השיניים נוגסות בלב
על הקשר המפתיע בין מחלות חניכיים למחלות לב, שבץ, סוכרת וסיבוכים בהריון. חלק ב' ואחרון
בכתבה הקודמת סקרתי את ההתפתחות המדעית שהובילה להכרה בקשר בין חניכיים לא מטופלות לבין שורה ארוכה של מחלות. הכתבה הנוכחית תדגים מהו הקשר בין החניכיים לבין כל אחת מהמחלות.
החל מסוף שנות ה-80 נערכו מחקרים רבים הבודקים את הקשר בין מחלת חניכיים למחלות לב ושבץ מוחי. בכל המחקרים נמצא שהסיכון להתקף לב או לשבץ מוחי בקרב חולים במחלת חניכיים הוא כפול ויותר מהסיכון הקיים באוכלוסיה רגילה. יתרה מכך, בסקר
מחקרים רבים מראים על קשר בין מחלת חניכיים וסוכרת: אחוז ניכר של הסובלים מסוכרת סובלים גם ממחלת חניכיים. מחקר שנערך בקרב אינדיאנים משבט פימה הידועים כסובלים מסוכרת על רקע תורשתי מצא שכ-60 אחוז מהחולים סבלו גם ממחלת חניכיים. חומרתה של מחלת החניכיים הייתה ביחס ישר ליכולת חולי הסוכרת לשמור על רמת סוכר מאוזנת בגופם. בנוסף לכך, מחקרים אחרים הראו שמחלת חניכיים לא מטופלת עלולה לסכן את יכולת הגוף לאזן את רמת הסוכר, ובכך למנוע את הסיבוכים שהם תוצאת המחלה. לעומת זאת, טיפול משולב במחלת החניכיים המורכב מהטיפול המקובל יחד עם טיפול אנטיביוטי הביא לשיפור ביכולתם של החולים לאזן את רמת הסוכר, ועל ידי כך - להקטין את הסיבוכים הנובעים מסוכרת.
מקרים של לידה מוקדמת (לפני השבוע ה-37 להריון) ולידת תינוק במשקל הקטן מ-2.5 ק"ג, מהווים כ-10 אחוזים מכלל הלידות בעולם המערבי. לעתים קרובות סובלים יילודים אלו מסיבוכים שונים, ואחוז התמותה בקרב קבוצה זו של יילודים הוא גבוה יחסית. רק למחצית ממקרים אלו ניתן היה לייחס גורם ברור וידוע.
מחקרים שנערכו בקרב קבוצות גדולות של נשים בהריון הראו קשר בין מחלת חניכיים ללידה מוקדמת וללידת תינוק במשקל נמוך. נמצא שהסיכון ללידה מוקדמת גדול פי 4.5 עד שבעה (ובמחקרים אחרים עד פי עשרה) בקרב נשים שסבלו ממחלת חניכיים, לעומת נשים בריאות. נמצא גם שהחמרה של מחלת החניכיים תוך כדי ההיריון הביאה לעלייה בסיכון זה.
מחקרים שנערכו בקבוצות גדולות הראו קשר בין מחלות ריאה כרוניות , דלקות ריאה ומחלות חניכיים. בסקר הבריאות שנערך בארה"ב (וכפי שתואר לעיל, מצא קשר בין מחלות חניכיים ומחלות לב), נמצא גם קשר בין הופעתה של מחלת חניכיים למחלת ריאה כרונית. הסיבה לקשר בין מחלות אלו נעוצה כנראה באפשרות של שאיפת חיידקים, שמקורם בסביבת הפה וכיסי החניכיים, אל תוך מערכת הנשימה.
ממש כמו אובדן שיניים, אוסטיאופורוזיס נחשבה בעבר חלק נורמאלי מתהליך ההזדקנות. בין שתי המחלות קיים דמיון: בשתיהן מתרחש אובדן של עצם, ושתיהן מוחרפות עם העלייה בגיל. מחקרים רבים הראו שדילול מסת העצם אינו פוסח על הלסתות וגורם לאובדן העצם התומכת בשיניים. מחקר שנערך בארה"ב על קבוצה של למעלה מאלף נשים נמצא שקיים קשר בין אוסטיאופורוזיס ובין מחלת חניכיים. גם כאן נמצא קשר בין חומרת מחלת האוסטיאופורוזיס לבין חומרת מחלת החניכיים.
ד"ר שלמה ויה הוא יושב ראש האיגוד הישראלי לפריודונטיה