מפעל הגימלים של צה"ל
225 אלף חיילים פונים למרפאות קצין העיר בכל שנה. למחצית מהם אין בכלל בעיה רפואית
על פי נתונים שפורסמו בגיליון החדש של שבועון צה"ל "במחנה", כמחצית מהביקורים של החיילים במרפאות קצין העיר הפזורות ברחבי הארץ הם ביקורים מיותרים. מסתבר כי בכל שנה פונים 225 אלף חיילים וחיילות למרפאות ברחבי הארץ, כאשר בתום מחצית מהם מתברר כי אצל החייל המתלונן לא נמצאה כל בעיה רפואית.
רופא צבאי במילואים סיפר אתמול באירוניה כי הופתע מאוד מהנתונים, שכן קודם לכן הוא סבר כי מספר פניות השווא למרפאות קצין העיר גבוה הרבה יותר. "כל רופא שמקבל חולים במרפאת קצין העיר מכיר את האמת העגומה הזאת", אמר הרופא. "אין פלא שהתורים הארוכים ביותר של חיילים במרפאות קצין העיר הם במוצאי שבת וביום ראשון בבוקר, זמן קצר לפני שצריך לחזור לבסיס וכן בימי שישי בבוקר, לפני תורנות השבת".
מרפאות קצין העיר של חיל הרפואה נועדו לשמש את החיילים במהלך חופשותיהם. בשנתיים הקרובות צפויות המרפאות לעבור הפרטה, ובמקום מרפאות ורופאים צבאיים צפוי צה"ל לשכור חברות אזרחיות של רפואה דחופה אשר ישרתו את החיילים החולים בבתיהם. לדברי סגן-אלוף איציק עובד, ראש תחום החוזים באגף הלוגיסטיקה והרפואה (אלר"ם), העברת המרפאות לידיים אזרחיות תוביל לשיפור משמעותי בשירות הרפואה עצמו. בניגוד למרפאות היחידתיות בהם מכירים הרופאים את החיילים, הרי שהמפגש עם מרפאת קצין העיר הוא בדרך כלל חד?פעמי ונועד לטיפולים דחופים.
בתגובה לידיעה שפורסמה ב"במחנה" אמרו אתמול גורמים באלר"ם, כי הנתון הקיצוני אינו מסתמך על מחקר רשמי של האגף אלא ככל הנראה על נתונים שנאספו לצורך המכרז. מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הנתונים שמחזיק הכתב אינם מבוססים, לא אומתו מעולם ומכיוון שאין מחקר מבוסס בנושא, לא ברור מה מקורם".