חופשת לידה אקזוטית עם בם בם
בניגוד להיסטריית הפריון של עם ישראל, בהולנד משתדלים למעט בבדיקות גנטיות, שליש מהלידות נערכות בבית, ואחר כך הממשלה שולחת עוזרת לשבוע. ההריונית בהלם. חי ובועט
לאט לאט תוך כדי השיחות איתה, התחוורה לי תמונה חדשה לגבי מציאות ההריון, הלידה וה"חופשה" שאחריה. מסתבר שהמציאות שהקיפה אותי פה בארץ ונראתה לי כמציאות היחידה, היא רק אחת מיני רבות הקיימות בעולם. מסתבר שלעומת האמיתות האוניברסליות של הריון ולידה, היחס אליהן במקומות שונים הוא לחלוטין תלוי-תרבות.
ישראל ידועה כאחת המדינות, אם לא ה-מדינה, בה הטיפול באישה ובעובר במהלך ההריון הוא מהמובילים בעולם. איך זה קורה במדינה בה קשישים מתים מרעב, וכל בתי הספר התיכוניים בשביתה כבר יותר מחודש? ילדינו הם גם ביכורים לחג השבועות, סמל למי שאנחנו, לאיכות יבולנו וליכולת עמידתנו מול האויב. בהולנד האויבים המושבעים הם הבלגים והשוקולד שלהם.

נתחיל בהריון, ונעשה חסד קטן עם ההיסטוריה של השבט היהודי. שנים של חתונה בין בני דודים יהודים והסגר תוך-דתי יצרו מקדם גבוה של היסטריה בכל הנוגע לצרות גנטיות וסיכויים גבוהים יותר למחלות, לעומת אצל הגויים. אנחנו בית גידול מושלם, חגיגה אמיתית לגנים רצסיבים, גם כאלו של מחלות.
לא יפתיע אם כך לגלות כי אופנת הבדיקות הגנטיות מעולם לא נחתה בהולנד. אם תבקשי לעשות בדיקות גנטיות, אף אחד לא יבין מה את רוצה. בארץ, זו תעשיה משגשגת. בהולנד יש רק שתי בדיקות אולטרא סאונד במהלך ההריון. אחת בהתחלה, לבדיקת דופק - בשבוע ה-12 ועוד אחת בשבוע 20.
מסתבר שבהולנד העובדה
זה לא שאין להם את הטכנולוגיה, הם פשוט נגד דאגה. בארץ, אם ילד נולד בלי הדאגה והעצבנות שינק עוד ברחם אימו, סיכויו החברתיים לשרוד בג'ונגל הישראלי נחותים מאלו של חבריו לקבוצה. הדרייב נעלם, הברירה הטבעית הישראלית תתייג אותו כפחות כשיר מהעצבנים והדאגנים. הרוגע הוא סם מקהה חושים.

הדוגמה ההולנדית הבאה היא סט הבדיקות הלא חודרניות השוללות תסמונת דאון - שקיפות עורפית ותבחין משולש. אם את עוד לא בת 36, בדיקות אלו יעלו לך כסף. אם את בת 36 ומעלה, הן בחינם, אך אם את מעל גיל זה (וכמובן מתחת) ולא ימצאו לך בעקבותיהן סבירות גבוהה לתסמונת דאון, לא תוכלי לעשות בדיקת מי שפיר. זו איננה פונקציה של כסף או של רופא פרטי. את פשוט לא תמצאי רופא שיקח על עצמו את הסיכון לעשות את הבדיקה.
ועכשיו ללידה. בהולנד, אנא החזיקו היטב בכסאותיכם - http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1986.tb07967.x?journalCode=bjo 35% מהלידות מתרחשות בבית. זו אינה גחמה ניו אייג'ית וגם לא חסכון בכסף. זו מסורת ארוכת שנים וכמו אירופאים טובים, הם לא אוהבים לשבור מסורת. סוס מנצח, לא מחליפים. הגישה אומרת שילד צריך להיוולד בסביבתו החמימה והטבעית על ידי מיילדת שעשתה את העבודה אלפי פעמים.
על פי ההולנדים, בית של חולים (להלן - בית חולים) אינו סביבה בריאה נפשית לרך שנולד ולאימו. לאחר הלידה באה לביתך מטפלת למשך שבוע, מטעם הביטוח הלאומי, שתפקידה ללמד אותך לחתל, להניק, להרדים ולהקל על התינוק במקרה והוא סובל מגזים. על הדרך, היא גם מנקה ומסדרת, מבשלת ואופה, הכל בכדי להקל על האם החדשה שמתאוששת ומוצפת במטלות חדשות לאחר הלידה.

חופשת הלידה נקראת באנגלית "Maternity Leave" - עזיבת השגרה למטרת גידול הילד. לא holyday ולא vacation. מעניין איך מצאו בעברית את השם חופשה לתקופה הכי קשה ועמוסה, בה יום אינו יום ולילה אינו לילה, בה כל כולך מוקדשת לטיפול מסור בילדך, ללא זמן לקרוא, לנוח או כח לזוז. בהולנד את יוצאת לחופשת הלידה כבר בתחילת החודש התשיעי. גם אם תרצי לעבוד בחודש זה, את לא יכולה, כי את צריכה להכין את עצמך לשינוי הגדול שעומד להתרחש בחייך.
ביררתי לגבי "החופשה" עצמה לאחר הלידה בעוד מקומות בעולם ומסתבר שאנחנו במקום טוב באמצע. 3 וחצי חודשים של חופשה משולמת. זה לעומת שוודיה שבה את או אתה (!) מקבלים 16 חודשי חופשת לידה משולמת. הממשלה מעודדת כלכלית את בני הזוג להישאר בבית ולטפל בילד, ואפילו לחלק את התקופה הזו בין שניהם. סידור דומה קיים גם בשאר מדינות סקנדינביה.
כמה טוב להיות תינוק שוודי ובלונדיני. בצד השני של הסקאלה עומדת בגאווה ארה"ב, מובילת ארצות העולם השלישי בכל הנוגע לזכויות סוציאליות ורפואיות. באמריקה את מקבלת לא יותר מ-0 ימי חופשת לידה משולמים. אמנם לחברה בה את מועסקת אסור לפטר אותך במשך 12 שבועות, אך הביטוח הלאומי אינו חייב לשלם לך אגורה שחוקה אחת בימי חופשת לידה. כתוצאה מכך, נשים רבות ממעמד כלכלי נמוך רבות חוזרות לעבודה זמן קצר לאחר הלידה.
עלינו ילידי הארץ ועל ילדינו אפשר לומר שלא קיבלנו יחס מועדף כבר מיד עם צאתנו לאוויר העולם, אבל מחנכים אותנו כבר מהבטן, שהעולם אכזר, אין שוויון, ותמיד צריך להיות חסונים ולעמוד על המשמרת למען נוכל לשרוד בעולמם של הבלונדינים.