בטן נפוחה ולא מהיריון
איחלו לך בשעה טובה כשבסך הכל אכלת חצי תפוח? יש לך מלתחה של "מכנסיים רחבים עם גומי" לשעות הערב? ייתכן שאתם סובלים מתפיחות הבטן
תפיחות הבטן היא תחושה של מלאות או נפיחות בבטן המזכירה את זו שאנו חווים לאחר ארוחה "כבדה", אך ייחודה הוא בכך שהתחושה יכולה להופיע בלי קשר לסוג או כמות המזון. אצל חלק מהלוקים בתסמונת קיימת הרחבה נראית לעין של הבטן והגדלת היקף הבטן, אצל אחרים קיימת תחושת תפיחות שאינה מלווה בשינוי בהיקף הבטן.
יש לציין שמבחינה פיזיולוגית היקף הבטן גדל לאורך היום ולכן רבים מהסובלים מתפיחות הבטן ידווחו על החמרה בעיקר בשעות הערב, עד כדי צורך להחליף לבגד נוח יותר. כמו כן הם יתארו "בטן שטוחה" בשעות הבוקר וחוזר חלילה.
חלק מהגורמים לתפיחות הבטן ידועים והם כוללים תחושה מוגברת של מתח או אי נוחות המועברים אל המוח מהמעי או מדופן הבטן. סיבה נוספת היא "כליאה של גזים" במעי הדק ומעבר איטי שלהם במורד המעי. כלומר, כמות הגזים תקינה אך הם נותרים במעי הדק זמן רב יותר ואינם מתקדמים ביעילות. לעתים הגזים מגיעים לאיזור החלחולת הקרוב לפי הטבעת, אך בגלל קושי בפינויים הם מצטברים שם וגורמים לאי נוחות.
מנגנון נוסף שקשור לתפקוד לא תקין של שרירי דופן הבטן מתרחש במעבר משכיבה לעמידה כאשר דופן הבטן עוברת הרפיה במקום כיווץ ומכאן ההגדלה של היקף הבטן.
למרות הדעה הרווחת בין רופאים ומטופלים לפיה תפיחות הבטן פירושה ריבוי גזים, אין זה תמיד כך. יתירה מזאת, כמות
תפיחות הבטן יכולה להוות חלק מתסמונת המעי הרגיז הכוללת כאבי בטן ושינויים בצואה. גם בקבוצת חולים זו נבדקה כמות הגזים במעי ונמצאה תקינה. הבעיה בקבוצה זו היא שתחושת אי הנוחות המתלווה לתפיחות הבטן חמורה יותר בגלל רגישות מוגברת לכאב. כלומר, הצטברות גזים במרכז הבטן או בסמוך לפי הטבעת, גם אם תקינה, תגרום לאי נוחות או כאב גדולים יותר אצל הלוקים בתסמונת המעי הרגיז בגלל סף רגישות נמוך יותר לכאבים שמקורם במעי.
אז איך מטפלים בתפיחות הבטן? בתזונה נכונה. אנשים השייכים לקבוצה הסובלת מריבוי גזים (נפיחנות) צריכים לפנות לייעוץ דיאטנית על מנת להימנע ממאכלים עתירי גז, כגון קטניות וממתיקים מלאכותיים. בנוסף, עליהם להימנע ממשקאות מוגזים, עישון ולעיסת מסטיק המגבירים בליעת אויר. סיבים תזונתיים חשובים לבריאותנו הכללית ולמשק השומנים אך הם מגבירים יצור גז במעי ואם צורכים אותם יש לקחת בחשבון את "מחיר הגז" שיש לשלם.
הימנעות ממוצרי חלב: אי סבילות ללקטוז אינה שכיחה יותר בקרב הסובלים מתפיחות הבטן או בקרב הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, אך כאשר היא קיימת היא עלולה לגרום לאי נוחות רבה יותר בגלל סילוק פחות יעיל של הגז ורגישות יתר לכאבים. מסיבה זו מומלץ לבדוק האם קיימת אי סבילות ללקטוז.
תרופות: קיימים תכשירים הניתנים לקניה ללא מרשם ועשויים להקל, כגון סופחי גז (פחם פעיל), סימטיקון ופרוביוטיקה. בנוסף, קיימות תרופות מרשם היכולות להקל על המשתמש, ביניהן זלמק (טגסרוד) שהוכח כי היא מקלה על תפיחות הבטן בקרב הלוקים בתסמונת המעי הרגיז.
היפנוזה: נמצאה יעילה בחולים עם תסמונת המעי הרגיז ותפיחות הבטן. במטופלים העוברים היפנוזה בזמן שהבטן תפוחה ניתן לראות השטחה מהירה של הבטן תוך כדי הטיפול.
הכותבת היא רופאה בכירה במכון הגסטרואנטרולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר