ניצחון האלטרנטיבה: הרפואה השלימה עם הטיפולים המשלימים

פתיחתו של מרכז לרפואה אלטרנטיבית בבית החולים ג'ון הופקינס בארה"ב הוא היתד האחרונה של הרפואה האלטרנטיבית בלב הממסד הרפואי. בעשור האחרון נצברו מחקרים מדעיים שמקשים על רופאים להמשיך ולהטיל ספק ביעילותה של הרפואה המשלימה, ואף אחד כבר לא מתעלם מהמושג "כאב רוחני ונפשי"

סינדיה באהנו, וושינגטון פוסט. תרגום: יעל גלר | 19/9/2008 13:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ג'יל אייזנר שכבה ללא נוע כשהמדקר הסיני נעץ מחטים קטנים בפניה וברגליה, וברקע מוסיקה שקטה. בחדר אחר, מומחה לצמחי מרפא רקח תרופה נגד אקנה חמורה: מרקחת של 12 מרכיבים, ביניהם שן הארי, קליפות מנדרינה ופטל מיובש. מספר קומות מתחת, לינדה לי, לבושה בחלוק לבן, עשתה שימוש בציוד רפואה קונבנציונאלי, על מנת לטפל בחולה עם בעיות במערכת העיכול שלו. המרכז לרפואה אלטרנטיבית ולבעיות עיכול בבית החולים 'ג'ון הופקינס', שנפתח בתחילת ספטמבר, הוא האינדיקציה האחרונה לכך שהרפואה האלטרנטיבית קונה אחיזה בממסד הרפואי הכללי.

"אנחנו הרופאים הקונבנציונאליים צריכים להכיר בכך שחלק מהטיפולים שאנו מציעים פשוט אינם עובדים" , אמרה ד"ר לי, גסטרואנטרולוגית (פנימאית מומחית למערכת העיכול) בעלת עשרים שנות ותק. יחד עם ד"ר לי, עובדים במרכז 12 מומחים עמיתים, ביניהם מדקרים סיניים, תזונאים, מומחים למסג' רפואי ופסיכולוגים המשתמשים בהיפנוזה ובמגע.
 
נפוץ יותר ויותר. טיפול בדיקור סיני.
נפוץ יותר ויותר. טיפול בדיקור סיני. צילום: אימג'בנק, getty images

לאחר שבילו יחד ארבע שנים במרפאה פרטית בבולטימור, לי ועמיתיהּ הגיעו למסקנה שהם זקוקים ליותר מרחב, ולכן פנו למוסד הרפואי 'ג'ון הופקינס'. לדברי לי, היא ושותפיה חשבו שהקמת המרכז בחסותו של מוסד רפואי כה יוקרתי בוודאי תעלה את מודעות הציבור לרפואה המשלימה והאלטרנטיבית. "השם ג'ון הופקינס חשוב לחולים", אומרת לי. "בזכותו אנשים מגלים יותר פתיחות ויותר אמון".

לטענת ד"ר לי, בית החולים יוצא גם הוא נשכר משיתוף הפעולה, שכן המרכז לרפואה אלטרנטיבית ולבעיות עיכול מאפשר לו להגדיל את מאגר המטופלים בו ולמשוך אליו אנשים המעוניינים בטיפולים משלימים ואלטרנטיביים. "אינני יכולה לומר לך את מספר האנשים שמגיעים למרכז ומספרים שהם מטופלים בדיקור כבר עשר שנים", היא אומרת.

לי סבורה כי המפתח לברית של אמת בין הרפואה הקונבנציונאלית ובין הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הוא השקעה במחקרים קליניים. הרופאים הקונבנציונאליים לעיתים קרובות ממעיטים בערכו של הטבע הסובייקטיבי המאפיין רבים מטיפולי הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית, רפואה שלא הוכיחה את עצמה במחקרים מבוקרים – אלו שנחשבים לתקן הזהב ברפואה המערבית.

