גינה אורגנית בבית
במקום לפרנס את חנויות הטבע, למה שלא תטפחו גינה אורגנית ותגדלו בה מזון טבעי? זול, בריא והכי טעים בעולם
גננות אורגנית מבוססת על חומרים המיוצרים על ידי צמחים או בעלי חיים. מדובר במגמה עולמית ההולכת ומתפשטת, והיכתה שורש גם בישראל. החקלאי האורגני נמנע משימוש ברעלים כמו דשן כימי וריסוסים למיניהם, ובמקומם הוא משתמש בתחליפים טבעיים. הוא משתדל למחזר פסולת ומים, וגם לתולעים ולחרקים יש תפקיד בהתנהלות הגינה. איזון בין רכיבי הגינה השונים הוא שם המשחק.
מתי החלה הכמיהה למזון מן הטבע? עד המאה ה19- דישנו גננים וחקלאים את גידוליהם בפסולת אורגנית בלבד, והשתמשו בעיקר בגללי בהמות. את עידן הדשנים הכימיים פתח יוסטוס פון ליבינג, כימאי גרמני, שגילה את יסודות תזונת הצמח, ועל הדרך המציא את האסונות הקולינריים היותר גדולים שידענו, הלא הם שימורי הקופסאות וקוביות המרק.
בעקבות גילוייו החל ייצור דשנים כימיים בצורה מסחרית והשימוש בהם הלך ונעשה נפוץ. בתגובה לכך התחילה להתפתח בתחילת המאה ה20- החקלאות האורגנית המודרנית. זו קשורה ישירות בפילוסוף הגרמני ד"ר רודולף שטיינר, אבי שיטת האנטרופוסופיה. שטיינר סיפק את הבסיס הרעיוני לתנועה האורגנית, וטען שיש להתייחס למכלול הסביבתי שבתוכו מתקיים האדם.
במקביל, ניסיונות לייצר זבל מרכיבים טבעיים עלו יפה, והטרנד עלה על דרך המלך. גם בארץ החקלאות האורגנית מצויה במגמת עלייה, אולם אנחנו לא זוכים ליהנות מפירותיה: כ80- אחוז מהתוצרת האורגנית המיוצרת כאן משווקת לחו"ל. את היתר תוכלו לקנות במחירים מופקעים בחנויות טבע - הכל עניין של היצע וביקוש.
אבל המושג "אורגני" אינו כולל רק ירקות ופירות, אלא גם פרחים, עצים ושיחים. גינות אורגניות קיימות במלון "מצפה הימים" שבראש פינה, במשתלת "שתיל" ברמת השרון, ביישוב מעלה צביה שבגליל, ב"חצר סרגיי" בירושלים ובמקומות נוספים.
כדאי להתמקד בעיקר בצמחים המתאימים לאקלים ולתנאים הפיזיים, היות שהם חסינים יותר בפני מחלות ומזיקים. הכי פשוט להסתכל בגינות סביבכם ולראות אילו צמחים מצליחים לגדול יפה ללא דישון והדברה. צמח חולה באופן כרוני, רצוי לעקור ולשתול במקומו צמח עמיד יותר.
גידול צמחים ארץ ישראליים יכול להיות פשוט נפלא: הם דורשים מעט מים וגם עמידים בפני מזיקים. לקטגוריה הזו שייכים עצים כמו רימון, זית, תאנה ושקד, ושיחים כמו שיח אברהם ומורן החורש.
צמחי תבלין מומלצים הם מרווה, אזוב, נענע, מליסה, רוזמרין, אורגנו ופיגם. רצוי לשלבם באזורים שונים בגינה, משום שהריח שלהם דוחה חרקים. כמו כן, חשוב מאוד לשתול את הצמח הנכון במקום הנכון: צמחים שגדלים במקומם הטבעי אינם נתקפים מזיקים ומחלות בדרך כלל, וגם אם כן, הם מסוגלים לרוב להתאושש בכוחות עצמם. ורדים, למשל, גדלים יפה באזור ההר, ונתקפים מזיקים רבים באזור השפלה.
כאמור, עירונים מאותגרי חצר יכולים לאלתר, אך קחו בחשבון שגינות גג ועציצים אינם סביבה טבעית לגידול צמחים, משום שהם מנותקים מהקרקע ועל כן סובלים מהתקפות מזיקים בעוצמה רבה אף יותר. קשה מאוד ליצור סביבה בריאה ומאוזנת בגינת גג, אבל זה בהחלט אפשרי, אם רק תבחרו בצמחים שאינם רגישים למחלות ושמסתדרים היטב עם דישון מינימלי, או ללא דישון כלל. מומלצים במיוחד: אזוב, גרניום, מליסה, נענע ומרווה.
חשוב מאוד לא להשקות את הגינה יותר מדי, לדאוג לניקוז טוב של הערוגות בחורף ולהקפיד על אדמה לחה בקיץ. כדאי לשים לב לאן זורמים המים בגינה, לחפור תעלות בערוצי הזרימה הטבעיים ולהובילן למעין אגן ניקוז, שם יישתלו צמחים שצורכים כמות גדולה יותר של מים. אפשר לשתול צמחייה מסוג זה גם ליד המרזב. בקיץ כדאי להשקות מדי יום בכמויות קטנות בהתאם לאזור ולכמות הצמחים.
יש גם אפשרות למחזר מים: ניתן לאסוף מי גשמים במכלים ולהשתמש בהם בימים יבשים. בבתים פרטיים אפשר להעביר מים מהמקלחת, ממכונת הכביסה ומכיור המטבח לגינה,
אחת הבעיות הקשות של הצמחים הם המזיקים. אפשר לקנות תרסיסים במשתלות ובמרכזי גינון כדי לנסות להרחיקם, אך במקרים רבים לא תצליחו להיפטר מהם, שכן הכימיקלים חודרים לגידול.
גינה אורגנית לא מרססים, והאסטרטגיה המועדפת היא מניעה. שתילה של סוגים ומינים רבים של צמחים יוצרת גיוון ממש כמו בטבע (בניגוד לחקלאות, שהיא גידול של אותו צמח על פני שטחים עצומים,( וכך מקטינה את הסיכוי להתפרצות מזיקים. המוטו שצריך להיות נר לרגלכם הוא: "צמח מטופל היטב הוא צמח בריא," וזה עובד. פשוט השקו, גיזמו ודשנו, והצמחים יחייכו אליכם בחזרה. גם תשומת לב יומיומית תעשה את שלה: בדיקת הצמחים בתדירות גבוהה תזהה פגעים בהקדם ותמנע את התפשטותם.
סביבה עשירה בבעלי חיים מקטינה את כמות המזיקים. לא שהגינה שלכם צריכה להפוך לספארי, אבל דעו שקיפודים מחבבים ארוחת חלזונות, צפרדעים וקרפדות ניזונים מחרקים ושלשולים מאווררים את הקרקע ומשפרים את איכותה. קערת מים שממנה יוכלו לשתות בעלי החיים, תהפוך את הגינה שלכם לאטרקטיבית ולידידותית ביותר.
ומה עם הציפורים? ובכן, נכון שהן אוכלות את החרקים והמזיקים, אך הן גם יכולות לנקר בירקות - החליטו אתם האם לארחן בגינתכם או לגרשן בעזרת דחליל ופעמוני רוח. אם אחרי שיישמתם את כל האמור לעיל, עדיין מסתובבים מזיקים בגינתכם, תרופות סבתא יכולות תמיד לעזור: כנימות עלה, אם הן אינן רבות, אפשר לשטוף בעזרת זרם מים חזק.
חלזונות ניתן לאסוף ביד או לטמון להם מלכודת בירה (כוס בירה מושקעת בקרקע, שהחלזונות נמשכים אליה וטובעים בה.( גם זחלים, בכמויות קטנות, ניתן לאסוף ביד, במיוחד אם הם מסתובבים בעציצים. על פירות ניתן להגן בעזרת כיוס הפרי בשקיות נייר, וצמחי ירקות ניתן לכסות ברשת צפופה במיוחד. אם לא יועיל, בטח לא יזיק.
הטיפים באדיבות אורי אדלר, מדריך לגידולים אורגניים ב"שה"מ"








נא להמתין לטעינת התגובות


