כל הדרכים מובילות לשאכטה האחרונה

הסיכוי להצליח להיפרד מהסיגריות ככה סתם, באמצע החיים, הוא נמוך ביותר. מהתרופות שמאפשרות להמשיך לעשן תוך כדי גמילה, דרך המסטיק שמקל על ההשמנה, ועד לסדנאות התמיכה שעוזרות להתמודד עם הדחף לסיגריה. כל השיטות להפסקת עישון - מחצית ראשונה

ד''ר קרן לנדסמן | 25/5/2008 13:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אדם שמחליט להגיד שלום לסיגריות למשך שארית חייו ניצב בפני מגוון לא מבוטל של עזרים, שאמורים לצמצם את הסבל שבפרידה מהעישון. 

- פרויקט מיוחד: השאיפה האחרונה. ספרו לנו במייל כיצד נגמלתם מעישון או מדוע אתם מתכוונים לעשן לנצח. smoking@nrg.co.il

אפשר כמובן להיגמל ללא עזרה. פשוט לכבות את הסיגריה. אבל מחקרים הראו שהסיכוי להתמיד בתואר "לא מעשן" כעבור שנה עומדים על אחוזים מזעריים של 3-4 אחוז בלבד.
 
פרויקט השאיפה האחרונה ב-nrg.
פרויקט השאיפה האחרונה ב-nrg. צילום: inthebag.golf. by cc

הכתבה הנוכחית כוללת את השיטות הקונבנציונליות לגמילה מסיגריות – תרופות, תחליפי ניקוטין וסדנאות לגמילה מעישון. הסקירה הבאה תעסוק בשיטות שמציעה הרפואה המשלימה.


השיטה: תרופות

מבין התרופות לגמילה מעישון, המוכרת ביותר היא זייבן (Zyban). זוהי תרופה שמטרתה להשפיע על מרכז ההנאה במוח, ואמורה לעצור את זרימתו של המעגל שמקשר בין עישון להנאה. היא ממתנת את ההנאה מהעישון ובמקביל

מחלישה את תסמיני הגמילה, ובכך עוזרת להיפטר מהסיגריות. תרופה נוספת שאושרה לשימוש לאחרונה היא צמפיקס (Champix), אשר פועלת נגד קולטני הניקוטין במוח, מונעת את התענוג מהעישון וכך עוזרת לגמילה.

מי מוכר וכמה עולה לנו: זייבן נמכרת בכל בית מרקחת, אך מחייבת מרשם רופא. מחיר קופסא של 60 כדורים הוא כ-425 שקלים. מחיר שתי קופסאות, שאמורות לספק טיפול בפרק זמן מלא מלא הוא כ-800 שקלים. ניתן לקבל החזר מקופות החולים על חלק מעלות התרופה.

מה עושים: יש להתחיל עם מינון של 150 מ"ג פעם ביום, בבוקר, למשך 3 ימים ראשונים. בהמשך יש לעלות ל-150 מ"ג פעמיים ביום, בבוקר ובערב (במרווח של 8 שעות לפחות) למשך 7-12 שבועות.  לאחר סיום הטיפול ניתן להפסיק ליטול את התרופה בבת אחת.

תופעות הלוואי: זייבן - סחרחורת, חוסר מנוחה, יובש בפה, נדודי שינה עצירות, הזעה, רעד, סחרחורת ובחילה. תופעת הלוואי החשובה ביותר מבחינה קלינית היא התכווצויות המתרחשות באחד לאלף משתמשים. צ'מפיקס - סחרחורות, כאבי ראש, הפרעות שינה וחלומות לא שיגרתים.

שיעורי ההצלחה: הסיכוי שהגמילה תימשך לאחר שלושה חודשים הוא 30 אחוז במקרה של זייבן, ו-44 אחוז בנטילת צ'מפיקס. הסיכוי להישאר ללא סיגריות לאחר שנה הוא 19 אחוז עם זייבן. צ'מפיקס היא תרופה חדשה יחסית ולכן עדיין לא נאסף הנתון המצביע על שיעורי הגמילה לאחר שנה.

בעד ונגד: יתרונות הטיפול התרופתי קשורים בקלות שבה "מוכרים" אותו – לוקחים כדור ולאחר חודשיים מפסיקים לרצות לעשן. הבעיה היא בעיקר בסיכוי הנמוך להחזיק מעמד לאורך זמן.

דעת מומחים: ד"ר שני אפק, יו"ר העמותה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל: "חשוב לדעת כי טיפול תרופתי לא עומד בפני עצמו. מטופל שלא רוצה להפסיק לעשן – אין מה לטפל בו תרופתית. ובפרט, יתרונה של הזייבן הוא בצמצום העליה במשקל בזמן השימוש בטיפול התרופתי. על הצ'מפאקס עדיין אין מספיק מידע, אולם ככל הנראה היא יותר יעילה מעט יותר, ובעלת תופעות לוואי מתונות".

השיטה: תחליפי ניקוטין

תחליפי הניקוטין פועלים כדי לספק למעשן את רמת הניקוטין שהוא רגיל אליה, מבלי שיבצע את הליך העישון. מטרת התרופות הללו היא לגשר על פער הזמן שבין הפסקת העישון לבין הגמילה הסופית. התרופות המקובלות כיום הן מדבקות המשחררות ניקוטין בשחרור ארוך, מסטיק ניקוטין או משאף ניקוטין (שפופרת פלסטיק הנראית כמו סיגריה ולתוכה מוכנס הניקוטין).

