שימוש בקנביס כתרופת פלא: לא בכל מחיר

הפרסומים התכופים אודות השימוש בחומר כסגולה לחולים, לא מציגים את מכלול ההשלכות של השימוש בו

ד''ר ניר עישר | 2/12/2009 13:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאחרונה חלה עלייה משמעותית בפרסומים העוסקים בנושא השימוש בטטרה-הידרו-קנביול (קנביס), החומר הפעיל בגראס ובחשיש, אותו מגדלים בישראל גורמים שונים לצרכי רפואה והקלה בהתמודדות עם מחלות. אולם פרסומים אלה לא מציגים את מכלול התופעות וההשלכות שעלולות להיווצר כתוצאה מהשימוש בחומר האסור, לצד אותם יתרונות שעישון הגראס מבטיח.

שיחי מריחואנה.
שיחי מריחואנה. צילום: דוברות המשטרה
מאז שהחל מסע הפרסום בנושא, פנו אליי עשרות אנשים מתוקף התמחותי כפסיכיאטר, לעתים תוך הפעלת לחץ מסיבי, בבקשה שאמליץ לקרובי משפחתם לצרוך גראס כדי לקבל מענה טיפולי בהתמודדות עם מכאובים פיזיים, לחץ, חרדה, דיכאון ועוד. אותם אנשים נהגו כך, מתוך אמונה לפיה הגראס מהווה מעין תרופת פלא ופותרת מגוון בעיות בקלות ובמהירות.

מתוך היכרות של 25 שנה עם מטופלים שצרכו גראס, אני מודע היטב להשלכות הקשות והרבות שקיימות בשימוש בחומר. מדובר בתרופה עם שלל תופעות לוואי חמורות ביותר, שצריכתה עלולה לעורר התקפי פאניקה.

חלק גדול מהמשתמשים יאלצו להתמודד בעקבות צריכת הסם עם אגורה-פוביה ופאניקה (התקף אימה במהלכו הגוף זועק, הלב פועם בקצב מהיר וחזק, תחושת קוצר נשימה, לחץ וכאב בחזה וביד שמאל, תחושת חנק ויובש בפה, טשטוש ראייה, כאב ראש, רעד, סחרחורות). תחושות אלו יוצרות מצב בו האדם בטוח כי לקה בהתקף לב שיביא למותו המיידי.

כמו כן, אותן תחושות גורמות להימנעות של ממש מהגעה לעבודה או ללימודים, קניונים, מעליות, מטוסים, עמידה בפקקים והמצאות בכל מקום סגור אחר. זאת מתוך חשש כי לא יוכל לקבל במקומות שכאלה טיפול רפואי מיידי. אדם במצב כזה, חושש אף לצאת מפתח ביתו מתוך האמור.
סכנה להתקף פסיכוזה

תופעה נוספת שעלולה להיגרם כתוצאה מהשימוש בגראס, היא התקף פסיכוזה. מדובר באחוז מסוים באוכלוסייה שקיימת אצלו נטייה מולדת לתופעה. היא מתעוררת בקרב אנשים עם סף גירוי נמוך ולכן, השימוש בגראס אצל אותם אנשים עובר את הגבול ומכניס אותם למצב פסיכוטי.

ד''ר ניר עישר.
ד''ר ניר עישר. .

תופעה נוספת שיכולה להתעורר בקרב אחוז גבוה מהאנשים אשר צורכים גראס, היא מחלת הסכיזופרניה. מחלה כרונית, שמשמעותה התקפים פסיכוטיים חוזרים, הפחתה קוגניטיבית וירידה ביכולת החברתית לחוות ולהרגיש. תופעות אלו קיימות בקרב 50% מהלוקים במחלה.

חשוב להדגיש כי בכל מרשם שרופא כותב עבור מטופל, נלקחת בחשבון המחלה ממנה סובל החולה, אך גם הסיכונים הכרוכים בצריכת התרופה ותופעות הלוואי. לאחר שכלול כל אלה יחדיו, הרופא מחליט האם נכון למטופל לצרוך את
התרופה, שבמקרה האמור מדובר בטטרה-הידרו-קנביול (קנביס).

במידה שההחלטה התקבלה על ידי רופא, שכידוע מהווה גורם מקצועי ושקול ויכול להחליט שהתועלת שניתן להפיק מהחומר עולה על הנזק מהשימוש בגראס, אז הטיפול אכן נכון לאותו מטופל.

אולם החשש שלי הוא שהדיון והלגיטימיות שמוצגת לאחרונה בעניין צריכת הגראס כתרופת פלא להתמודדות עם כאבים שונים וקשיים שנוצרים במהלך החיים, יהווה אישור לגורמים פרטיים שאינם מוסמכים, לסכן את עצמם ואת סביבתם.

הכותב הוא יו"ר מכון פסגות ופסיכיאטר מומחה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים