הכתום הכתום הזה
האפרסמון הוא פרי בריא המסייע במניעת מחלות, אך שמו נקשר עם חסימת המעיים הידועה לשמצה. אז לכבוד עונת האפרסמונים שנמצאת בשיאה: כמה מומלץ לאכול ומי צריך להיזהר?
"ישנם כל מיני מזונות שמורכבים מסיבים שלא מתפרקים על ידי מצי העיכול, והקלאסי שבהם הוא אכן האפרסמון", מסביר פרופ' פרדי קוניקוף, מנהל המכון למחלות דרכי עיכול וכבד במרכז הרפואי 'מאיר'.
"באפרסמון ישנם סיבים רבים, וכן חומרים המתקשים תוך מעבר במעי, ואלו עלולים לחסום אותו. עם זאת מדובר בתופעה כמעט נדירה בקרב אנשים בריאים. מי שלרוב מקבל חסימת מעיים אלו אנשים עם מחלת סכרת ממושכת, או אנשים שעברו ניתוח כמו כריתה חלקית של הקיבה. באנשים בריאים, אותם סיבים הם בריאים שכן הם מאפשרים למעי הגס לעבוד טוב יותר ואף מורידים את הסיכון לסרטן המעי הגס".
במקרה של חסימת מעיים הפתרון תלוי במקום בו 'נתקעו' החומרים. אם החסימה היא בקיבה, לרוב מפוררים את החומר בעזרת אנדוסקופ המוחדר לקיבה. אך אם החסימה היא במעי הדק יש צורך בהליך כירורגי.
מפחית את הסיכון למחלות לב
סיבה נוספת להמשיך ולאכול אפרסמונים, נעוצה במחקר חדש שמגלה כי לאפרסמון סגולות בריאותיות משמעותיות. במחקר, שנערך במחלקה לכימיה תרופתית באוניברסיטה העברית בירושלים, בראשות ד"ר שלה גורנשטיין, נמצא כי אכילת אפרסמון אחד ליום מקטינה את הסיכון לחסימת עורקים, ובכך גם את הסיכון למחלות לב.
"במשך הרבה מאוד שנים בדקנו את ההשפעה שיש לאפרסמון, על כל צורותיו, על חולדות במעבדה", מסבירה עורכת המחקר, ד"ר גורנשטיין. "מאחר ולפרי יש רק עונה אחת, ייבשנו כמויות גדולות של אפרסמונים במטרה שהחולדות יצרכו אותם גם שלא בעונה. התוצאות היו יוצאות מן הכלל, שכן לא משנה באיזו צורה החולדות צרכו את האפרסמון, מיובש, עם קליפה, בלי קליפה או אפילו רק קליפה, מנה אחת ליום
של אפרסמון הורידה את רמות הכולסטרול בדם ואת רמות הטריגליצרידים".
על פי תוצאות המחקר, התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מינרלים ויסודות קורט באפרסמון, הם שמונעים חסימת עורקים. עם זאת, גורנשטיין מבקשת להדגיש כי מדובר במחקר שנוסה על חולדות בלבד ולא על בני אדם: "אמנם ב-80 אחוז מהמקרים ניתן להשליך תוצאות מחקר בחולדות על בני אדם אך זה בהחלט לא חד משמעי ודרוש מחקר בו ישתתפו בני אדם כדי לקבוע שהאפרסמון צריך להשתלב באופן יומי בתפריט שלנו", מסכמת ד"ר גורנשטיין.
גם אם התוצאות לגבי בני אדם אינן חד משמעיות בנוגע להפחתת הסיכון למחלות לב, מה שבטוח הוא שהפרי העשיר בויטמין A, נתרן, אשלגן, סידן וברזל, בריא מאוד הן לראייה והן לעור.