כל טיפוס והדיאטה שלו
הרפואה הסינית מחלקת אותנו לטיפוסים ומתאימה לכל טיפוס את הדיאטה שלו
"הרעיון ששיטת דיאטה אחת יכולה להתאים לכל בני-האדם נתפשת ברפואה הסינית כמגוחכת", אומר משה אולשבסקי, ד"ר לרפואה סינית, המנהל את המרפאות לרפואה משלימה "ראשונים" ו"רפואות". "ומה שמעניין הוא שבעוד העולם המערבי הולך ומשמין נשארת סין מעצמה של משקל תקין ואפילו רזה. והסיבה לכך היא תפישה בריאותית שמתבססת בעיקר על התאמת התזונה לפי שיטת חמשת הטיפוסים, כי לכל טיפוס המרכיבים התזונתיים הדרושים במיוחד לו, דרך עיכול ומטבוליזם אופייניים לו וגישה מובדלת ומובחנת משלו לאכילה. בסין אין דיאטות. הבריאות והמשקל התקין הינם תולדה ישירה של מזון ואופן אכילה המותאמים לכל טיפוס וטיפוס.
"על-פי שיטת הטיפוסים הסינית מסווגים כל המזונות בהתאם להשפעתם על הגוף והנפש. ומשום כך אנשים שמיישמים את הדיאטה על-פי השיטה של חמשת הטיפוסים, גם מדווחים לעתים קרובות לא רק על ירידה במשקל, אלא גם על הרגשה בריאותית טובה, חיוניות גבוהה מהרגיל ועל מצב רוח כללי טוב יותר".
אז איך אתה יודע איזה טיפוס אתה?
"אנשים רבים הם בעצם שילוב של שני טיפוסים ולעתים אף יותר. אבל עדיין, לכל אדם הטיפוס שמוביל אותו".

רודף אחר הצלחה, דורש מעצמו את המקסימום, פועל בלחץ ובמהירות, פעלתן ונהנה מתנועה, הישגי, חסר סבלנות וקיצוני. האיבר הדומיננטי שלו הוא כבד. הוא מן טיפוס מפקד כזה, שמאופיין על-ידי שאפתנות, רוצה להשיג הכל אתמול, וגם בדיאטה אוהב לראות תוצאות מהירות, החלטי, בעל משמעת עצמית.
הוא
השינוי המומלץ: לא לדלג על ארוחות, לאכול יותר ארוחות קטנות, לשתות יותר מים ולאכול הרבה מזון ירוק שיקל על האנרגיה העצבנית האופיינית שלו. הפעילות הפיזית שמתאימה לו היא פעילות אירובית, קצבית ומהירה.
רגשי ומתרגש, אוהב את קרבתם של אנשים ואוהב לשמח את סביבתו, חם, ספונטני ואופטימי, דרמטי, חסר שקט, להוט. האיבר הדומיננטי שלו הוא הלב. הוא טיפוס שנתון למצבי רוח והוא זקוק למזון מעוצב ומשמח שירגש אותו.
שינוי מומלץ: הוא חי כדי לאכול ולא רק אוכל כדי לחיות, ולכן האוכל צריך לתת לו גם חדוות חיים וגם אנרגיה לאינטלקט. משום שהוא אנרגטי ופעלתן הוא זקוק למזונות יותר מקררים, לעלים ירוקים, ירקות ירוקים, דגים. פחות מאכלים אדומים, פחות בשר אדום, עגבניות וכו'. גם לו, כמו לעץ, מתאימה פעילות פיזית ששורפת הרבה אנרגיה.
תומך ומזין את סביבתו, אכפתי ואחראי, מתרחק ממריבות, נוח לבריות, נאמן, אוהב לסייע ולהשביע רצון, מחפש אחר ביטחון והרמוניה, ספקן ומודאג. האיברים הדומיננטיים אצלו הם הטחול והלבלב. הוא הטיפוס שכרסו הולכת לפניו, בצקן ולקקן, אוהב פחמימות ומתוקים, ולכן גם הדיאטה שלו צריכה להכיל סוכרים, כדי שלא יסבול מדי.
שינוי מומלץ: רצוי לתת לו בדיאטה אגסים ותפוחים שלא מצריכים פעילות לבלב מאומצת, חלבונים מן הצומח כמו שקדים או אגוזי קליפורניה, והרבה קינואה כדי למנוע תאווה לבצק. הוא לא טיפוס שיתמיד בפעילות גופנית אם היא לא כיפית. הוא צריך את החברותא, לבד הוא לא יצליח כי אין לו משמעת. לכן הוא צריך לעסוק במשהו שקשור למשחקי כדור קבוצתיים כמו כדורגל, כדורסל וגם ריקודים.
ישר, סמכותי ושקול, פועל על-פי היגיון, משמעת והגדרות ברורות, בעל עקרונות, דורש מעצמו ומאחרים סטנדרטים גבוהים, אוהב סדר וניקיון. האיבר הדומיננטי הוא הריאות. הוא בדרך כלל טיפוס פדנט מאוד ולכן הוא לא שמן. בדרך כלל יהיו לו בעיות עור וקור בגפיים. הוא בדרך כלל יעדיף לאכול מאכלי חלב, יוגורט וסלט ירקות.
שינוי מומלץ: אם הוא אוהב שוקולד הוא יאכל שוקולד מריר, ואם הוא סובל מלחץ דם נמוך ויש לו נטייה לאנמיה, לנשירת שיער, ותמיד אין לו כוח, רצוי שיגביר את צריכת המזונות החמים, כמו רימונים, בטטות, מרקים. הפעילות הגופנית המומלצת עבורו תהיה יוגה וטאי-צ'י.
