צום יום הכיפורים
הצום אינו דיאטה אך ניתן לרתום את הצום לתחילתו של תהליך הפחתה במשקל. יאיר קרני מגיש לכם עצות להקטנת הקיבה ברוח החג
גופנו צורך אנרגיה ממאגרים זמינים המובנים בו לצורך קיומו היומיומי. הוא מתחיל בשימוש בסוכרים הנמצאים בכבד. כ- 1 גרם סוכר כזה אגור יחד עם 3 גרם של מים החשובים מאד ביום של צום שבו נמנים גם משתייה. מאגר הסוכר בכבד קטן יחסית, והגוף עובר מהר מאוד למטבוליזם של שומנים, שאותם יש לנו בשפע. יממה כזו "עולה" לנו כ- 2500 קלוריות, מחציתן מסוכר והיתרה משומן.
הירידה במשקל בגין גריעת שומנים היא כ- 150-200 גרם וכל השאר, מים וסוכר, יכולים לגרוע עוד 2-3 ק"ג. אני נזכר שביקשתי פעם מכמה גברים הנמצאים אצלי בתכנית הרזייה להישקל לפני הצום ולאחריו. ההפרשים במשקל נעו בין 3 ל- 6 ק"ג. אין מה להיסחף, רוב המשקל ירד כתוצאה מאיבוד נוזלים עקב אי שתייה ואי אכילה, חלק ירד כתוצאה מאי פיצוי על הזעה, וחלק מתהליכים מטבולים רגילים!
גופנו זקוק לכ- 100 גרם חלבון בכל יום. זה בערך מה שיש במנת בשר + ביצה + גבינות + 1/2 ליטר חלב. כשלא מקבלים חלבון מהתפריט, כמו בצום, הגוף מתחיל לפרק את חלבוניו, וגורם בין היתר להרס שרירים ולהפחתה בקצב חילוף החומרים.
השריר בנוי מ- 5/6 מים ו- 1/6 חלבון. לפיכך, כל יום צום עלול לחסל כ- 600 גרם שרירים בגוף. לכן בין היתר אני מתנגד לאותן דיאטות שבהן לא נצרך חלבון – צום ממושך, דיאטות מיצים ודיאטת כרוב. מדוע זה לא קורה במבנה הצום של יום כיפורים? מכיוון שאוכלים חלבון לפני הצום וחלבון בערב של סיום הצום. לפיכך הגוף מקבל את שלו על בסיס יומי. ולכן, יש לדאוג לאכול מספיק חלבון בתום הצום כמו
הצום אינו דיאטה אך ניתן לרתום את הצום לתחילתו של תהליך הפחתה במשקל. אתם מכירים את האמרה – אחרי החגים דיאטה? נכון, גם אני מכיר. אז ככה זה הולך: שותים הרבה מים ביום שלפני הצום, חלבון וירק לפני כניסת הצום. שותים מים ואוכלים פרי מיד בסוף הצום, ולאחר שעה מוסיפים סלט גדול, כוס מיץ טבעי ומנת דג קטנה, והולכים לישון. למחרת מתחילים דיאטה ופעילות גופנית.
מה משיגים בתהליך זה? הקיבה מצטמצמת ולכן יכולת האכילה פוחתת. אין תחושת רעב, אין כאבי ראש והסבל פוחת. ובסוף הצום, אנחנו עם 2 ק"ג פחות.
פעילות גופנית: יום הכיפורים נופל כמעט תמיד על יום חם או על חמסין. אסור לצום ולבצע פעילות גופנית באותו יום ולא מהסיבות הדתיות, אלא פשוט מכיוון שזה מסכן חיים.
תזונה לפני הצום: כדי למזער רעב, כדאי שהארוחה לפני הצום תכלול מנה גדולה של חלבונים – בשר או דגים, והרבה סלט ירקות. לא מומלץ לאכול פירות ו/או פחמימות.
שתייה לפני הצום: הכפלות מנת השתייה ביום שלפני, עם תוספת מלח לתפריט, תגרום לגוף לאגור זמנית מים ולהעביר את הצום עם חשש מופחת מהתייבשות.
אכילה לאחר הצום: כדאי להתחיל עם פרי – סוכר הפרי מתפרק לאט ועוזר בייצוב סוכרי הדם ובהפחתת הרעב. כדאי לשתות 3-4 כוסות מים בבת אחת, זה מגביר את קצב הספיגה של נוזלים במערכת העיכול.
שלכם,
יאיר קרני
יאיר קרני הוא תזונאי ומאמן מוסמך, ומנהלה המקצועי של תוכנית דרך הכושר