ואכן, בימים אלו נעשים מאמצים להשלים את פערי המידע הנוגעים לרפואה המשלימה והאלטרנטיבית, מספר ריצ'רד נאהים, יועץ בכיר במרכז האמריקני הלאומי לרפואה משלימה ואלטרנטיבית – זרוע  של מכון הבריאות האמריקני (NIH). בשנה הנוכחית השקיע המכון 300 מיליון דולרים במחקר הנוגע לרפואה הזו, לעומת 50 מיליון שהושקעו בשנה שעברה. בנוסף, לא מעט כספים נתרמו מארגונים פרטיים, כמו קרן המחקר על שם אושר וסמואלי.
תרופה לכאב נפשי ורוחני

על אקופונקטורה (דיקור סיני), שהשימוש בה נפוץ בעיקר ככלי לשליטה בכאב, נאמר בעבר שיעילותה מוטלת בספק, ולמעשה זו הייתה הדעה השלטת בקרב רופאים קונבנציונליים גם בסוף שנות ה-90, כשמומחים מטעם מכון הבריאות האמריקני קבעו כי "תוצאות המחקרים (העוסקים באקופונקטורה) קשות לפענוח בגלל בעיות בתכנון ובהיקף המחקרים". היום, "מספר מחקרים גדולים ורבי חשיבות נמצאים בעיצומם, וחלקם אף הסתיימו", אומר נאהים, ומוסיף שמחקרים אחרים נמצאים בשלבי תכנון מתקדמים.

וכמובן, האקופונקטורה אינה מושא המחקר היחיד. מחקר שנערך מטעם מכון הבריאות האמריקני ושכלל 380 נחקרים שסבלו מסרטן בשלביו המתקדמים, פורסם לאחרונה בכתב העת Annals of Internal Medicine. מסקנותיו היו שלמסאז' רפואי יש השפעה מיידית, אם כי קצרת טווח, על הכאב ועל מצב הרוח של אנשים הסובלים מסרטן מפושט.

טיפולים אחרים – כמו, למשל,

טיפול במגע שנועד להרגיע מטופלים – קשים יותר להערכה, ובכל זאת, בימים אלו נערך במרכז הרפואי בקליבלנד מחקר שנועד לברר כיצד טיפול במגע משפיע על רמות החרדה ועל התפשטות הסרטן בקרב גברים הסובלים מגידול ממאיר בערמונית. לדברי נאהים, למרות מיעוט המידע על יעילות הטיפול הזה, רופאים רבים אינם מתנגדים לכך שמטופליהם יתנסו בו, משום שסביר להניח שהמגע העדין לא יזיק.

אך הדבר אינו נכון לגבי תוספים טבעיים, שכן אלו עלולים ליצור אינטראקציות בלתי רצויות עם התרופות הקונבנציונליות. "בעשר השנים הקרובות עתידה להיכתב ספרות רבה הנוגעת לאינטראקציות בין תרופות קונבנציונליות ובין תוספים המבוססים על צמחי מרפא", טוען נאהים.

ובכל זאת, חלק מהטיפולים האלטרנטיביים הפכו לטיפולים סטנדרטיים ומקובלים חרף המיעוט במחקרים. ביחידת הטראומה שבמרכז הרפואי המסונף לאוניברסיטת מרילנד, האחות דונה אודיה לעיתים קרובות מציעה למטופלים ולמשפחותיהם כלי דמוי קערה, המכונה כדור קריסטל. כאשר נוקשים על הכדור הזה, הוא מפיק צלילים מרגיעים אשר מטופלים רבים מייחסים להם כוחות ריפוי.

בנוסף, האחות אודיה מציעה גם טיפולי רייקי. לדבריה, על אף שהוא אינו תחליף לתרופות משככות כאבים, הרייקי לעיתים הופך למרכיב חשוב בטיפול. בימים אלו אודיה מסיימת את שנתה האחת עשרה כאחות. היא מאמינה שהטיפול ברייקי מסייע למנוע בעיות רבות, ביניהם הפרעת דחק בתר חבלתית.

"המטופלים הללו סובלים מכאב נפשי ורוחני", אומרת אודיה. "בשלב כלשהו הם הרי מבינים 'יכולתי למות'". אודיה החלה לטפל ברייקי לפני שנתיים, כאשר אחד הרופאים במרכז ביקש ממנה לברר ולבחון טכניקות שונות להרגעת חולים. אודיה מצאה קורס ללימוד רייקי – דבר שהיא לא ידעה כלום על אודותיו – וכעבור זמן מה החלה את הכשרתה כמטפלת.