מעדיף להיות בצל, יוצר תחושה אנונימית ומסתורית, שואף תמיד לידע ולהבנה, פיקח, בעל התבוננות חדה, בעיקר על עצמו. עצמאי ושקול. האיבר הדומיננטי אצלו הוא הכליות. הוא טיפוס שקט, סוג של מדען. הוא יושב ויושב עד שנופל לו התפוח על הראש.
שינוי מומלץ: כשהוא אוכל הצלחת שלו תמיד מסודרת ונקייה, אבל הוא אוכל המון מלוח ולכן צריך להוריד את כמות המלח ולהגביר את צריכת המים. בנוסף, הוא צריך לאכול הרבה בשר ודגים, ומזונות חמים ואנרגטיים. גם הפעילות הגופנית שלו צריכה להיות כמו של טיפוס המתכת, יוגה וטאי-צ'י.
ולעומת החלוקה הסינית לחמישה טיפוסים של אולשבסקי, הדיאטנית גילה אדלר מ"מכבי טבעי", מחלקת את המטופלים שלה לשבעה טיפוסים.
הטיפוס הראשון הוא טיפוס שנוטה למצבי רוח. הוא אוכל במצבים של דיכאון וצם במצבים של מצב-רוח טוב. והבעייתיות שלו מתאפיינת בכבד. יש לו בחילות, צרבות, הקאות, ולנשים לפעמים יש תסמונת קדם-וסתית של אכילת יתר. הטיפול בטיפוס הזה צריך להיות באמצעות תפריט מאוזן ומתוכנן בלי להשאיר אותו פתוח למצבי רוח. יתאימו לו ירקות עליים וירוקים שישחררו את התקיעות בכבד. פחות בשר ויותר צמחוני ודגים, וגם מזון חמוץ שיעזור לווסת תיאבון מוגבר.
הטיפוס השני הוא טיפוס שמאופיין בעייפות תמידית. הוא עצלן, אין לו כוח, חסר אנרגיה. האנשים ששייכים לטיפוס הזה אוהבים לחם, בצקים, ממתקים. ובדרך כלל צורכים אותם כשהם עייפים כדי להישאר ערים. בקבוצה הזאת צריך להיפטר מקמח לבן ומסוכר כי הם נותנים אנרגיה מוטעית. גם אי אפשר להגיד להם "תאכלו רק שתי עוגיות", הם תמיד יתפתו לארבע או לחמש. אז צריך להעביר אותם לפירות או ליוגורט עם פירות, לקמח שיפון, אורז, קטניות, חיטה מלאה.
הטיפוס השלישי מתאפיין בצבירת נוזלים. האנשים בקבוצה הזאת לא בהכרח אוכלים יותר, אבל יש להם הצטברות נוזלים וחילוף חומרים איטי. הם תפוחים תמיד ונוטים לכאבי ברכיים וגב תחתון ולבעיות בדרכי השתן. באופן טבעי הם מעדיפים מזונות מלוחים וחטיפים, אבל תפריט הדיאטה שלהם צריך להתמקד בהורדה של המלח ובמזונות משתנים שמנקזים רעלים כמו קישואים, בצל, פטרוזיליה וסלק.

הטיפוס הרביעי הוא טיפוס היפראקטיבי ומתוח. להבדיל מהטיפוס הראשון - שגם מתאפיין בתזזיתיות - כאן מדובר בתיאבון מופרז מאוד. אנשים שצורכים אלכוהול, בשר, המון חריף, הם תאבי חיים, עצבנים, חומרניים ולא דוחים סיפוקים. תמיד אוכלים כשיש לידם אוכל. הם נוטים לסבול מסוכרת ומהשמנה בטנית ותמיד יש להם בעירה בקיבה. התפריט המתקן צריך לתת להם שש ארוחות מוגדרות ביום, מלווה בהמון מים מיצי פירות ותה צמחים, ונקי מאלכוהול ומקפה.
הטיפוס החמישי דומה לטיפוס השני, אבל בעל מבנה חלש וחיוור. הוא מנוהל על-ידי פחד ודאגה וסובל מקור ומסחרחורות. האנשים השייכים לטיפוס זה אוכלים כדי להתגבר על חוסר ביטחון, משתמשים באוכל כדי שייתן להם תחושת הגנה אבל נהיים עייפים ממנו. התפריט המתקן שלהם צריך להכיל מזונות מחממים כמו ירקות כתומים, גזר, בטטה ודלעת. אוכל מבושל בכלל עם מתיקות מסוימת. וגם דגים, בשר, קטניות וסויה. אבל ללא חטיפים, מתוקים או גלידה.
הטיפוס השישי סובל מאכילת יתר אובססיבית שנובעת מבדידות, מחוסר אהבה עצמית, משנאה עצמית, עד כדי סלידה והרס עצמי. לאנשים בקבוצה זו יש בדרך כלל סימנים לבביים, כמו דופק מהיר, נדודי שינה, חלומות, בעיות זיכרון, רעד בלשון ובפנים. הטיפול בהם צריך דווקא להעשיר את התפריט בבשר על האש, בירקות ובפירות אדומים, עגבנייה, סלק, גמבה, רימון, תותים, פטל, שזיפים. אסור להם לשתות קפה, אלכוהול, קולה ולאכול קמח לבן.
הטיפוס השביעי דומה מאוד לטיפוס השישי ברמת הקיצוניות שלו, אבל הוא דווקא סובל מחום. יש לו פה יבש, נקודות אדומות על הלשון וחריצים בעור. הוא זקוק למזונות מייצרי נוזלים ומקררים, למשל, נבטים, הרבה ירקות ירוקים, דוחן, אפרסמון, מלון, אבטיח, מוצרי חלב וגבינות שמגבירים את הלחות בגוף.