעה רשמית שפרסם הארגון.

"בעולם בו זכויות אדם של להט"ב מופרות באופן קבוע, מסר התמיכה של הוד קדושתו הוא מגדלור של תקווה וכבוד. אנו מאיצים במנהיגים דתיים אחרים מהעולם לחבור להוד קדושתו הדלאי לאמה בהתנגדות לאלימות ולאפליה... ולהפגין מחויבות זהה לכבוד עבור זכויות אדם".

רוג'ר קורלס, חוקר הבודהיזם ופרופסור אמריטוס לחקר הדת באוניברסיטת דיוק, גורס כי "חשוב להבין שכל מה שיש להוד קדושתו הדלאי לאמה לומר בנושא, טומן בחובו משקל רב ויש להתייחס אליו בכבוד אולם אין להבינו כעמדה בודהיסטית אקסקלוסיבית או כזו שבהכרח משקפת את אמונת מרבית הבודהיסטים".

יש לציין כי עמדת הדלאי לאמה משקפת שינוי מוחלט בעמדתו. כך, בשנת 1997 טען הדלאי לאמה כי "מנקודת מבט בודהיסטית, התנהגות זו [מין הומוסקסואלי] נחשבת באופן כללי לבלתי-ראויה". טענה זו הביאה למפגש עם בכירים בהתארגנויות הומו-לסביות עולמיות עם הדלאי לאמה, בה הביע עניין בהתקדמות המחקר הקליני בנוגע לנטייה מינית.

קורלס אומר כי "אין תורה בודהיסטית אחת ויחידה עם רשימת דוקטרינות בהן צריך לתמוך. בודהיזם הוא יותר כמו מערך כלים שניתן להשתמש בו ולסגל אותו במשך הזמן לתרבויות ולקהילות שונות... שינוי הוא אספקט מהותי במחשבה הבודהיסטית".

הדלאי לאמה הוא מנהיג הבודהיזם הטיבטי ונחשב במסורת זו לגלגול נשמתו של בודהה. הראשון שנשא את תואר הדלאי לאמה היה סונאם גיאצו, שהיה נזיר טיבטי שקיבל את תוארו מצ'יף מונגולי בשנת 1578. בשנת 1642 מונה הדלאי לאמה החמישי למנהיג הרוחני והפוליטי של טיבט.

בשנת 1950, לאחר שסין בהנהגת מאו צה טונג כבשה את טיבט, היא נפתח עימות מול טנזין גיאטסו, הדלאי לאמה הנוכחי, הארבעה עשר במספר.

אחרי הפיכה כושלת הוא גלה מטיבט בשנת 1959 ומתגורר בצפון הודו. הוא קיבל פרס נובל לשלום בשנת 1989 על מאבקו הלא-אלים בשלטון הסיני.
מאו צה טונג. פתח בעימות מול הדלאי למה. צילום: אי-פי

כתבות
הדלאי לאמה מפתיע: תומך בזכויות הגייז  
עידו תדמור מצטרף ל"השיר שלנו"  
נרגעים מהפסח  
עוד...
סקר
מצעד הגאווה העולמי בירושלים
הולכים לצבוע את הכותל בוורוד!
מי צריך את זה בכלל?!