מי מוכר וכמה עולה לנו: תחליפי ניקוטין ניתן לרכוש בכל בית מרקחת. הם לא מחייבים מרשם רופא, והמחירים נעים בין 40 עד 100 שקלים לחבילת מסטיקים, כ-100 שקלים לחבילת מדבקות, ו-120 שקל למשאף.

מה עושים: בכל אחת מהשיטות המינון משתנה, אך העיקרון הוא זהה – מתחילים להשתמש ברמת הניקוטין שרגילים אליה, ועם הזמן מורידים את המינון עד להפסקה מוחלטת, כאשר הגוף נגמל מהצורך בניקוטין.

תופעות הלוואי:­­מדבקות – גירוי עורי באיזור ההדבקה, הפרעות בשינה, כאבי ראש, סימפטומים דמויי שפעת, בחילה, חולשה וסחרחורת. מסטיק - כאב ראש, סחרחורת, גיהוקים, בחילה, הקאה, צרבת, בעיות עיכול, כאבים בלסת, צריבה בפה, בלוע ובאף, פגיעה בשיניים. משאף - כאב ראש, סחרחורת, גיהוקים, בחילה, הקאה, שלשול, צריבה בפה, בלוע ובאף.

שיעורי ההצלחה: 17 אחוז מהמשתמשים בתחליפי ניקוטין לא עישנו במשך שנה, לעומת 10 אחוז שקיבלו פלצבו. בנוסף, שימוש בשני סוגי תחליפים של ניקוטין (לדוגמה, גם מדבקות וגם מסטיקים), יעיל יותר משימוש בסוג אחד בלבד.

בעד ונגד: כמו בתרופות המרשם, גם כאן היתרון הוא בקלות השימוש. על פניו, ניתן להשתמש באחד התחליפים, ולאחר כחודשיים-שלושה להפסיק להזדקק לסיגריות. אבל כמו בתרופות המרשם, גם כאן השיטה מטפלת בהתמכרות הפיזית בלבד, ללא טיפול ברכיב הנפשי של ההתמכרות. לכן אחוזי ההצלחה לאחר שנה הם נמוכים מאד.

דעת מומחים: ד"ר אפק: "התחליפים מצמצמים רק את תסמיני הגמילה מניקוטין, ולא את הדחף לעשן. מבין התחליפים, לעיסת המסטיק מאפשרת את צמצום העלייה במשקל בזמן הגמילה - אם לועסים, לא אוכלים".

השיטה: סדנאות תמיכה

מי מוכר וכמה עולה לנו: סדנאות גמילה מעישון קיימות בכל קופות החולים, ומחיריהן נעים סביב 400 שקלים, כשחלק מהסכום מוחזר באמצעות הביטוחים המשלימים, אם נרשמת הצלחה בגמילה.

מה עושים: בסדנאות התמיכה משתמשים בכלים התנהגותיים ובתמיכת הקבוצה כדי לעזור למעשנים להיגמל. ניתן לשלב סדנאות תמיכה עם טיפולים תרופתיים או אחרים, וניתן גם להגיע לסדנאות ללא טיפולים נוספים.

תופעות הלוואי: אין, כמובן, תופעות לוואי לתמיכה קבוצתית.

שיעורי ההצלחה: 80 אחוז מפסיקים לעשן במהלך הסדנא. כ-50 אחוז נשארים גמולים אחרי שנה, 30 אחוז אחרי שנתיים.

בעד ונגד: סדנאות התמיכה מתאימות לכל אחד השוקל גמילה מעישון, ונטולות תופעות לוואי. החיסרון המרכזי שלהן טמון בעובדה שהן מאלצות את המשתתף להתחייב לדרך חיים מסוימת ולשינוי של ההתנהגות. מי שלא מוכן לזאת מבזבז את זמנו.

דעת מומחים:­ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה למחקרים קלינים במכבי שירותי בריאות: "בסדנא מקבלים הדרכה ממומחים – רופאים ויועצים לגמילה מעישון. הליווי המקצועי עוזר להתאמה מדויקת של התהליך. מחקרים קליניים מבוקרים הראו שהדרך המוכחת להיגמל היא השתתפות בקבוצת גמילה, בשילוב של תחליפי ניקוטין או תרופות מרשם.

עמוס טפלא, פסיכולוג, מעשן לשעבר ומנחה קבוצות לגמילה מעישון: "הטיפול ההתנהגותי כולל כמה שלבים. ראשית, על המעשן ללמוד להתייחס לכל סיגריה שהוא מדליק, ובכך להיפטר מהאוטומטיות שבהדלקת הסיגריה. בשלב השני עוזרים למעשנים לכמת את דחיפות העישון. כלומר – מלמדים אותם להבחין בין הרצון לסיגריה לבין הצורך בסיגריה. הרבה מעשנים מנסים להתמודד עם הסיגריות שהכי קשה להפטר מהן, כמו הסיגריה הראשונה של הבוקר. זו טעות. יש להיפטר תחילה מהסיגריות שקל להפסיק לעשן אותן, למשל – מול הטלוויזיה. הרעיון הוא שאנשים לא יישארו מעשנים במחשבתם, אלא יהפכו למעשנים לשעבר שלא צריכים סיגריה. גמילה נכונה מוליכה לדרך ללא חרדות, או עם חרדות שניתן להתמודד איתן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים