על עייפות ותזונה ברפואה הסינית
זה קורה באמצע יום עבודה, פתאום עייפות כבדה משתלטת עליכם ואתם בקושי מסוגלים להתנגד לה. מסתבר שאתם לא לבד, רבים מאתנו מרגישים אותו הדבר. אם נמאס לכם, תתחילו לשנות את התזונה
"רבים מאתנו חשים עייפות מסוג כזה או אחר", מסביר אורי אלישר, מטפל ברפואה סינית ושיאצו,
מרצה בכיר ומנהל מגמת השיאצו של מכללת מדיסין לרפואה משלימה. "איני סוקר כאן את תסמונת התשישות הכרונית, המוגדרת כמחלה בפני עצמה, אני מדבר על עייפות כרונית, כלומר, על דפוס מתמשך חוזר ונשנה, של עייפות בדרגות חומרה שונות".
למי מביניכם שמעשנים כדאי לדעת שעישון מפחית מכמות החמצן שיש בגופנו. לכן, לפני שאתם בודקים את התזונה, כדאי שתשקלו הפסקת עישון לזמן מסוים על מנת לבחון אם זו באמת הסיבה לאותה עייפות.
מלבד עישון, גם לבעיות בריאותיות יש קשר ישיר לעייפות כרונית: "עייפות מתמשכת יכולה להצביע על בעיות בריאותיות שונות, כגון אנמיה, דיכאון, דום נשימה בשינה, הפרעות הורמונאליות, מחלה ויראלית (כמו מחלת הנשיקה), קנדידה ועוד", מסביר אלישר. "היא יכולה אפילו להצביע על מצבים חמורים ממש, כמו מחלות לב וכלי דם, ואפילו סרטן. מסיבה זו אני חושב שיש מקום לגשת לרופא ולהיבדק. מצד שני, בחלק הארי של המקרים הרופא יבדוק ויאמר לנו שאנחנו בריאים כמו שור".
לדברי אלישר, הרפואה הסינית
"שלושת המטעינים העיקריים הם מזון, אויר וכמובן – מנוחה ושינה. לכן, אם אתם סובלים מעייפות באופן כרוני, חישבו איזה משלושת המטעינים נחסך באופן כרוני מגופכם: האם אתם נמנעים מאוכל מזין וצורכים במקומו אוכל דל ('דיאטטי') או מרעיל ('גאנק פוד')?; האם אתם נושמים באופן רדוד, מעשנים כבדים (אקטיבית או פסיבית) ומבלים מעט מדי זמן באוויר הצח?; וחשוב חשוב – מהו היחס בין היקף ועוצמת הפעילות שלכם (פיזית ומנטאלית) לבין היקף ואיכות המנוחה והשינה שלכם?".
"יש בגופנו מערכות שמטרתן לפגוש את המזון שהחדרנו ולהפוך אותו לאנרגיה (צ'י), דם ונוזלי גוף, ולנקז את השאריות. אם המזון איכותי, נהנה מאנרגיה שופעת ומדם נקי. אם המזון דל או 'אוכל-זבל', תתקשה המערכת להפיק ממנו את המיטב. לאורך זמן התוצאה תהיה ייצור של אנרגיה דלה, דם עכור ולא פחות חשוב – הצטברות של חומרי פסולת המתגבשת למה שמכונה ברפואה הסינית 'לחות' או 'ליחה'.
"ליחה היא קודם כל תדר אנרגטי, בעל טבע כבד, מנומנם, איטי ותוקע. רבים מהסובלים מעייפות כרונית סובלים בעצם מהצטברות של ליחה. לאותו תדר אנרגטי יש גם ביטויים פיזיים שהם רקמת שומן וצלוליט, שומנים בדם, הפרשות וגינאליות, פטריות שונות, חשקים למזונות מתוקים ושמנוניים ועוד".
"תזונה דלה הופכת אותנו (בעיקר את הבנות) לבעלי דם חלש, מה שמוביל, יחד עם תחושת העייפות עצמה, לסימפטומים כמו סחרחורות, דפיקות לב מואצות, חיוורון, עצירות, ווסת מצומצמת, יובש בעור, שיער מתפצל וציפורניים שבירות. אלה מאתנו שהצ'י שלהם נפגע יותר מכל ירגישו, בנוסף על העייפות, פגיעה בריכוז ובזיכרון, רפיון שרירים, חשק מוגבר לטעם המתוק, יציאות רכות ולעיתים אף צניחות של רקמות כגון טחורים והרנייה. חוסר צ'י וחוסר דם נגרמים בעיקר מתזונה דלה הן מבחינת כמות והן מבחינת איכות".
החשיפה המתמדת שלנו לרעלים של זיהום סביבתי שנפוצים כיום כמעט בכל עיר בארץ, מהווה סיבה נוספת לתחושות העייפות הכרונית שמלוות אותנו. יחד עם המזון התעשייתי יש לנו מתכון מושלם לתחושה כללית של חוסר נוחיות ועייפות מתמדת.
"יש עייפות שנוצרה עקב הצטברות של רעלים בגוף. במזון המתועש של היום ישנם חומרים רבים (צבעי מאכל, חומרי שימור, זיהום ועוד) שהגוף לא רק שאינו ניזון מהם, אלא עליו להשקיע אנרגיה בטיהורם", טוען אלישר.
"ככל שהמזון מתרחק מהטבעי והפשוט, כך נוטים יותר רעלים להצטבר בגוף. גם צריכה מופרזת של מזון מתובל ועשיר מדי עשויה ליצור בגוף, לאורך זמן, סוג של רעילות (זהו מצב מתקדם של ליחה יחד עם חום פנימי). אם בנוסף לעייפות אתם נוטים לסבול מאלרגיות, דלקות שונות, בעיות עיכול מתמשכות וכאבים כרוניים, יתכן וזה המצב אצלכם. במקרה זה חשוב במיוחד להמעיט במזון מן החי, שומנים, סוכר לבן וקמח לבן, מזונות חריפים ומתובלים ואלכוהול. ארטישוק, אגב, הוא צמח מצוין לנטרול רעילות והורדת כולסטרול".
"לפעמים רק האכילה עצמה יכולה לגרום לנו לעייפות, אנחנו נכנסים למן מעגל קסמים; אנו מונעים מעצמנו לאכול כמו שצריך וחיים בעצם על חטיפים. הגוף שלנו משקיע צ'י ודם בתהליך העיכול, על מנת להפיק צ'י ודם נוספים מהמזון. אם המזון דל, הגוף בזבז משאבים לחינם. אם המזון עשיר בשומן ובחומרים מכבידים, על הגוף להשקיע כמויות רבות במיוחד, ולאורך זמן מאגריו מתדלדלים. אם הגעתם למצב שבו אכילה מעייפת אתכם, אני מציע לכם באמת לבחון מה ואיך אתם אוכלים, ואם אין לכם מושג – לפנות לאיש מקצוע".
אין היום שום חברת פרסום שלא מציגה מוצרי קפה בהקשריו המעוררים. ואולם, מומחים רבים טוענים שלצד יכולתו לעורר, הוא גם מעורר תחושות מתח ועצבנות בגוף.
"קפה נוטה ליצור תחושת אי שקט, הוא מעודד 'בריחת סידן', מעלה את חומציות הקיבה ונאמר שהפקתו כרוכה בשימוש בכימיקלים לא ידידותיים", מבהיר אלישר ומוסיף, "מבחינה סינית הקפה חומס כוחות ממאגרים שאמורים לספק אנרגיה עשירה ודחוסה לתהליכים עמוקים בגוף (היא מכונה ג'ינג ואחראית בין היתר על קצב ההזדקנות שלנו) ובזמן שהוא מעניק לנו אשראי מיידי של אנרגיה, הוא בעצם מדלדל אותנו ממשאבים יקרי מציאות מבלי שנבחין, ובכך מעודד עייפות הכרונית".
"אני לא חושב שיש באמת בעיה עם לגימת כוס קפה של בוקר, אבל שתיית קפה סדרתית במהלך היום היא בעיניי אקט בהחלט לא בריא. התחליף עליו אני ממליץ הוא שתיית תה ירוק, שמעורר מבלי להמריץ יתר על המידה ויש לו תכונות נוגדות סרטן, חיידקים, וירוסים ופטריות שאין להתעלם מהן".
"הקפדה על מנוחה מספקת, נשימה מספקת של אויר צח (ולא רק אויר מזגנים, אגזוזים וסיגריות) וכמובן תזונה מספקת והולמת, היא הצעד הראשון והמכריע בריפוי תופעת העייפות. אם המצב מתמשך ואינו משתפר כתוצאה מההמלצות שהענקתי כאן, יהיה נבון מצדכם לפנות לטיפולו של איש מקצוע. אקופונקטורה, שיאצו וצמחי מרפא הם כלים יעילים ביותר לריפוי הפרעות שונות, ועייפות בכללן".
הרפואה הסינית מעניקה מספר מדדים למזונות, שהעיקריים בהם הם טעם וכיוון. כל טעם פונה למערכת גוף שונה ומתמקד בה. לגביי הכיוון – למזונות שונים יש יכולות לגרום לאנרגיה שלנו להתרומם או לשקוע, להתמרכז או להתפשט.
"הטעם שמחזק את המערכת מייצרת הצ'י והדם בגופנו הוא המתוק", מסביר אלישר את תשוקתנו למתוק. "כולנו מכירים את ההשפעה המעוררת (גם אם קצרת הטווח) של קוביית שוקולד. אבל המתוק האמיתי, הבריא, הוא מתוק מעודן המצוי בדגנים, זרעים, קטניות, ירקות מסויימים וחלבון מן החי. הוא נחשב למשרה הרמוניה, מחזק ומרגיע".
"הכיוון האנרגטי הרצוי לסובלים מעייפות הוא כלפי מעלה. מזון מעלה אנרגיה נוטה להיות חריף בטעמו והוא יכול לטפל, בנוסף לעייפות עצמה, גם בתחושות 'יורדות' כגון דיכאון, שלשול, טחורים וכו'. בספרו המעולה 'אמנות הריפוי בתזונה סינית', מציין אורון אופק מאכלים רבים כמחזקי אנרגיה".
טיפים לתזונה נוגדת עייפות בסיסית וכללית על פי הרפואה הסינית:
1.דגנים מבושלים היטב או בצורת דייסה (שיבולת שועל, אורז מתוק, כוסמת, קינואה ותירס (למשל, דייסת שיבולת שועל עם מולסה וקינמון).
2. ירקות עשירים בפחמימות כגון גזר, בטטה, דלעת, שעועית ירוקה, אפונה וסלק אדום.
3. ירקות ותבלינים חריפים כגון בצל, ג'ינג'ר, קינמון, שום, אגוז מוסקט ובזיליקום.
4. מעט בשר מבושל.
5. מעט מוצרי חלב מוחמצים כגון יוגורט, לבנה וקוטג', אותם רצוי לאכול בשילוב ירקות ותבלינים חריפים.
6. מעט מזון מתוק כמו מולסה, לפתן פירות מבושלים או מאודים, תאנים, תמרים, קוקוס, ליצ'י.
"אני באופן אישי נהנה ללעוס מדי פעם חתיכות של ג'ינג'ר מתובל במעט סוכר חום. השילוב של החריף והמתוק בהחלט מעורר!
על מנת להעניק למערכת את התנאים האידיאליים לעיכול שליו, יעיל ומשרה אנרגיה, יש לאכול בנחת, ללעוס המון, להתרכז באוכל ובאכילה ולא בהסחות דעת כגון קריאת עיתון, צפייה בטלוויזיה, או ניהול ויכוחים.