תעשיית הביציות
מדי חודש נאלצות כ-250 נשים לקבל תרומת ביציות מחו"ל. עלות טיפול אחד: כ-5,000 דולר. בארץ אין חקיקה שמאפשרת תרומת ביציות, כך שרק נשים אמידות זוכות בסיכוי להרות
כבר מספר שנים שנשים בישראל אינן יכולות לקבל תרומת ביצית כדי להרות ולהביא ילד לעולם. מלבד מחסור בביציות, שהורגש כבר לפני שנים ספורות, התרחשה גם "פרשיית הביציות" שהתפוצצה בשנת 1999 וגרמה למשבר אמון קשה בין הרופאים למטופלות. פרופ' ציון בן-רפאל הואשם בגניבת ביציות ממספר נשים שעברו אצלו טיפולי הפריה והמשפט נגדו עודנו מתנהל, אולם המצב בישראל השתנה באופו דרמטי: נשים אינן מוכנות יותר לתרום ביציות לנשים אחרות, וגם הרופאים, מצדם, מעדיפים שלא לבקש מהמטופלות לעשות כן, כדי שלא ייחשדו בגניבה או בהפקה כלשהי של טובת הנאה.
המצב כיום הוא שלנשים שזקוקות להשתלת ביציות אין פתרון בישראל, מה גם שהחוק כפי שהוא מנוסח היום אינו מתיר תרומת ביציות מכל אישה, אלא רק מנשים שממילא עוברות טיפולי הפריה. לכן החלו הנשים ורופאיהן לחפש פתרונות מעבר לים.
משרד הבריאות, שמודע לבעיה, בדק בשלוש מרפאות בחו"ל העוסקות בטיפולי פריון ובתרומת ביציות, ונתן להן את אישורו: מרפאה אחת בקייב שבאוקראינה ושתיים בבוקרשט שברומניה.
אלא שציבור הנשים, כמו גם הרופאים, המשיכו לחפש עוד ועוד פתרונות שיתנו מענה למספר ההולך ורב של הנשים בישראל שתרומת ביצית מהווה עבורן פתרון לאי הפריון, מצב שהביא להתקשרויות על בסיס אישי בין רופאים בארץ למרפאות בחו"ל. התחקיר העלה כי ישראליות נוסעות לפחות ל-12 יעדים בעולם בתקווה לשוב משם בהיריון מתרומת ביצית.
העובדה שעוברים טריים, שלא עברו תהליך של הקפאה, מביאים אחוז גבוה בהרבה של היריונות מעוברים מוקפאים, מאלצת את הנשים הללו לטוס לחו"ל ולעבור שם את הפרוצדורה הרפואית של ההחזרה לרחם של הביציות המופרות בזרע בן זוגן. עבור נשים רבות זו הוצאה כספית אדירה, מעל ומעבר ליכולתן: עלות הטיפול עצמו עומדת על כ-4,500 דולר, על הטיסות והשהיה הן מוציאות כ-1,000 דולר נוספים. לא תמיד מסתיים המסע בהצלחה, ונשים רבות נאלצות לחזור שוב לחו"ל כדי לנסות ולהרות.
כמו סחר איברים
רופאים מומחים בתחום הפריון שבים ומזהירים כי המצב שבו אין חקיקה שתאפשר תרומת ביציות בישראל אינו יכול להימשך. הנסיעות הללו מהוות אילוץ, ומקשות הן על המטופלות והן על רופאיהן.
החשש העיקרי הוא מפני החלטה של המדינות הללו להפסיק לאפשר הוצאת עוברים מוקפאים מגבולותיהן. מצב של שינוע ביציות מארץ לארץ כמוהו כסחר באיברים בחלק מן המדינות הללו, דבר שעלול לפגוע בקיומה של האפשרות היחידה של הנשים
הללו להרות.
במשרד הבריאות עובדים בימים אלו על הצעת חוק ממשלתית שאמורה להסדיר סוף סוף את האפשרות של הקמת בנק ביציות בישראל, ולהסדיר תרומת ביצית עבור פיצוי כספי. ואולם, ניסיון העבר מלמד כי העניין אינו פשוט, וכפי שהחקיקה התעכבה בשנים האחרונות, היא עלולה להמשיך ולהתעכב, ולדון את הנשים הללו לנסיעות יקרות וטלטולים בין מדינות - במקרה הטוב, או לחיים חשוכי ילדים - במקרה הרע.
התחקיר המלא - מחר בסופשבוע