שעת טיפול היסטורית

עכשיו, כחלק מהמאמצים לשליטה בכאב, אודיה עושה שימוש בפרקטיקה יפנית של מגע עדין בחולים, והעברת הידיים על פני גופם כשעיניהם עצומות. לאחר טיפול רייקי, היא מספרת אודיה, החולים מדווחים על ירידה משמעותית ברמת הכאב שהם חווים – ירידה של שלוש נקודות לפי שאלונים מקובלים להערכת כאב (שאלונים שהכאב מדורג בהם בטווח שבין אחד ל-10).

החדשות על כישוריה החדשים של אודיה פשטו במרכז הרפואי, ובמהרה היא החלה לטפל במטופלים של רופאים ואחיות ברחבי המרכז כולו. התגובות היו כה מרשימות, עד שבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד החליט להציע לתלמידיו קורסים חדשים, ביניהם רייקי, יוגה ומדיטציה. עד כה, עשרים אחיות נרשמו לקורסים שעתידים להתחיל כבר השנה.

"זה מה שפלורנס נטינגייל הייתה רוצה", אומרת אודיה, ומבטאת כך את התפיסה לפיה הרפואה המודרנית הפכה יותר ל'רפואת היי טק', ופחות לרפואה אישית שעשויה לקדם החלמה. "כאשר היא דיברה על תפקיד האחות", היא אומרת, "זה היה בהקשר הוליסטי".

"בשנה שעברה, אוניברסיטת 'ג'ורג' וושינגטון' השיקה תוכנית רייקי למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי הצוותים הרפואיים הזקוקים להפגת מתחים. לבושים בחלוקים ששונים מאלו של הרופאים, מתנדבי הרייקי מציעים את עזרתם לאנשים שונים ברחבי בית החולים.

ג'ואל רוזנברג, ראש המחלקה הקרדיולוגית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, טוען שהוא אינו יושב ומחכה למחקר מפתח הנוגע לרייקי. הוא עצמו כבר משוכנע שזה עובד. "קצב הלב יורד, מערכת הנשימה נרגעת, יורד מינון התרופות המרגיעות, ויורדת הפעילות הדלקתית", אומר רוזנברג. "ראיתי את זה במאות מטופלים. וכן, הם גם שמחים יותר".

במחלקה של רוזנברג, הרייקי ניתן בחינם. במחלקת הטראומה שבה עובדת אודיה, עלות הרייקי כלולה בעלויות איזון הכאב ועל פי רוב ממומנת על ידי חברות הביטוח. במקומות אחרים, העובדה שהביטוחים הרפואיים אינם כוללים את טיפולי הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הופכת את הטיפולים לבלתי אפשריים עבור רבים. לדברי לי, "אחת המגבלות שלנו היא היעדר תשלומי הביטוח עבור הטיפולים".

אבל המשאבים ומיעוט המחקרים אינם הדאגות היחידות: מטפלים קונבנציונליים חוששים גם מהישענות יתר על הטיפולים המשלימים. "בחלק מהמקרים, הטיפולים הללו עשויים לתמוך ולאפשר את הרצון להימנע מפגישה עם רופא קונבנציונלי", מסביר רוזנברג.

מימון מצד חברות הביטוח וקבלה של הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית מצד הממסד הרפואי עוד יגיעו, אומרת מרגרט צ'נסי, בכירה במרכז לרפואה אינטגרטיבית בבית החולים של מרילנד. "אנו נגלה דברים שלא ציפינו להם", היא אומרת, ומוסיקה ש"זה בעצם כל העניין ברפואה ובבריאות". צ'נסי רואה את הצטלבותן של שתי הגישות כאופק מרתק ומרגש: "טיפולים בני 3,000 שנה נכנסים אל תוך מערך מודרני לחלוטין, אל בתי חולים שאנשים מוטסים אליהם בהליקופטרים. ובעצם, למה לא?".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים