עזרה ראשונה

קו דק מפריד בין החיוניות שבהבנה עמוקה של הגישה ההומאופתית, לבין הידיעה שההומאופתיה מציעה כלים מעשיים שמסייעים במצבי חירום חריפים. בטור חדש, רחל שבי מקווה להביא הסברים בסיסיים אך מעשיים להתערבות ממוקדת ודחופה במצבים של עזרה ראשונה

רחל שבי | 13/8/2006 10:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשבועות האחרונים פורס כאן ג'רמי שר את הפילוסופיה ההומאופתית באופן מעמיק והדרגתי. הומאופתים נוכחים בעבודתם מדי יום שהומאופתיה יכולה לרפא חוליים כרוניים של הגוף ושל הנפש, כשם שהיא יכולה לסייע בדלקת אוזניים חריפה, להחיש את ריפוייה של עצם שבורה או לסייע לאשה במהלך הלידה.

קו דק מפריד בין החיוניות שבהבנה עמוקה של הגישה ההומאופתית, לבין הידיעה שההומאופתיה מציעה כלים מעשיים שמסייעים במצבי חירום חריפים. בטור החדש אני מקווה להביא הסברים בסיסיים אך מעשיים להתערבות ממוקדת ודחופה במצבים של עזרה ראשונה. 

הרשימות שאכתוב יתפרסמו לסירוגין עם מאמריו המעמיקים של ג'רמי, וידגימו שימוש נגיש בהומאופתיה.

כמובן שיש להקדים ולהבהיר, שאין בנאמר בסדרת המאמרים הקרובים כדי למלא את מקומה של חוות דעת רפואית, ושתמיד מומלץ לקבל הערכה רפואית קונוונציונלית. בוודאי גם תשימו לב שאיננו מכנים את ההכנות בשם "תרופות", מפני שמבחינה פרמקולוגית וחוקית, איננו נותנים תרופות, אלא חומרים אשר עברו הפקה ייחודית, ושפונים לחיזוק כוחות הריפוי המוטבעים בנו. אנחנו ממליצים, כמובן, גם לגבות את ההסתייעות בכלים הומאופתיים בפנייה להומאופת/ית מוסמך/ת.
מצבי עזרה ראשונה

איך נראית הכנה הומאופתית?

הכנה הומאופתית יכולה להנתן בצורה של טיפות או כדורים קטנים (גרנולות שגודלן כגרגירי פרג, או גלובולים, שהם מעט יותר גדולים). מלבד הנחיות ספציפיות שניתנות על ידי הההומאופת/ית המטפל/ת, בעיון בפרטים שעל האריזה, תוכלו לזהות שלושה פרטי מידע המצויינים בלעז בסדר הבא – שם ההכנה, מספר ולאחריו אות.

נתייחס לשם המחשה למרשם הבא - Arnica montana 30C. שלושה אלמנטים מקודדים כאן – שם ההכנה (Arnica montana), מספר הסדרות של הדילולים והניעורים שעבר חומר המוצא במסגרת תהליך ההפקה (בדוגמא מדובר ב-30 סבבים, כאמור) ולבסוף – בסיס הדילול שעל פיו הופקה ההכנה. בדוגמא שראינו מופיעה האות C, קיצור לcentisimal- (קרי, בסיס של מאה), כלומר דילול במים או אלכוהול ביחס של 1:99 טיפות, אך ישנן אפשרויות נוספות כגון X, D, LM, Q או P. כמובן שכל אחד ממרכיבי המרשם הוא נושא ללימודים ממושכים, ולא כאן הבמה לפרט את הרקע התיאורטי לשימוש בכל אחד מהם.

אופן הלקיחה במצבי עזרה ראשונה

בקביעה של טיפול הומאופתי אינדיבידואלי אנו מתייחסים למספר מרכיבים – סוג ההכנה, הריכוז שלה (מה שקרוי בז'רגון ההומאופתי, "הפוטנץ", בדוגמא שלעיל הכוונה היא לקידוד C30), אופן הלקיחה שלה (נוזל או כדורים), כמות הלקיחה ותדירות החזרה על המנה. כאמור, קביעת המינון והמסגרת הטיפולית היא נושא שנלמד במהלך הכשרה רב-שנתית.

ברור שלא נוכל להתייחס במסגרת הנוכחית לכל השיקולים והדקויות. עם זאת, אפשר להתוות פרוטוקול סטנדרטי, שבהחלט עשוי לסייע בחלק ניכר מהמקרים. כל טור שאכתוב כאן יתייחס להכנה שונה, אך הפרטים שלצורך הבהירות יישארו קבועים הם הפוטנץ, כמות ואופן הלקיחה, וכן תדירות החזרה.

לצורך העניין, רישמו

לפניכם – את ההכנות שאליהן נתוודע בעתיד כדאי להזמין בצורה של גלובולים בפוטנץ 30C, בכמות של חמישה גרם. את ההכנות יש לשמור במקום יבש וקריר (לא במקרר!), ושעד כמה שניתן אינו חשוף לקרינת שמש או קרינה אחרת (סלולרית או אלקטרומגנטית).

מבחינת אופן הלקיחה, אני ממליצה על לקיחה של מנה בת שלושה גלובולים מדי שעה, עד שניכרת הטבה ניכרת. במידה וההטבה הזו אינה מורגשת לאחר שלוש מנות (ושעות), מומלץ לפנות להומאופת/ית מוסמך/ת, רצוי מתוך הרישום הארצי של האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. 

לאחר ההקדמות החגיגיות, אפשר להתוודע להכנה הראשונה שגרמה להרבה ספקנים ביחס להומאופתיה לאכול את הכובע ו"לחזור בתשובה".

מכה טרייה

Arnica montana – "פצע, חבורה ומכה טרייה" 
זו הרמדי הראשונה במעלה למצבים של טראומות פיזיות וחבלות, מהסוגים ובתנאים שיפורטו להלן. אם היתה בידינו האפשרות, היינו מציידים כל אמבולנס, חדר מיון וערכת עזרה ראשונה בהכנה הזו. 

Arnica montana הוא צמח ממשפחת המורכבים (קרוב משפחה של החרצית, הסביון והבבונג) שגדל בעיקר בהרי האלפים. מעיון בספרי רפואה אירופאיים עתיקים עולה שלצמח יש מוניטין מתמשך כמחיש של ריפוי פצעים. הניסוי הראשון בכלים הומאופתיים שהתבצע על הצמח, לפני כמאתיים שנה, הדגים את האינדיקציות שיפורטו להלן, והמידע הזה זוכה לאישור קליני רציף.

Arnica מתאימה באופן הומאופתי למצבים שחלה בהם פציעה של כלי דם, ושמתבטאת בתחושה מוכה, פצועה וחבולה. לרוב גם ניכרות באיזור הפגוע והנפוח המטומות, קרי שטפי דם ברקמה.

הרמדי יכולה להתאים במגוון גדול של מצבים, החל בחבלות מינוריות (יזומות או לא, כפי שנראה מייד) וכלה בתאונות חזיתיות קשות או תאונות עבודה מסוכנות, לא עלינו. לא תמיד אנחנו יכולים להגיש סיוע ב"זמן אמיתי" (הדורש מינון גבוה ביותר וחזרה בתדירות גבוהה על המנה), ועלינו להתמודד עם ההשלכות. ההכנה ההומאופתית הזו עדיין מסוגלת לצמצם את הנזקים, בפרט אם הדיווחים מהרגעים הסמוכים לתאונה הם שהנפגע דחה כל נסיון סיוע וסימן ש"הכל בסדר איתי, אני לא צריך עזרה, רק תתרחקו". שימו לב, ייתכן שמסיבות כגון גיל (תינוק), אופי הפציעה (הפציינט שקוע או אף מחוסר הכרה) או אחרות (חיות פצועות) הנפגע אינו מסוגל לבטא באופן מילולי את סלידתו מהגשת סיוע, אבל התוצאה היא תמיד נסיון להמנע ולהתרחק ככל האפשר מהסביבה.

הסיבה להתנהגות הפרדוקסלית הזו היא שפצוע הזקוק ל Arnica מרגיש חבול ומוכה עד כדי כך, שכל התקרבות משמעה פגיעה פוטנציאלית נוספת. מהסיבה הזו גם כל תנועה, מגע או הפעלת לחץ קל שבקלים יכולה להתפרש ככואבת מדי. אם האדם הפגוע נחשף לכך, תוכלו להבחין שגם קור יכול מאד להחמיר את התחושה שלו.

פנס בעין, נקעים וחבלות

מצבים ספציפיים בהם כדאי לשקול מתן Arnica:

1. אם בעקבות תיגרה או תאונה יש "פנס בעין" (הכוונה לרקמות המקיפות את גלגל העין. אם מדובר בדימום תוך-עיני, מוטב לתמוך בתהליך הריפוי באמצעות הכנה הקרויה Symphytum). ההכנה הזו יכולה להתאים גם לאף שספג את החבטה ועתה הוא מדמם.

2. טראומה יזומה לפנים, קרי ניתוחים פלסטיים. מדהים לראות איך כל תקופת ההמתנה בבית, עם פרצוף מעוך בשלל צבעי הקשת בעקבות מתיחת פנים או ניתוח אף, מאד מתקצרת, והכאבים שוככים במהירות.

3. טיפולי שיניים – בפרט עקירות. האינדיקציות – האיזור המטופל כואב, חבול, מדמם ומאד רגיש למגע.

4. סמוך לאחר ניתוחים, אם האינדיקציות הן דימום ניכר ותחושת הכאב היא של חבלה ומכה.

5. נקעים כואבים (בפרט של מפרקים קטנים, כגון כף היד או הרגל והאצבעות), המלווים בדימום, תחושת חבלה, לאחר מאמץ ניכר ובלתי-רגיל.

6. התחושה החבולה שלאחר לידה ממושכת, הדחיפות והמאמץ - או לידת מלקחיים. ההכנה יכולה להקל מאד על הכאבים שבעקבות לידת תינוק גדול יחסית.

במצבים האלה, כאמור, מומלץ לתת את ההכנה Arnica montana 30C במינון של שלושה גלובולים אחת לשעה. את הגלובולים יש להניח ישירות על הלשון ולמצוץ כמו סוכריות קטנות (טעמן אכן מתקתק, החומר הנשא הוא סוכר חלב). כל עוד חל שיפור במצב, אפשר להמשיך באופן הלקיחה הזה. במידה ולא חל שיפור מומלץ, כאמור, לחפש הומאופת/ית מקצועי/ת ונגיש/ה.

אסיים בנקודה הזו, באיחולי בריאות ובתקווה שלא תיאלצו להעזר בעצות הללו.

רחל שבי, הומאופתית קלאסית. עובדת ומלמדת בתל אביב. מנחה מתמחים במרפאת שירמ, ביה"ח אסף הרופא

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים