קפה טוב לפרקים
עד לאחרונה, השפעתו של הקפה על השיגדון (מחלת פרקים נפוצה וכואבת) הייתה שנויה במחלוקת. אבל ממחקר שפורסם לאחרונה עולה כי מדובר בהשפעה טובה למדי (שמצריכה לפחות 4 כוסות קפה ביום)
שיגדון זו מחלת פרקים שכיחה למדי, אשר נגרמת בגלל שיבוש בחילוף החומרים, המאופיין ברמות גבוהות של חומצת שתן בדם – חומצה שבין היתר עלולה להצטבר במפרקים. למחלה יש שתי צורות עיקריות; היא עלולה לבוא לידי-ביטוי בהתקף דלקתי חד, או במהלך כרוני. התקף חד לעיתים קרובות מתרחש בלילה ועל-פי-רוב ממוקד במפרק יחיד, (לרוב מפרק הבוהן); ומהלך כרוני בדרך-כלל מאופיין במעורבות של יותר ממפרק אחד, והוא עלול להסתיים ממש בהרס המפרקים.
מאחר שבין גורמי הסיכון של המחלה נכללים כאלו שבעבר רק רמי-יחס נחשפו אליהם (כמו דיאטה עשירה בבשר אדום, או צריכה מופרזת של שומנים ממוצרי חלב), המחלה זכתה לכינוי 'מחלת המלכים'. הכינוי הזה אולי מחמיא והדור, אך הוא ממש אינו הולם את הייסורים שעלולים להיגרם בגלל המחלה. רופאים רבים, ובוודאי חולים רבים, מעידים כי הכאב שנגרם במהלך התקף שיגדון הוא אחד העזים והמענים שהחולי האנושי עלול להסב. ללא טיפול, הכאב הזה נמשך יומיים, ולרוב חולף מעצמו.
לאחרונה, צוות חוקרים בינלאומי החליט לברר כיצד משפיעה צריכת הקפה על השיגדון, אם בכלל. צוות החוקרים כלל מומחים קנדיים מהמרכז הרפואי לחקר דלקות המפרקים באוניברסיטת קולומביה הבריטית שבונקובר, ומומחים מבית-הספר לרפואה באוניברסיטת הארוורד.
במהלך המחקר עקבו החוקרים אחר 45,869 אנשים, אשר בתחילת המחקר, אי-אז ב-1986, אף אחד מהם לא סבל מהמחלה. קבוצת הנחקרים נלקחה ממחקר אחר שבו השתתפו מעל 50,000 גברים, רובם המכריע לבנים, וכולם בין גיל 40 לגיל 75.
על-מנת להעריך את כמות הקפה הנצרכת ענו הנחקרים על שאלונים שנמסרו להם כל 4 שנים. מבין 9 תשובות אפשריות, שמציינות 9 רמות צריכה שונות, הם נתבקשו לבחור בזו שקרובה ביותר לצריכה
באמצעות שאלון נוסף התחקו החוקרים אחר 757 הגברים שחלו בשיגדון במהלך שנות המחקר. הנתונים הנוגעים לצריכת הקפה הושוו לאלו שנוגעים לתחלואה בשיגדון, וכך חוּשב הסיכון היחסי של אנשים שאינם צורכים קפה, או שצורכים מעט ממנו, לעומת הסיכון של אלה שצורכים כמות משמעותית יותר. בנוסף, נוטרלה השפעתם של גורמי סיכון אחרים למחלה – מצבים כגון יתר לחץ-דם, השמנת יתר, אלכוהול, ודיאטה עשירה בבשר אדום ובשומנים שמקורם במוצרי חלב.
מתוצאות המחקר עלה כי ככל שעולה צריכת הקפה, כך יורד הסיכון לחלות בשיגדון. וביתר פירוט, אנשים ששתו בין ארבע לחמש כוסות קפה ביום נהנו מסיכויים נמוכים ב-40 אחוזים לסבול מהמחלה (ביחס לאנשים שאינם שותים קפה), וההפחתה בסיכוים של אנשים ששותים מעל חמש כוסות ליום הגיעה כמעט עד 60 אחוזים. השפעה המיטיבה הזו הוכחה גם כאשר היה מדובר בקפה נטול קופאין, אך לעומת זאת צריכת תה, ובכלל - צריכת קופאין כללית (שמושפעת גם ממשקאות אחרים, כמו קולה) – אלו לא הוכחו כבעלות זיקה לשיגדון.
לפיכך, ד"ר היון צ'וי, אחד מעורכי המחקר, משער כי מרכיב אחר בקפה, ולא הקופאין, הוא שאחראי לתוצאות. מבין המועמדים האפשריים הוא נוקב בשמה של חומצה כלורוגנית שידועה כנוגדת חמצון חזקה - phenol chlorogenic acid.
לדברי החוקרים, על-אף שהמחקר אינו בבחינת המלצה להפריז בשתיית קפה, כן כדאי להביאו בחשבון כאשר מחליטים על גבולות הצריכה של המשקה. עיקר חשיבות המחקר נעוץ, לדעתם, בכך שבעקבותיו, אנשים שסובלים משיגדון ידעו שהם אינם צריכים למנוע מעצמם את התענוג שבכוס קפה נוספת.