ראשי > ברנז'ה > פרסום > כתבה
בארכיון האתר
מקור ראשון
שאלנו פרסומאים על הקו הדק שבין השראה להעתקה. התשובות לא חד משמעיות אבל אף אחד לא ממהר להספיד את הקריאייטיב המקורי
לכתבה הקודמת דפדף בברנז'ה לכתבה הבאה
מיטל זדה
19/11/2004 11:00
עליית הקמפיין החדש של יופלה, מבית היוצר של משרד הפרסום מק'אן-אריקסון, הצליח לעורר מחלוקת. היו שאהבו, היו שלא והיו גם כמה נשמות טובות שטענו כי הקמפיין מועתק.

מייל
שהופץ בימים האחרונים בין גורמים שונים בענף, מצביע על דמיון בין הפרסומת של היוגורט הלבן, לבין מודעת פרסום ותיקה של יצרנית משחות השיניים הבריטית EUCRYL.

כפי שפורסם לאחרונה ב-NRG, גם כנגד הפרסומת של סלקום (אף היא בהפקת מק'אן-אריקסון) הועלו טענות על "גניבה רעיונאית".

מבלי לנקוט עמדה, החלטנו לשאול פרסומאים על מקורות ההשראה. האם הקריאייטיב הישראלי נשחק, או שמא האימרה כי מוחות גדולים חושבים דומה – תקפה גם כאן.
התשובות אומנם אינן חד משמעיות, אך על דבר אחד כולם הסכימו -  מוקדם עדיין להספיד את הקריאייטיב המקורי.

"כשהייתי השבוע בתערוכת הפרסומות 'מקאן לכאן', 70 אחוז מהפרסומות שראיתי לא היו חדשות לי. זאת לעומת תערוכות שהייתי הולך אליהן לפני שלוש שנים וכל מה שראיתי אז היה חדש לי", אומר רענן סעד, מנכ"ל פוגל/Oglivy.

"גם לפני 15 שנים היו קופירייטרים או אנשי ארט ששאבו רעיון ממשהו שהם ראו בחו"ל ולפעמים היו לוקחים את הרעיון כפי שהוא ולפעמים עשו בו שינוי קטן. ההבדל בין אז להיום זאת רק הטכנולוגיה. מרגע שהחל לעבור מידע באינטרנט והשימוש בפס המהיר נהיה שכיח,  אז תוך יום כל העולם שומע על הפרסומת החדשה ואנשים מנהלים על זה שיחה. היום אנחנו נחשפים יותר לזיופים כאלה ואנחנו יותר חשופים למה שקורה בחוץ, אנחנו רואים יותר דברים מהעולם".

אז מה זה אומר עלינו? נגמרו הרעיונות המקוריים?
" להגיד שענף הקריאייטיב בארץ שחוק, זה בולשיט. כשאני נחשף למקבץ פרסומות מחו"ל,  אני בהחלט יכול להגיד שאנחנו לא נופלים ממה שקורה שם. צריך להבין שהשראה קיימת תמיד, גם מפרסומות מחו"ל, אבל אם אני הייתי יודע שעבודה שאני מראה ללקוח מבוססת אחד על אחד על משהו שרץ בחו"ל, הייתי רואה את זה מאוד בחומרה. אני דורש מהקריאייטיב שלי שיהיה מקורי, שלא יעשה משהו שמבוסס על קריאייטיב של מישהו אחר".

הפרסומת ליופלה. מי חייך ראשון?
זה נחשב מאוד לא מקצועי
עמוס טל שיר, מנכ"ל פובליסיס אריאלי, נחרץ אפילו יותר: "קריאייטיב מועתק מייצר מצב מחליש למשרד הפרסום ולרוח הצוות , גם אצל המפרסם עצמו. העתקה של קריאייטיב יוצרת תחושה שמרפה ידיים ועלולה לגרום לאימפוטנציה קריאייטיבית. גניבת קריאייטיב יכולה להיות הרסנית לעומת מקוריות וחיוניות שחשובה למותג. העתקה פרופר מנוונת את הצוות ואת היכולת להתמודד עם המשימה.

"אנשי קריאייטיב הם אנשים שמונעים בעבודתם על-ידי יצירתיות גדולה ורצון ליצור דברים כל משרד שמכבד את עצמו שואף לעשות עבודות שמבוססות על קריאייטיב מקורי משלו". אומר מודי כידון מבעלי גיתם/BBDO. "יחד עם זאת, בעולם של טכנולוגיה ואינטרנט, כל אחד יודע בכל רגע מה קורה בברזיל ואיזו פרסומת חדשה יצאה בתאילנד, כך שהכל גם מאוד חשוף".
 
אז אפשר להצביע על מגמה של פרסומות מועתקות מחו"ל?
צריך להבחין בין מצבים שונים. אם משרד שייך לרשת בינלאומית והוא מריץ את הקמפיין של וולבו לדוגמא, אז טבעי ומתבקש שיריץ את הקמפיין הבינלאומי. אבל לא יכול להיות שתגנוב קמפיין של חברה אחרת, זה נחשב מאוד לא מקצועי. אני לא רואה מגמה בפרסום הישראלי של שימוש בקריאייטיב עולמי. ההיפך, אנשים בורחים מהתופעה הזאת, במיוחד אנשי קריאייטיב שמכבדים את עצמם".
קצרים
פרסום
מדיה
מינויים
  מדד הגולשים
הילה קורח תגיש את ...
                  16.98%
או, יס! זה "הוט"
                  7.55%
רשות השידור...
                  7.55%
עוד...

פרסום
"הקקטוס השנה - ניסוי וטעייה"  
הסלבריקה מתחדש בגמר "הישרדות"  
קול מן השמיים  
עוד...