מחפשים נעלי ריצה? עדיף להישאר יחפים
חוקרים מצאו כי הלחץ על מפרקי הברך והקרסול בעת ריצה עם נעלי ספורט, גדול יותר מאשר כשרצים יחפים

ריצה. צילום: glumus, sxc
החוקרים אספו 68 מתנדבים, בהם 37 נשים, כולם בריאים, בטווח גילאים רחב, ללא היסטוריה משמעותית של פגיעות שלד ושריר. כל הנבחנים הקפידו על פעילות גופנית סדירה ורצו לפחות 24 ק"מ בשבוע ונעזרו לשם כך בנעליים הנמכרות בחנויות.
למשתתפים ניתנה האפשרות לרוץ יחפים על מסילת כושר, או ללכת בנעלי עקב, לאחר ביצוע חימום מוקדם. החוקרים גילו כי בנעלי הריצה נמצאה רמת הלחץ הגבוהה ביותר על המפרק, ובמיוחד כח הפיתול שהורגש בירך, בברך ובקרסול.
ביקורת: המחקר לא רחב מספיק
החוקרים השוו גם את שיעורי הסטרס בין כל מפרק, והגיעו למסקנה כי הפיתול גדל בממוצע ב-54% על הירך, ב-36% בכיפוף הברך וב-38% בעיקול הברך. נמצא עוד כי העלייה בכח הפיתול שמביא ללחץ על מפרק הברך לדוגמה בעת שימוש בנעלי ריצה, גדול יותר מזה שנוצר בעת שימוש בנעלי עקב. הסטרס והעומס על מפרק הברך עלה בנעלי עקב גבוה רק ב-20%-26% בהשוואה ללחץ והעומס בהליכה ברגליים יחפות.
"בעת ריצה הלחץ והעומס על מפרק הברך גדול במיוחד לעומת זה שנוצר עליה בהליכה", אמרה ד"ר קריגן, "אנחנו מבינים שמדובר בשינויים ביו-מכאניים משמעותיים. המסקנה היא שתעשיית הנעליים צריכה לשים לה למטרה לתכנן נעלי ספורט להמונים,
שיפחיתו בעקה ובעומס על המפרקים ובמיוחד את כח הפיתול, מבלי להתפשר על בריאות למשתמשים".
הביקורת שנשמעה ביממה שאחרי פרסום תוצאות המחקר, ציינה כי יש צורך להרחיבו, מאחר שהוא בוצע על אוכלוסיית מדגם קטנה, יחד עם העובדה שהנושא נבדק רק בהקשר של שימוש נפוץ במסילת כושר ולא לאורך תקופת זמן ארוכה, או בשימושים אחרים.
דברים נוספים נגד המחקר, נאמרו בהקשר שלא נעשתה השוואה בין סוגי נעלי הספורט. עוד נטען, כי קבוצת מדגם שמשתתפיה עוברים בריצה 24 ק"מ בממוצע בשבוע, אינה קבוצה טיפוסית. עם זאת המחקר חשף את בעיית העקה, הסטרס והעומס שמוטל על הגוף והשלד בפעילות גופנית נפוצה.