לחסל את מיתוס הקריאטין
למרות השמועות, החברה הבינ"ל לתזונת ספורט קבעה ששימוש בתוסף הוא בטוח. מולי אפשטיין
מאמנים ומומחים מתחום מדעי רפואת הספורט מציינים שהשימוש בקריאטין הוא בטוח ושהיישומים שלו לא מסתכמים בשדה הספורט בלבד. למרות שקריאטין נחשב לתוסף בטוח ויעיל מאוד מבחינת התרומה הארגוגנית (שיפור יכולת העבודה) עדיין מייחסים לו כמה מיתוסים:
- המשקל שמתווסף לגוף בעקבות השימוש בתוסף מקורו בנוזלים.
- תיסוף בקריאטין גורם לעומס כלייתי.
- תיסוף בקריאטין גורם להתייבשות, לעוויתות שריר ולהפרה של המאזן האלקטרוליטי.
- האפקט של תיסוף ארוך טווח בקריאטין לחלוטין אינו ידוע.
- פורמולות חדשות של קריאטין נחשבות יעילות יותר מקריאטין מונוהידראט וגורמות לפחות תופעות לוואי.
- השימוש בקריאטין אינו אתי או אינו חוקי.
בעוד שמיתוסים אלה הופרכו זה מכבר על ידי מחקר מדעי, מרבית הציבור שאינו מכיר את העובדות המדעיות ניזון עדיין מהמדיה הרחבה שלא תמיד מכירה אותן אף היא. בעקבות המידע המבלבל והסותר, ולאור העובדה שקריאטין מונוהידראט נחשב כיום לאחד מתוספי התזונה הפופולאריים ביותר בשוק – חשוב מאוד לבחון את הספרות המדעית בנושא. על סמך הידע שנצבר עד כה ניתן לגבש הנחיות מתאימות בנוגע לשימוש בתוסף התזונה הפופולארי הזה.
להלן עיקרי הדברים מתוך נייר העמדה שגיבשה לאחרונה החברה הבינלאומית לתזונת ספורט:
- קריאטין מונוהידראט הוא תוסף התזונה הארגוגני היעיל ביותר בשוק בכל האמור להגברת עצימות האימון בספורטאים ובהעלאת מסת הגוף הרזה.
- תיסוף בקריאטין מונוהידראט לא רק שהנו בטוח, הוא אף יכול להיות יעיל מאוד במצבים רפואיים שונים ובמניעת פציעות, בתנאי שנלקח כמובן תחת הנחיות של אנשי מקצוע.
- אין הוכחות מדעיות לכך ששימוש קצר מועד או ארוך טווח בקריאטין מונוהידראט גורם לנזק בריאותי באנשים בריאים.
- אם נוקטים במשנה זהירות ואם הייעוץ ניתן על ידי מומחים – ניתן לשקול תיסוף בקריאטין מונוהידראט גם בקרב בני נוער. התוסף עשוי להוות חלופה תזונתית לשימוש המסוכן בסטרואידים אנאבוליים.
- נכון להיום, קריאטין מונוהידראט הוא תוסף התזונה הנחקר ביותר; בצורתו הנוכחית הוא
- תוספת של פחמימות או של פחמימות וחלבון לקריאטין תורמת להגברת האצירה של הקריאטין בשריר; למרות זאת ההשפעה על הביצוע לא הייתה גדולה יותר מאשר צריכת התוסף לבדו.
- הדרך המהירה ביותר להעלאת ריכוזי הקריאטין בשריר היא לצרוך 0.3 גרם קריאטין לכל ק"ג משקל הגוף במשך 3 ימים לפחות ואז להמשיך לצרוך 5-3 גרם ביום. צריכה יומית של 3-2 גרם קריאטין תגרום לעלייה בריכוזי הקריאטין בשריר לאחר 4-3 שבועות. דרך זו פחות יעילה מבחינת האפקט על רמת הביצוע הגופנית.
- קריאטין מונוהידראט הוא תוסף תזונה שמאושר על יד מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA).
- השימוש בקריאטין מונוהידראט עשוי להועיל בטיפול באוכלוסיות שסובלות מתסמינים קליניים שונים. דרוש מחקר נוסף על מנת לאשש את הממצאים הראשוניים.
באדיבות מכון וינגייט
מולי אפשטיין הוא פיסיולוג מאמץ וראש המדור לשירותים מדעיים במרכז לרפואת ספורט ע"ש ריבשטיין שבמכון וינגייט