החבר החדש שלכם
איך הפך הקפה השחור מאויב מושמץ למרכיב מרכזי ומבוקש במאבק נגד הסרטן והסוכרת?
התזונה מוכרת יותר ויותר כתחליף לתרופות וככלי יעיל לשיפור המצב הבריאותי ולמניעת תחלואה. ארוחת צהריים או ערב כבר אינה רק הכרח הישרדותי למלא את מצבורי הגוף בפחמימות, בשומנים ובחלבונים, אלא עשויה להפוך לחוויה גסטרונומית מונעת מחלות, ששומרת על בריאותנו.
השבוע, כאמור, הגיע תורו של הקפה, שהתגלה כאחד מנוגדי החמצון המבוקשים ביותר, אותם חומרים מפחיתי סיכון לסרטן. מחקר שפורסם השבוע גילה כי תרומת הקפה למאגר נוגדי החמצון בגוף היא הגבוהה ביותר, בהתבסס על דיאטה אמריקנית טיפוסית. נוגדי החמצון (אנטיאוקסידנטים) הפכו לרכיבים מועדפים בשנים האחרונות. "הם מונעים תהליכים חמצוניים בגוף והיווצרות רדיקלים חופשיים, וכך מונעים שרשרת חמצונית שעלולה לשנות את מבנה התאים ולגרום לתהליך סרטני", מסבירה מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פתח-תקוה בשירותי בריאות כללית.
החוקרים מהמכון לכימיה באוניברסיטת סקרנטון שבפנסילבניה, ארצות-הברית, בראשות פרופ' ג'ו ווינסון, בדקו יותר ממאה פריטי מזון, בהם ירקות, פירות, פיצוחים, שמנים ומשקאות. מקורות המזון שתרמו את כמות נוגדי החמצון הגבוהה ביותר היו דווקא משקאות, ובראשם הקפה. מבוגר אמריקני צורך בממוצע 1,299 מ"ג נוגדי חמצון ליום משתיית קפה, גילו החוקרים, ובפער משמעותי אחריו מופיע התה עם תרומה של 294 מ"ג נוגדי חמצון ליום.
עוד בצמרת טבלת נוגדי החמצון הופיעו בננות (76 מ"ג ליום), שעועית יבשה (72 מ"ג ליום) ותירס (48 מ"ג ליום). החישוב בוצע על סמך ההנחה שעלתה מסקרי משרד החקלאות בארה"ב, כי אמריקני צורך כל יום 1.6 כוסות קפה בממוצע. אך לדברי החוקרים, ירקות ופירות עדיין
הממצא מתווסף לשורת מחקרים בזכות סגולותיו הבריאותיות של הקפה. בפברואר פרסמו חוקרים מיפן כי אנשים ששותים קפה פעם או כמעט פעם ביום, מפחיתים ב-50 אחוז את הסיכון לסרטן הקיבה, לעומת אנשים שכלל לא צורכים קפה.
במחקר נוסף מצאו חוקרים מבית-הספר לבריאות הציבור בהארוורד כי שתיית קפה מפחיתה את הסיכון להתפתחות סוכרת. גברים ששתו שש כוסות קפה קטנות צמצמו ב-50 אחוז את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, ונשים הפחיתו את הסיכון ב-30 אחוז בצריכה דומה, לעומת נבדקים שלא שתו קפה כלל.

מעלותיהם של נוגדי החמצון כבר הוזכרו בעבר. המחקר הנוכחי בחן פריטי מזון פופולריים במטבח האמריקני. "הקפה נמצא בראש הרשימה בעיקר בגלל שהשימוש בו הוא הגבוה ביותר, והשימוש בו נעשה לרוב ברכיב המקורי - גרגרי קפה טחונים. ירקות ופירות מכילים נוגדי חמצון, אך רובם מופיעים רק בעונה מסוימת וחלקם נאכלים לאחר שעברו עיבוד, למשל בבישול או באפייה", מסבירה אורבך.
