סגולות התה

אין ספק שהטעם המשובח של התה הוא הסיבה לפופולריות שלו. בנוסף, יש לו גם סגולות בריאותיות חשובות. מחקרים מראים כי הוא מסייע במניעת מחלות כלי דם ולב, אוסטאופורוזיס וסרטן

אולגה רז | 28/1/2007 13:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חשיבות השתייה לבריאות הפכה לידע כללי של האוכלוסייה, לפחות זאת התקווה של אנשי הבריאות בכלל ושלי בפרט. אך לא תמיד ברור לנו מה לשתות ואיזה סוגי שתייה מועילים ואיזה אולי מיותרים. כולנו בעד שתיית מים, במיוחד אם הם נקיים. אבל לא כל אחד אוהב לשתות מים, במיוחד בימים הפחות חמים של הסתיו ושל החורף.

תה הנו אחד המשקאות החמים הנפוצים ביותר בעולם כולו, ונחשב מבחינת הפופולריות כמשקה מספר שתיים אחרי מים. מקורו בסין של לפני 4000 שנה ומשם הוא התפשט למדינות אחרות, כמו הודו, יפן, אנגליה ומדינות אחרות. הוא מופק מעלי צמח קמליה (Camelia sinensis).

אנחנו מכירים שלושה סוגי תה אמיתי (לא תה צמחים שרק נקרא תה אך לא מיוצר מעלי התה) – תה שחור, תה ירוק ותה אולונג. הם מובדלים אחד מהשני על ידי תהליך היצור. תה שחור מיוצר מעלי תה בתהליך תסיסה, ואילו תה ירוק מיוצר מאותם העלים אך ללא תהליך התסיסה. תה אולונג עובר תהליך תסיסה מקוצר.

אין ספק שהטעם המשובח של התה הוא הסיבה לפופולריות של משקה זה. בנוסף יש לתה כנראה סגולות בריאותיות חשובות שנבדקו במחקרים רבים בשנים האחרונות.
מכשול בדרך להתפשטות תאי סרטן

אסקור מספר מחקרים הבודקים את יעילות צריכת התה למלחמה במחלות שונות.

1.אוסטאופורוזיס: מחקר שנערך בקיימברידג' על 1134 נשים בגילאים 65-76 הראה שנשים ששתו לפחות כוס אחת של תה ביום שיפרו את צפיפות העצם באופן משמעותי לעומת נשים שלא שתו תה. השיפור בצפיפות העצם לא היה תלוי בשתיית קפה או עישון (גורמים הידועים כמורידים את צפיפות העצם). תוספת חלב לתה רק שיפרה את ההשפעה החיובית של שתיית התה על העצם.

2. סרטן: מחקרים הראו ששתיית תה יכולה להוות מכשול בדרך להתפשטות תאי סרטן. במחקר שסקר 35 אלף נשים בגיל המעבר הראה שאלה ששתו לפחות 2 כוסות תה שחור (רגיל) ביום שכיחות הסרטן בדרכי השתן ירדה ב- 40%. שכיחות סרטן בקיבה ירדה ב- 68%. תה מועיל כנראה גם במניעת סוגי סרטן נוספים, כמו סרטן פרוסטטה וושט. במחקר אחר נראתה השפעה מגינה ואנטי-סרטנית של תה ירוק במניעת סרטן בעור.

3. מחלת לב: מחקרים מראים שגם במניעת מחלת לב לתה סגולות מעניינות. מחקר שבדק נשים מעל גיל 55 גילה שאלה ששתו לפחות 1-2 כוסות תה ביום ירדה שכיחות של היצרות העורקים ב- 54% לעומת אלה שלא שתו תה. סיכון למחלת לב ירד בהתאמה למספר כוסות תה ביום. מחקר אחר הראה שיפור באלסטיות כלי דם ב- 50 נשים וגברים ששתו תה במשך חודש, וכאשר עברו לשתיית מים הטבה זו במצב כלי הדם שלהם נעלמה.

מחקר חדש שנערך ביפן וכלל כ-40 אלף איש במעקב של כ- 10 שנים הראה שלאלה ששתו מעל 5 כוסות תה ירוק ביום ירד סיכון תמותה

ממחלות לב וכלי דם ב- 26% לעומת אלה ששתו פחות מכוס אחת ביום בממוצע.

אין בהירות לגבי המנגנון פעילות התה כגורם מניעתי למחלות לב, אך המחשבה היא שחומרים הנקראים פוליפנולים בעלי פעילות אנטיאוקסידטיבית הם אלה ששומרים לנו על הלב. חוקרים גרמנים מצאו בתה חומרים הגורמים להרחבת כלי דם הן בבני אדם והן בעכברים. החומר שכנראה אחראי על הפעילות הזאת של התה נקרא קטכין או EGCG (אחד הפוליפנולים). חוקרים אלה טוענים שתוספת חלב לתה מנטרלת את הפעילות המועילה של התה להרחבת כל הדם.