במרץ פרסמה קבוצת חוקרים מווינה את רשימת המזונות העשירים בנוגדי חמצון, שמקובלים במטבח האירופי: ענבים וקיווי, חלב סויה, תה וקפה, עגבניות ופירות יער. גם בארץ, מתברר, ניתן להרכיב תפריט יומי עשיר בנוגדי חמצון ברוח מקומית. "הדיאטה הים-תיכונית ידועה כמאריכת שנים ועשירה ברכיבים נוגדי חמצון, בהם רימון, ענבים אדומים ויין אדום, ושמן זית, שעשיר בוויטמין E, שהוא נוגד חמצון מוכר", מפרטת אורבך.
אך אליה וקוץ בה. צריכה מוגזמת של קפה ליום יכולה אולי למנוע התפתחות גידולים סרטניים, אך במקביל עלולה לשנות את אורח החיים באופן קיצוני. לכן ההמלצה התזונתית המקובלת על הדיאטנים בארץ היא צריכה של עד שלושה ספלי קפה ליום. "אם שותים מעט קפה לצד מאכלים נוספים, ייתכן שתהיה לקפה תרומה חיובית", אומרת אורבך. לצד נוגדי החמצון מכיל הקפה גם את הקפאין, שנחשב למקור הצרות. "לקפאין השפעות מאוד בעייתיות. יש אנשים שמפתחים גירוי מתמיד במערכת העצבים כתוצאה מחשיפה לקפאין, ועלולים לסבול מהפרעות נוירולוגיות כמו הפרעות בשינה", אומרת אורבך.
לרובנו מוכרים נדודי לילה אחרי שתיית כוס קפה מיותרת באישון לילה. "קפאין עודף עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם ולהפרעות בקצב הלב", אומרת אורבך, ומוסיפה כי קפה לרוב אינו נלווה למזון בריאותי במיוחד. "רוב האנשים לא שותים קפה עם אוכל בריא, אלא עם עוגת קצפת וסיגריה, מנהגים שאינם בריאים כמובן", אומרת אורבך.
ואיזה קפה יהיה הבריא ביותר להפחתת סיכון לסרטן? "סביר להניח שיעילות מרבית מושגת בשתיית הקפה השחור, שמכיל יותר קפה טהור ונוגדי חמצון", אומרת ד"ר שולמית ריזל, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז דוידוף שבבית-החולים בילינסון.
האונקולוגים כבר פרסמו לאחרונה דיווחים דרמטיים על יעילות הקפה במלחמה בסרטן. במחקר שפורסם ביולי בכתב העת הבינלאומי לסרטן מצאה קבוצת חוקרים מקנדה כי שתיית קפה מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרטן אצל נשים, שהן נשאיות הגנים BRCA1 ו-BRCA2, שמעלים את הסיכון לסרטן השד ונפוצים אצל נשים אשכנזיות בישראל.
יחסית למצב של אי שתיית קפה, לגימה של כוס אחת עד שלוש כוסות קפה ליום הפחיתה ב-10 אחוזים את הסיכון לסרטן השד, שתייה של ארבע-חמש כוסות הפחיתה ב-25 אחוז, ושתיית שש כוסות הפחיתה ב-70 אחוז את הסיכון לפתח סרטן שד אצל נשים אלה. דווקא במקרה זה היעילות נמצאה רק לאחר שתיית קפה המכיל קפאין, אם כי לא נבדק נזק אפשרי למערכת העצבים.
"החוקרים קובעים שאצל אוכלוסיית הנשים המדוברת, שתיית קפה אינה יכולה להזיק ואולי אף מועילה להפחתת הסיכון לסרטן", מספרת ריזל. "על סמך מחקרים, קפה יוכל להפחית את הסיכון לסרטן רק לצד ניהול אורח חיים נכון, הכולל גם תזונה ופעילות גופנית לא קיצונית. אורח חיים בריא מפחית סיכון לפתח לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וגידולים סרטניים, ומשלב אכילת ירקות במגוון הצבעים האפשרי בשלוש הארוחות המרכזיות ביום, חלבונים במידה ומעט שומנים בכמות מדודה בעיקר ממקור צמחי, למשל משמן זית".