עוזר בהרזייה

 4. מחקר הראה ששטיפת שיניים בתה שחור בין הארוחות הקטינה גדילת חיידקי שיניים ומנעה במידה רבה היווצרותם של פלאק ושל חורים בשיניים. רופאי השיניים שערכו מחקר זה טוענים ששתיית תה שחור בין הארוחות עושה אותו אפקט.

5. ועוד תכונה נוספת של התה: אולי תה יכול גם לעזור בהרזייה. לפי מחקר שנעשה על חיות מעבדה, תה ירוק זירז במידה מסוימת את קצב יצירת חום בהן, מה שיכול לרמוז על תהליך דומה בבני אדם, אם כי יש צורך כמובן בניסוים המתאימים.

ממצא נוסף שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים אמריקאים מעלה אפשרות שמיצוי תה שחור וירוק עשוי לגרם להפחתת ספיגת הפחמימות בבני אדם ב- 25%. ברור שמיצוי תה מרוכז הרבה יותר מאשר תה רגיל שאנו שותים, אך לממצא זה חשיבות בחיפוש אחרי החומרים המסייעים בהרזייה.

השפעה חיובית על צפיפות העצם בגיל המעבר

מה שנותן כנראה את סגולות התה במניעת מחלות קשות היא תכולה גבוהה של חומרים מיוחדים – פוליפנולים, ובמיוחד קטכינים, הנמצאים בעלי התה. חומרים אלה משמשים כאנטי אוקסידנטים שתפקידם העיקרי הוא לנטרל פעילות מזיקה של הרדיקלים החופשיים.

פעילות הפוליפנולים בתוך עלי תה חזקה פי 100 מזאת של ויטמין C ופי 25 מפעילות של ויטמין E – שני אנטי אקסידנטים ידועים ויעילים ביותר. כנראה פעילות זאת היא שעוזרת במניעת מחלת לב וסרטן. נוכחות בעלי תה של סוג מסוים של פוליפנולים הדומה במבנה להורמון הנשי - האסטרוגן - יכולה להסביר את ההשפעה החיובית של תה על צפיפות העצם בנשים בגיל המעבר. בנוסף, מצטיינים הפוליפנולים בפעילות אנטי חיידקית ואנטי וירלית. מזונות נוספים המכילים פוליפנולים הם קפה, ענבים אדומים, שזיפים, צימוקים, סוגי קטניות, בצל, תפוחים, יין אדום ועוד.

תכונות מיוחדות אלה אינן אופייניות לתה צמחים, שבאופן ברור אינו מכיל פוליפנולים. התכונות המיוחדות של מניעת מחלות בולטות יותר בתה ירוק, בו ריכוז הפוליפנולים גבוה מזה שבתה שחור, וכך גם השפעתו הבריאותית של תה ירוק חזקה יותר. חוקרים מאמינים שפוליפנולים בתה ירוק מסוגלים לנטרל חומרים מסרטנים ולהגביל קצב חלוקת התאים הסרטניים בגוף – וכך למנוע התפשטות הסרטן. אחד מהחומרים הנמצאים בתה ירוק – EGCG , נבדק בהשפעתו על תאי סרטן אנושי ובעכברים וגרם למוות של תאי סרטן בלי לפגוע בתאים בריאים.

מכיל קפאין

ברור לכולנו שתה אינו תרופה לכל המחלות שהזכרתי, אלא אמצעי מניעתי חשוב. אין לשכוח שרק חלק מהניסויים נעשו על בני אדם והיתר על בעלי חיים.

מומלץ לשתות 2-4 כוסות תה ביום אך אין פגם בלשתות יותר. אני ממליצה לשתות תה ללא סוכר כדי לא להשמין (אפשר כמובן להשתמש בממתיק מלאכותי).

כמו בכל דבר, גם בתה לא הכל ורוד  -  אין לשכוח שתה, במיוחד תה שחור, מכיל קפאין, אומנם בריכוז נמוך מזה של הקפה, אך עדיין לא מעט: כוס חליטת תה מכילה כ- 47 מ"ג קפאין, בהשוואה לכוס קפה מבושל המכילה כ- 130 מ"ג קפאין. ישנם אנשים שקפאין גורם להם לבעיות שינה, אי שקט, עליה בדופק ועוד. אלה יכולים להעדיף תה ירוק.

קולקציית התה הירוק של OCHA, חברת "בוטיק" המייבאת חליטות תה פרימיום מהמזרח הרחוק ואפריקה, כוללת תה ירוק אורגני המיובא ישירות מאחוזת התה ביפן
.
הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב), ומחברת הספרים לאכול לחם ולרזות ומרזים עם אולגה רז

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים